To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Klimatyzacja i ogrzewanie

Pieniek - 13-04-2009, 09:03

Robson86 napisał/a:
robus75 napisał/a:
A gdzie jest termometr wewnetrzny?

nie ma termometru wewnetrznego. Jest tylko zewnetrzny.
demeone napisał/a:
To w Cari GDI po lifcie nie ma wyswietlacza? To skad wiadomo jaka temperature ustwilo sie

wszystko jest podawane na tym "ekraniku" na samej gorze konsoli centralnej. Dane z komputera pokladowego, radiostacje, klimatyzacja, nawiewy, godzina itd :)
Pozdroo

Robson86 każda klima automatyczna musi mieć termometr wewnętrzny, inne twierdzenie przeczy zasadzie jej działania. Niestety nie wiem gdzie takowy termometr się znajduje ale jestem pewny że jest bo być musi. Niestety osobiście nie miałem do czynienia klima automatyczną po lifcie jednak nie sądzę aby górny wyświetlacz w Cari mógł wyświetlać siłę nawiewu i jego kierunek, gdzyż po prostu nie ma tam na to miejsca. Jeśli się mylę niech mnie poprawi użytkownik Cari po lifcie z klimą automatyczną.
Obecnie wiele pojazdów posiada klime auto sterowaną pokrętłami bez wyświetlaczy pokazujących temperaturę wew, siłę i kierunek nawiewu np. Nissan X-trail, Navara, Suzuki Grand Vitara, SX4.
Pozdrawiam.

robus75 - 13-04-2009, 09:14

Wlasnie ja mam taka Cari i naprawde albo mam cos popsute albo faktycznie ten wyswietlacz nie pokazuje sily nawiewu i ustawiona temperatura
observer - 13-04-2009, 09:30

Czujnik temp. jest za pokrętłem z symbolami stopni Celsjusza (po to są tam dziurki). demeone, ma rację że to nie termometr bo to raczej czujnik. Wyświetlacz nie pokazuje temp wewnętrznej ani siły lub kierunku nawiewów w Carismie po lifcie.
rydek - 13-04-2009, 09:48

robus75 napisał/a:
Wlasnie ja mam taka Cari i naprawde albo mam cos popsute albo faktycznie ten wyswietlacz nie pokazuje sily nawiewu i ustawiona temperatura

nic nie masz popsute :biggrin: bo u mnie też nie pokazuje siły ani gdzie wieje (nogi.szyba itp.) pokazuje tylko temperaturę w lewym górnym rogu.tak jest u mnie no chyba ze ja mam popsute tak jak ty :D

[ Dodano: 13-04-2009, 09:50 ]
observer napisał/a:
Czujnik temp. jest za pokrętłem z symbolami stopni Celsjusza (po to są tam dziurki). demeone, ma rację że to nie termometr bo to raczej czujnik. Wyświetlacz nie pokazuje temp wewnętrznej ani siły lub kierunku nawiewów w Carismie po lifcie.
to jaką temperaturę wyświetla zewnętrzną??
robus75 - 13-04-2009, 10:14

Wyglada na to ze pokazuje tylko temperature zewnetrzna
demeone - 13-04-2009, 10:43

W Cari przed liftem z climatronikiem takze pokazuje tylko zewnetrzna temp.
Wewnetrznej temp jaka jest obecnie w srodku auta nie pokazuje, tylko ustawienie do jakiej temp ma dążyć . Ale czujnik temp wewnetrznej jest.

Pieniek - 13-04-2009, 11:59

Oczywiście pisząc o termometrze wewnętrznym miałem na myśli czujnik temperatury wewnętrznej, na podstawie jego wskazań moduł klimy wie z jaką siłą schładzać lub ogrzewać wnętrze.
Pozdrawiam.

Robson86 - 13-04-2009, 12:20

Pieniek napisał/a:
Robson86 każda klima automatyczna musi mieć termometr wewnętrzny, inne twierdzenie przeczy zasadzie jej działania

Wiem ze ma, ale nie pokazuje temperatury wewnetrznej. O to mi chodzilo :P
rydek napisał/a:
nic nie masz popsute bo u mnie też nie pokazuje siły ani gdzie wieje (nogi.szyba itp.) pokazuje tylko temperaturę w lewym górnym rogu.tak jest u mnie no chyba ze ja mam popsute tak jak ty

powinna byc wyswietlana sila w postaci 4listkowgo smigielka i obok rysunek ze strzalkami pokazujacymi miejsce nawiewu powietrza.

rydek napisał/a:
to jaką temperaturę wyświetla zewnętrzną??

tylko zewnętrzna
Pozdroo

robus75 - 13-04-2009, 14:06

No to u mnie nie pokazuje na wyswietlaczu tych nawiewow :( Moze cos trzeba wlaczyc lub nacisnac???
Robson86 - 13-04-2009, 14:38

robus75 napisał/a:
Moze cos trzeba wlaczyc lub nacisnac???

wlaczyc lub nacisnac (jesli chodzi Ci o jakas kombinacje klawiszy czy cos podobnego) sie nie da...
Musicie miec cos odlaczone albo ...sam juz nie wiem :?
Pozdroo

observer - 13-04-2009, 14:42

To mnie zastrzeliłeś Robson86 tym zdjęciem. Odkąd mam Carismę nie widziałem takiego czegoś na wyświetlaczu.
Może od któregoś roku zmienili wyświetlacz albo coś?

Robson86 - 13-04-2009, 14:51

observer napisał/a:
To mnie zastrzeliłeś Robson86 tym zdjęciem. Odkąd mam Carismę nie widziałem takiego czegoś na wyświetlaczu.
Może od któregoś roku zmienili wyświetlacz albo coś?

wydaje mi sie ze nie :? wg mnie wszystkie Cari po lifcie maja taki sam wyswietlacz...znaczy w tej chwili juz sam nie wiem :?
Pozdroo

robus75 - 13-04-2009, 15:45

A moze zalezy od wersji? Ja mam Avance a Robson 86 elegance i moze w tym jest roznica.
Pieniek - 14-04-2009, 07:38

No no ja również pierwszy raz widzę taki wyświetlacz, ale cóż, dzięki Robson86, człowiek uczy się całe życie.
Swoją drogą nie umiem wytłumaczyć dlaczego jedni maja klimę z wyświetlaniem nawiewów a inni nie.
Pozdrawiam.

Robson86 - 14-04-2009, 09:55

Pieniek napisał/a:
No no ja również pierwszy raz widzę taki wyświetlacz

Nie mam pojecia Panowie dlaczego tak jest :? Bylem wczesniej przekonany ze kazda Cari z automatyczna klimka tak ma...
robus75 napisał/a:
A moze zalezy od wersji? Ja mam Avance a Robson 86 elegance i moze w tym jest roznica.

sugerujac sie tym co napisales, zaczalem przegladac ogloszenie po ogloszeniu na allegro i z paru ogloszen gdzie byly zdjecia wyswietlacza moge wywnioskowac ze wszystkie Cari Elegance mialy wyswietlane te nawiewy. Wersji Avance nie bylo, ale niektore wersje jak jakas "sport" czyli sprowadzone mialy rowniez wyswietlane te nawiewy...
Wyswietlacze mamy takie same wiec pewnie to jest kwestia jakiegos kabelka czy cos w tym stylu...
Pozdroo