[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Wkladka sportowa K&N do miska
tomekrvf - 25-05-2009, 08:35
lukas1 napisał/a: | zobaczymy co odpisza |
Wklej odpowiedź i Twoje pytanie.
lukas1 - 25-05-2009, 14:10
Hejka, własnie wyslałem po kopi do K&N Europa i USA, zapytanie dotyczące wpływy filtra na nowe przepływomierze montowane w silnikach mitsubishi.
[ Dodano: 25-05-2009, 20:33 ]
A wiec jest pierwsza odpowiedz z K&N Europe
PYTANIE?
Dear Sir/Madam,
After conversation with one of my colleague which is a car expert, and many others car mechanics I was disappointed. We find out that in new models of Mitsubishi car as Lancer Sportback 1.8 MIVEC 2008 Sport insert filter by K&N( which one I get in my car) can destroy a flowmeter. Precisely K&N filters are soaked with special oil, and when a air is sucking in its coming together with oil molecules. Those molecules are sticking into a very sensitive (hot) sensor inside a flowmeter, and connecting a dirty dust on sensor surface. After few thousand of kilometres this can be a reason for destroy a flow meter which is expensive.
Could You please explain this for me, because I won’t a get trouble with my engine.
Thank You in advance for Your attention.
Hoping to hear from You,
Yours faithfully,
Lukas
ODPOWIEDZ
Dear Lukas,
We are aware of the fairy tale by manufacturers that our filters would damage the Mass Air Sensors (MAS). In fact we have had several of the sensors, which claimed to be broken because of our products, in our test lab for research: never could be proved that the K&N product was the cause. There were in fact sensors that were not damaged at all. So the service centers claimed they were broken and have replaced them, but they were working okay…
Our filters do not use oil; I mean that you do not have to add oil to the filter every once a while. The oil that is on the filter absolutely cannot be sucked off the filter by the engine.
We have also tested the MAS function by directly spraying oil and dirt on it; we did not find any failure with that. A fact is that MAS’s also break without K&N products installed; the problem is with the MAS and not with K&N’s filters.
We are absolutely sure our filters do not cause damage to the sensors. In fact we think the manufacturers know also. We even are supplier to AMG (Mercedes in house tuner) and several race teams (F1, A1GP, Indy Racing League and Dakar to name just a few). We even help customers that have problems with MAS damage (even though we are certain we are not to blame/not responsible). For more information you can take a look at the following link: http://www.knfilters.com/MAF/massair.htm.
Kind regards,
Roel van Mil
Product Development Technician
SRM (Europe) BV
a subsidiary of K&N Engineering, Inc. USA
poziomka - 26-05-2009, 08:39
Bądź tu mądry i pisz wiersze ...
a może ktoś jeszcze na forum ma doświadczenia z filtrem K&N i MAS w jednym -
zazwyczaj prawda leży po środku - tylko nie widzę tego środka w tym przypadku
pozdrawiam
Anonymous - 26-05-2009, 08:56
dla mnie jest to analogoczna sprawa jak z moim kumplem ktory wstawil krotsze sprezyny i po kilku tys padlo mu zawieszenie (do wymiany wachacze) no i oczywiscie wine za ten stan rzeczy obwinil sprezyny, choc pewnie i tak by mu te zawieszenie padlo tylko moze kilka km pozniej.
poziomka, tak jak piszesz prawda zawsze lezy po srodku.
lukas1 - 26-05-2009, 21:45
Kurde ale mnie to meczy, z jednej strony juz nieraz krazyly rozne historie na rozne tematy o szkodliwosci jednych rzeczy na drugie. A z drugiej z ta prawda po srodku.
narazie wychodzi na to ze tylko pare osob posiada owe K&N ( z tego co mi wiadomo) jakby mialo wiecej to wiecej osob mogloby sie wypowiedziec na temat
ta odpowiedz ktora dostalem byla z K&N europe ale jeszcze nie dostalem z USA, choc pewnie wyslali jedna( koles jest z biura z holandii ale podpisna z USA) a jezeli nie to odpowiedz pewnie bedzie identyczna.
tomekrvf - 27-05-2009, 00:07
lukas1, jest ryzyko - jest zabawa.
Pytanie: co Ci da ten filtr?
poziomka - 27-05-2009, 11:12
tomekrvf napisał/a: | lukas1, jest ryzyko - jest zabawa.
Pytanie: co Ci da ten filtr? |
może z tego samego powodu co instaluje się nakładki na progi, dodatkowe oświetlenie w samochodzie, zmienia podłokietniki, przyciemniane szyby ( takie drobne zmiany).....
chcemy coś zmienić w naszych samochodach - spróbować czegoś innego - nie stać nas ( przynajmniej mnie) na zmiany samochodu co roku i eksperymentowanie na różnych samochodach - więc ograniczam się do tego co mam
Nikt nie chce szkodzić swojemu autku - ale różnie to bywa - dlatego jest forum gdzie możemy dowiedzieć się co nie tak robimy
mógłbym jeszcze długo pisać
pozdrawiam
roobku - 27-05-2009, 11:26
tomekrvf napisał/a: | lukas1, jest ryzyko - jest zabawa.
Pytanie: co Ci da ten filtr? |
jednego cieszy jak się upije i pożyga, drugiego jak sobie coś do autka kupi
lukas1 - 27-05-2009, 15:56
Poziomka o Roobku tez mam takie podejscie do sprawy
[ Dodano: 27-05-2009, 16:01 ]
myslalem juz tez aby w okresie letnim gdzie pyli jak cholera( tylko to niby tn olej niszczy czujnikjak twierdzil tomekvrf, gdzie z kolei przeiwnego zdania byl ten inzynier z K&N) wlozyc spowrotem papierowy a na zime K&N , z drugirj strony w zime jezdzi sie o wiele spokojniej niz latem.
[ Dodano: 27-05-2009, 21:31 ]
Hejka ponownie, wlasnie dostalem 2 odpowiedz z K&N USA , praktycznie to samo tyle ze w skrocie.
Hello,
Thank you for your interest in K&N products. I am sorry to hear that you have been supplied with inaccurate information. I would like to direct you to our website where you can read in detail about the amount of testing we have performed on Mass Air Flow Sensors.
http://www.knfilters.com/MAF/massair.htm
If you have any further questions please call our Customer Support at 1(800)858-3333. Have a great day.
Thomas Walden
Technical Support &
Sports Marketing
ThomasW@KNFilters.com
http://kandn.com/images/media/s/kn_oval.gif
el_diablo - 02-06-2009, 12:34
http://www.knfilters.com/...?Prod=69-6544TS
Fajny zestaw plug&play. Ciekawe czy pasuje też do 1.8. No i ciekawe dlaczego pokazują tylko wykres mocy, a wykresu momentu obrotowego już nie
jaca71 - 02-06-2009, 13:14
Cytat: | Fajny zestaw plug&play. Ciekawe czy pasuje też do 1.8. |
Jak ulał do mojego
Cytat: | No i ciekawe dlaczego pokazują tylko wykres mocy, a wykresu momentu obrotowego już nie |
Bo mając wykres mocy masz też wykres momentu. Jak widać niewiele przybywa go na dole (znaczy tego momentu) a znaczący przyrost jest od około 4000rpm czyli po załączeniu MIVECa w tryb "Sporty" Czyli wynika z tego że głowica z zaworami jest w stanie więcej powietrza przyjąć niż pozwala zwykły seryjny filtr co należało udowodnić tym wykresem. Żadna nowina.
Zmienne fazy z założenia robią z silnika dwa typy. Poniżej pewnych obrotów zachowuje się jak klasyczny 8v (ośmiozaworowiec) i tu większą ilością powietrza nic nie zyskasz, a powyżej tychże obrotów zmienia się w 16v i tutaj przewietrzanie ma jak najbardziej sens - wtedy oddycha pełnym płucem
krzychu - 02-06-2009, 13:36
jaca71 napisał/a: |
Zmienne fazy z założenia robią z silnika dwa typy. Poniżej pewnych obrotów zachowuje się jak klasyczny 8v (ośmiozaworowiec) i tu większą ilością powietrza nic nie zyskasz, a powyżej tychże obrotów zmienia się w 16v i tutaj przewietrzanie ma jak najbardziej sens - wtedy oddycha pełnym płucem |
Bardzo mocne uproszczenie.
lukas1 - 02-06-2009, 13:50
Hej,
w instrukcji jest napisane ze tylko do 2.0 i 2.4 od 2008, wiec na zestaw do 1.8 musimy poczekac ale na zdjatku prezentuje sie fajnie
http://www.knfilters.com/...6544TS_Eng1.jpg
el_diablo - 02-06-2009, 13:51
krzychu napisał/a: | Bardzo mocne uproszczenie. |
Też mi się tak wydaje...
A co do samego stożka - ja się nie znam, ale obiegowe opinie mówią, że jeśli nawet jego montaż prowadzi do wzrostu mocy, to nie zawsze pociąga to za soba wzrost momentu obrotowego, zwłaszcza w dolnym zakresie obrotów. Ile jest w tym prawdy?
[ Dodano: 02-06-2009, 13:54 ]
lukas1 napisał/a: | w instrukcji jest napisane ze tylko do 2.0 |
2.0 różni się jakoś istotnie konstrukcyjnie od 1.8?
krzychu - 02-06-2009, 14:56
el_diablo napisał/a: |
A co do samego stożka - ja się nie znam, ale obiegowe opinie mówią, że jeśli nawet jego montaż prowadzi do wzrostu mocy, to nie zawsze pociąga to za soba wzrost momentu obrotowego, zwłaszcza w dolnym zakresie obrotów. Ile jest w tym prawdy?
|
No przecież masz na to odpowiedź w tym wykresie. Moment w dolnym zakresie nie wzrósł (bo by wzrosła moc). Polepszyło się na wyższych.
|
|
|