L200 Techniczne od 2006r - L200 zawor recyrkulacji spalin EGR
zbyszekm2 - 29-09-2012, 08:19
magistrala CAN N lub U 1101 Timeout- na ten błąd nie patrz, zawsze sie pojawia we wszystkich Elkach
Natomiast zaślepienie EGR nic nie da bo tu komputer czyta z EGR więcej informacji.
EGR możesz mieć sprawny mechanicznie a może być uszkodzony elektrycznie i będzie wyzwalał kontrolkę Check.
thekingisback - 28-06-2014, 13:41
odkopie temat ,mam ten sam bład, wiec wyczyscilem ten zawor wykasowalem bład , odpalam auto jade i kontrolka sie nie swieci , odpalam auto drugi raz i kontrolka sie zapala ,auto jezdzi tak samo , zastanawiam sie czy wymieniac ten zawor czy jezdzic z ta kontrolka.
Rpetryko - 28-06-2014, 20:18
Ja jeździłem z pół roku z kontrolką. Potem przy wymianie okazało się, że zawór nie był taki brudny tylko prawdopodobnie elektronicznie uszkodzony, stąd błąd. Ubytków mocy i wzrostu spalanie nie zauważyłem.
thekingisback - 29-06-2014, 23:07
ja tez narazie bede jezdzil , jak sprzedam drugi samochod to wtedy kupie ten zawór.
[ Dodano: 16-07-2014, 22:11 ]
kupiłem zawór w aso za 340 e wymieniłem sam i wykasowałem bład i juz smiga , w serwisie za wymiane powiedzieli mi 120 euro troche drogo zwłaszcza że , wymiana zajeła mi 40 min
orzel720 - 24-06-2015, 14:22
Mam to samo w 2 L200 2.5DID 136KM - kontrolka świeci - pojechałem do serwisu prywatnego Mitsu pod Krakowem w kórym robimy auta i Pan Leszek powiedział: albo nowy zawór (padła elektryka - mechanicznie ok) albo zaślepiamy i 1400zł w kieszeni zostaje.
Auta juz ponad rok jezdżą i wszystko OK.
thekingisback - 02-07-2015, 08:10
i jak zaślepiłeś ten zawór? z tego co czytałem wczesniej to po zaslepieniu i tak dalej pali sie check
bodo.83 - 29-01-2016, 17:29
witam mam pytanie bo niedaje mi spokoju egr w mojel elce zaden chek sie nie swieci ale gdy podlaczylem kompa i przejechalem sie okolo 20km to na kompie pokazalo ze byl moze otwarty z 10 razy na krutka chwile a wiekszosc czasu byl zamkniety wyciagnelem silniczek i podpielem na krotko otwiera sie bez problemy,wiec nirozumiem dlaczego tak zadko sie otwiera w czym moze byc problem samochod ma 160tys moze czas do wymienic
Georg - 29-01-2016, 22:13
Na algorytm pracy zaworu EGR mają wpływ różne czynniki: obroty, temperatura, obciążenie a także okresowy styl jazdy. Jeśli check nie świeci, to feedback działa. W tym przypadku "nie widzę mankamentu".
bodo.83 - 30-01-2016, 03:01
dzieki poraz kolejny moze jestem przewrazliwiony troche no i niewiedzialem na jakiej zasadzie to dziala dziekuje za wyjasnienie
pablo eldiablo - 26-08-2016, 17:48
Odświeżę starocie - zaślepiał ktoś EGR? Jestem prawie całkiem przekonany do tego pomysłu, minusów widzę sporo mniej niż plusów tego rozwiązania.
Tylko pytanie: czy w sofcie da się 'wyciąć' w niezbyt trudny dla elektronika sposób EGR, żeby jego brak nie wywalał non stop checka?
Od kilku miesięcy jeżdżę z uszkodzonym elektronicznie zaworem (odłączyłem go), na szczęście przestał działać w pozycji zamkniętej, poza kontrolką na desce jakichkolwiek objawów brak: jest moc, nic nie kopci ponad miarę. Czyli po zaślepieniu się nie pogorszy na bank. Ale może ktoś przez te kilka lat auta na wymyślił sposób na pozbycie się świecącego checka?
zbyszekm2 - 29-08-2016, 08:39
W l200 zawór EGR nie zaślepia się.
pablo eldiablo - 07-09-2016, 10:30
zbyszekm2 napisał/a: | W l200 zawór EGR nie zaślepia się. |
Jak się wstawi zaślepkę - to będzie zaślepiony. Pytanie tylko, czy da się tak zmodyfikować soft, żeby nie wywalał check engine - i przede wszystkim, czy nie zakłóci pracy silnika.
Samo zaślepienie nic nie da względem odpięcia uszkodzonego (o ile w pozycji zamkniętej) zaworu EGR. Dopiero programowe wycięcie ma sens.
Tenogr - 20-05-2017, 19:55
Witam.
W moim L200 przy 140 tys, EGR zablokował się w pozycji otwartej.
Objawy: świecąca kontrolka, mniejsza moc, efekt „turbo dziury”, większe spalanie.
Na szczęście po wyjęciu i wyczyszczeniu zadziałał.
Aby więcej się to nie powtórzyło został zaślepiony.
Patrząc pod kontem trwałości i sprawności silnika, zaślepienie ma same plusy.
Pod kontem ochrony środowiska niektórzy twierdzą że sprawa jest dyskusyjna.
Według innych dyskusja polega jedynie na tym jak bardzo szkodliwe dla środowiska jest wymuszone montowania EGRów w samochodach: produkcja EGRa = zanieczyszczenia, zużycie energii i surowców nieodnawialnych, eksploatacja = większe zużycie paliwa i mniejsza żywotność silników = utylizacja większej ilości odpadów, itd.
Pozdrawiam
Georg - 20-05-2017, 23:18
Tenogr napisał/a: | Patrząc pod kontem trwałości i sprawności silnika, zaślepienie ma same plusy.
(...) eksploatacja = większe zużycie paliwa i mniejsza żywotność silników (...) |
A w jaki sposób zawór EGR zmniejsza trwałość i żywotność silnika?
Robaq - 22-11-2017, 12:19
Odświeżę trochę temat zaworu EGR i błędów P2413 i P0403.
Jakiś czas temu zaświeciła mi się kontrolka usterki silnika. Po zeskanowaniu błędów okazało się, że to EGR (P2413 i P0403). Po skasowaniu błędów przejechałem jakieś 2000 km i po weekendowej zabawie w błotku kolejny raz wyskoczył błąd silnika (te same numery, tylko jakby dodatkowo zauważalny mały ubytek mocy). Błędów nie dało się skasować - po skasowaniu na tablicy diagnostycznej, praktycznie od razu błąd P2413 wyświetlał się jako aktywny, a po odpaleniu silnika za chwilkę pojawiał się dodatkowo błąd P0403. Już zacząłem się rozglądać za nowym zaworem EGR, ale postanowiłem jeszcze "pokaleczyć" małym śrubokręcikiem piny we wtyczce i gnieździe elektrycznym od zaworu EGR, oraz potraktować je środkiem do czyszczenia złączy elektrycznych. Nie kasowałem już tego dnia błędów. Niespodziewanie, następnego dnia, po uruchomieniu silnika - błąd silnika się nie zaświecił i powróciła moc.
|
|
|