[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Zestaw z pilotem do centralnego
Hugo - 25-06-2009, 01:03
londolut napisał/a: | slave | Co będzie?
londolut - 25-06-2009, 01:37
Siłownik 'slave'.
Owczar - 25-06-2009, 07:05
londolut napisał/a: | Siłownik 'slave'. |
Czyli taki, który nie steruje centralnym zamkiem, natomiast wyzwolony impulsem z centralki zamyka i otwiera drzwi w których jest zamontowany.
Ogólnie dzielimy siłowniki na te ze sterowaniem-master (zwane też potocznie matką), znajdują się przeważnie w drzwiach kierowcy i czasem w drzwiach pasażera.
Dlatego jeśli w drzwiach pasażera nie będzie siłownika master to otworzą się tylko te drzwi, które otwieramy kluczykiem.
Ale w skrócie rozumując to centralny zamek jest wtedy gdy otwarcie drzwi kierowcy powoduje otwarcie reszty drzwi
Tomekp - 25-06-2009, 13:38
londolut napisał/a: | Hugo napisał/a: | jeśli przekręcisz kluczyk w drzwiach pasażera i zamkną się drzwi od kierowcy to znaczy, że... | Nie koniecznie. Jeśli w drzwiach pasażera będzie slave to nie otworzą się drzwi kierownika. |
W fabrycznym centralnym w Colcie teoretycznie siłownik od strony kierowcy jest master, a od strony pasażera slave, ale pomimo tego otworzenie kluczem drzwi od strony pasażera otworzy drzwi kierowcy, poniewż od strony pasażera na wkładce zamontowany jest dodatkowy czujnik położenia kluczyka który wyzwala centralny. Podkreślam naturalnie że w fabrycznym centralnym.
emzet - 25-06-2009, 14:37
Tomekp napisał/a: | otworzenie kluczem drzwi od strony pasażera otworzy drzwi kierowcy |
U mnie tak się nie dzieje. A colt ma fabryczny centralny zamek (wersja GLXi).
karolgt - 25-06-2009, 19:13
emzet napisał/a: | Tomekp napisał/a: | otworzenie kluczem drzwi od strony pasażera otworzy drzwi kierowcy |
U mnie tak się nie dzieje. A colt ma fabryczny centralny zamek (wersja GLXi). |
u mnie tak też działa - Colt 1,6 93 rok GLXi
Matejo - 11-07-2009, 11:10
u mnie taż otwiera i zmyka z obu stron colt 1.8 GTI 94r.
karolgt - 12-07-2009, 20:26
i po sprawie
kupiłem jakiś zestaw SPY z allegro, z autoalarmem itd.
Podpięcie centralnego to wiedząc co i jak w sumie 10 min.
Jeszcze tylko pozostały mi 2 pytania:
- gdzie podpiąć kierunkowskazy? bo nie rozumiem z opisu
- którędy przepchnąć kabel ze środka samochodu pod maskę? (do podpięcia syreny) ?
londolut - 12-07-2009, 22:28
karolgt napisał/a: | - gdzie podpiąć kierunkowskazy? bo nie rozumiem z opisu | Poszukaj bezpiecznika od migaczy i wepnij się w puszkę z tyłu lub podepnij się pod światła awaryjne.
karolgt napisał/a: | - którędy przepchnąć kabel ze środka samochodu pod maskę? (do podpięcia syreny) ? | Zerknij pod zbiornik na płyn do spryskiwaczy, jest tam taka owalna zaślepka. Wyjdziesz dokładnie za schowkiem pasażera.
karolgt - 13-07-2009, 00:13
londolut napisał/a: | karolgt napisał/a: | - gdzie podpiąć kierunkowskazy? bo nie rozumiem z opisu | Poszukaj bezpiecznika od migaczy i wepnij się w puszkę z tyłu lub podepnij się pod światła awaryjne. |
a nie ma jakiegos "sterownika" w tych okolicach co moduł centralnego? tak coś z instrukcji wynikało że "płaskie z 4 kabelkami" - ale nie wiedziałem co i gdzie to jest.
londolut - 13-07-2009, 01:16
Nie wiem, nie mam fabrycznego centralnego więc ciężko mi to stwierdzić. Najprościej chyba w awaryjne.
Tomekp - 13-07-2009, 11:09
londolut napisał/a: | Najprościej chyba w awaryjne. |
Żeby dużo się nie babrać najprościej podpiąć do przewodów zaraz za włącznikiem awaryjnych.
Misiek :) - 13-07-2009, 11:17
ja się spytam żeby nie zakładać nowego tematu.
Mam alarm założony , ale nie działa mi u kierowcy centralny, tzn u pasażera wsio ok, a u kierowcy nawed odgłosu pracującego zamka nie ma. Kable gdyby były przetarte, to by nie wychodził dla pasażera sygnał,a wychodzi. Czy starczy kupić nowy zamek z siłownikie, i czy może być od CB0 czy tylko i wyłącznie od CA0
karolgt - 13-07-2009, 13:13
Misiek napisał/a: | ja się spytam żeby nie zakładać nowego tematu.
Mam alarm założony , ale nie działa mi u kierowcy centralny, tzn u pasażera wsio ok, a u kierowcy nawed odgłosu pracującego zamka nie ma. Kable gdyby były przetarte, to by nie wychodził dla pasażera sygnał,a wychodzi. Czy starczy kupić nowy zamek z siłownikie, i czy może być od CB0 czy tylko i wyłącznie od CA0 |
może najpierw sam moduł centralnego sprawdź ?
Misiek :) - 13-07-2009, 17:56
a jak to zrobić,jedyne co mi chodzi po głowie, to zmirzyć wartości napięcia na kablach wychodzących w drzwiach kierowcy, ale jak się na tym kompletnie nie znam.
Alarm montował zaprzyjaźniony elektronik, i powiedział że chyba zamek spalony, a ja gdzieś tu wyczytałem, że ponoć niektóre CA nie miały siłowników u kierowcy
|
|
|