To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Fotografia i Grafika - Nasadka-typu-Ring-Flash

atsar - 12-06-2009, 17:26

zawsze możesz zrobić własnego ring flasha - przyklad
Anonymous - 12-06-2009, 18:51

krzychu napisał/a:

Ale może mnie ktoś źle zrozumiał. Właśnie do takich fotografii to służy moim zdaniem i nie bardzo mogę znaleźć inne zastosowanie tego ring flasha.

A ja wrecz przeciwnie :) widze dosc szerokie zastosowanie tego flasha, mysle ze do zdjec w nocy jak znalazl. Mam straszna niechec do lamp blyskowych ale to sie wydaje nie glupie. Zaczynacie takie tematy ze pozniej mnie korci wydawac pieniadze :D

filippoz - 13-06-2009, 00:29

Manysh napisał/a:
Zaczynacie takie tematy ze pozniej mnie korci wydawac pieniadze :D
mam tak samo :D

na forum canona pisali o matówce z siatką która miałem sobie kupić rok temu a trafiłem na temat dziś i zamówiłem na allegro ;D eheh

dwa dni temu odebrałem 580tkę canona, dokupiłem dyfuzor i efektami jest bardzo pozytywnie zaskoczony.

cebull - 15-06-2009, 22:46

zalozylem temat i sie nie wypowiadam ;)
no wiec chodzilo mi dokladnie o taka nasadke co to sie na lampe naklada
przyklad: http://www.allegro.pl/ite...ikon_canon.html
te nakrecane na obiektyw jakos mnie nie przekonuja, co do dodatkowych palnikow fajna sprawa ale cena duzo wyzsza
zwykla lampa strzela za daleko, dlatego zaczalem sie zastanawiac nad takim wlasnie rozwiazaniem

Anonymous - 15-06-2009, 23:04

gdzies wyzej dawałem linka do youtuba zobacz jak to działa
KowaliK - 16-06-2009, 14:12

cebull napisał/a:
zwykla lampa strzela za daleko, dlatego zaczalem sie zastanawiac nad takim wlasnie rozwiazaniem

No to może jakiś dyfuzor? Kiedyś widziałem coś takiego na wbudowane lampy.

Anonymous - 16-06-2009, 15:41

cebull napisał/a:

no to zakup zewnetrzna lampe masz mozliwosc regulacji ( mam na liscie do kupienia :) ) standardowe lampy sa raczej słabe

filippoz - 16-06-2009, 16:47

ja zakupiłem 580tke ex II + dyfuzor (29 lub 39 zł nie pamiętam). wbudowana lampa mi nie służy to po 1 a po drugie marzy mi sie aparat z FF a tam nie ma wbudowanych lampek ;)

co do ringa to ta nasadka z allegro wygląda całkiem sympatycznie i jest 10 razy tańsza od "palników" ;)

Hubeeert - 16-06-2009, 16:59

Dwulampowa do makro
Canon Macro Twin Lite MT-24 EX
http://www.simplyelectron...ct.php?pid=7116

Lampa RING
Canon MR 14 EX Macro Ring Lite
http://www.simplyelectron...ct.php?pid=1335

filippoz napisał/a:
dyfuzor
Jaki?
Ja kupiłem STOFENa ;-)

filippoz - 16-06-2009, 21:17

no na podobnej zasadzie :D 39zł tj jakieś 7,50 funta :D

cebull - 17-06-2009, 17:02

Manysh napisał/a:

no to zakup zewnetrzna lampe masz mozliwosc regulacji ( mam na liscie do kupienia :) ) standardowe lampy sa raczej słabe

wlasnie mam zewnetrzna lampe, wbudowanej prawie wcale nie uzywam

Hubeeert nikon tez robi takie palnikowe lampy ale to wydatek nie maly za to mozna zalozyc tyle palnikow ile wejdzie po okregu ;)

co do tej drugiej propozycji tez rozwazalem ale chyba nie ma dosc szerokich te co widzialem na alegro maja mocowania 58mm? a zakladanie redukcji wiaze sie z wysuwaniem lampy przed obiektyw :?
no i na fisheye`a sie nie da nic nakrecic :D

Anonymous - 17-06-2009, 18:38

A co masz za lampe?
cebull - 18-06-2009, 00:23

sb600
Hubeeert - 18-06-2009, 00:35

cebull napisał/a:
zwykla lampa strzela za daleko

580EXII ma wysuwany plastik który odbija tylko trochę światła no i dyfuzor tez nie jest złym rozwiązaniem a te nasadki o których pisałeś są dostępne w róznych rozmiarach chyba

cebull - 18-06-2009, 00:43

nasadki srednice maja zdaje sie stdard (pasuja do kazdego obiektywu) roznia sie tylko odlegloscia zamocowania od osi ringu, w naszej lampie tez jest ta rozpraszajaca wysowana plytka ale to i tak nic nie da przy zdieciach z bliska :(
prawdopodobnie w koncu skonczy sie na zakupie takowej zabawki ;)