To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Nakrętki - śruby zabezpieczające koła samochodu

spunki - 08-03-2009, 22:11

Mam tylko standardowy klucz ale nim mam tych srub nie ruszac... musze to jeszcze wyjasnic bo mnie to troche wkurzylo. Przedzwonie do salonu i zapytam jeszcze.
krzychu - 08-03-2009, 22:16

Powiedz panom że jeśli producent by nie chciał żeby koła mógł wymienić właściciel to by tego nie umieszczał w instrukcji. Nie dawał by też koła zapasowego i podnośnika.

Krzychu

Uwex - 09-03-2009, 08:42

Moim zdaniem oni coś cwaniakują ! Do każdego kompletu śrub zabezpieczających należy nakładka na klucz do tych śrub . Napisz czy te śruby dostałeś w komplecie z alumami , czy za nie dopłacałeś ?
mazin - 09-03-2009, 09:05

spunki napisał/a:
Witam. Mam pytanie odnosnie srub zabezpieczajacych. Ponoc sa do tego jakies specjalne klucze (nie znam sie na tym i nogdy sie tym nie interesowalem az do teraz)? W salonie powiedziano mi, że jezeli w drodze zlapie kapcia to mam dzwonic na nr MAP i nie probowac odkrecac na wlasna reke bo nic w ten sposob nie osiagne. Dla mnie to troche bezsensu, ze z tak blachym problemem nie mozna sobie poradzic samemu. Nie dostalem zadnego specjalnego klucza do tych srub i jezeli cokolwiek chce zrobic sa 2 wyjscia -MAP albo warsztat.

I MAP dojedzie wszędzie i o każdej porze? Będziesz czekał na autostradzie albo w szczerym polu o 3 w nocy?I będzie miał przy sobie wszystkie końcówki? Coś mi się to nie podoba :-(

spunki - 09-03-2009, 17:47

Za śruby zabezpieczające dodatkowo dopłaciłem 110 zł.
Uwex - 09-03-2009, 19:08

spunki napisał/a:
Za śruby zabezpieczające dodatkowo dopłaciłem 110 zł.

czyli ewidentnie robią Cię w balona . Śruby zapłaciłeś , więc zapłaciłeś też za nasadkę do klucza do nich . Specjalnie dzwoniłem do ASO gdzie ja kupowałem auto - jest tak : bierzesz od nich alumy a chcesz śruby zabezpieczające - dopłacasz za nie ( tak , jak Ty ) i do kompletu dostajesz nasadkę do klucza . Finito !!! Tak jak pisałem - do każdego kompletu takich śrub jest specjalna nakładka do nich . Ja na Twoim miejscu zażądał bym od nich
jej wydania .
Może jeszcze żeby dopompować powietrza do kół też każą Ci przyjechać do ASO i zapłacić ?

Trik - 09-03-2009, 19:14

Tylko ciekawi mnie jedna sprawa. W cenniku kompet z kluczem jest w cenie 200 coś ,a śruba sztuka 25 czy coś w ten deseń. Zatem dostał śruby a klucz musi jeszcze dokupić. :?
Uwex - 09-03-2009, 19:25

Trik - no przecież takie śruby są tylko 4 . Czyli 100zl. !
spunki - 09-03-2009, 20:19

Kupiłem komplet śrub zabezpieczających ale nie originalnych... nakładki na nie nie dostałem, jakbym wiedział, że nie jest to w komplecie to zapłaciłbym dodatkowo za klucz, który do nich pasuje. Jutro zadzwonię do ASO i spróbuję to wyjaśnić.
Trik - 09-03-2009, 20:53

Uwex napisał/a:
Trik - no przecież takie śruby są tylko 4 . Czyli 100zl. !

No właśnie 4. A kliucz to cio. Ja kupiłem komplet z kluczem tego samego producenta co w Asio mają, w serwisie oponiarskim za 123PLN czyli 4+klucz :D

basik - 09-03-2009, 22:44

A ja się dałem oskubać i w ASO w Krakowie za śruby + klucz zapłaciłem 250zł. Jakbym wcześniej widział ten wątek na pewno bym tam nie kupił.
Anonymous - 09-03-2009, 22:53

Panowie, wydaje mi się że jest tu małe nieporozumienia.
Kolega spunki, kupił (tak zrozumiałem) śruby zabezpieczające, które mają w zestawie nasdkę (przejściówkę) na klucz do kół.
Tyle że ta nasadka może mieć rozmiar np 19 zamiast 21 i wtedy potrzebny jest dodatkowy klucz do kół, który odkręci właśnie tą śrubę.
Czy dobrze skumałem kolego spunki?

spunki - 09-03-2009, 23:05

Kupiłem komplet 4 śrub zabezpieczających... kolega Colto chyba ma rację, ale nie mam dodatkowej nakladki, klucza, koncowki zwal jak zwal pal licho... denerwuje mnie tylko fakt, że nie mogę sobie sam zmieniać felg w razie potrzeby tylko mam gdzieś wydzwanić...i tu jest małe nieporozumienie. Jutro sobie dokładnie te śruby oglądne. Odbierając samochód nie zwracałem uwagi na śruby... teraz troche ochłonęłem i mogę zwrócic uwage na poszczegolne duperele - i sruby do nich naleza.
Anonymous - 09-03-2009, 23:10

Moze zgubili nasadke i sciemniaja?
Bo jakos te sruby musieli przykrecic.

scoro - 10-03-2009, 00:33

Tylko ciekawe jak teraz bez nakładki odkręcić koła ?? :| Toż to woła o pomstę do nieba...

spunki, a oddali Ci w ogóle te oryginalne śruby? Jeżeli tak to zobacz może razem z nimi Ci rzucili tę nakładkę, bo jeżeli nie to bym się tam osobiście pofatygował... :roll: