Carisma - Techniczne - Drganie kierownicy
Rafal_Szczecin - 06-07-2005, 12:48
Grze¶ku, tak jak jest napisane, nie jestem zadnym tam mechanikiem czy innym panem zloto-rekim, tylko czlowiekiem ktory duuuuzo (naprawde duzo) siedzi na forum czy to mitsumaniakow czy to tez MKP, na tym drugim forum juz kilka razy byl ten temat przerabiany jak chcesz to poszukam,
prosiles o rade wiec Ci powiedzialem co wg mnie masz zwichrowane tarce, tak to jest jak sie jedzie na czip tuning
pozdrawiam Cie goraco
edit : jedz sie dowiedz, bo mozliwe ze to tarcze, a moze wlasnie kola.
pozdrawiam i sie nie martw, znow kilka stowek zostawisz w zakladzie
Hubeeert - 06-07-2005, 12:51
Grzegorz to nie tak Ty jeste¶ przyczyn± bo to styl jazdy ma na to wpływ a styl jazdy zmienił Ci się po chipie - przegrzałe¶ tarcze bo pałowałe¶ samochód i teraz bij±.
Ja tez tak miałem zaraz po.
Rafal_Szczecin - 06-07-2005, 12:55
powiem tylko tyle, na wypowiedz Hubeeerta
<lol2>
normalnie nie moge. Wymiekklem.
pozdrawiam.
Grzesku, ale my naprawde mamy racje, zwichrowane tarcze masz i tyle.
Grze¶ku - 06-07-2005, 13:05
no dobra, Hubi masz rację - jeżdzę ostrzej, więc i ciepła na tarczach wydziela sie więcej. Sprawdzę te tarcze ale bez przekonania, tak czy siak po diagnozie napisze co było przyczyn±.
Cytat: | tak to jest jak sie jedzie na czip tuning ... |
i zrobił bym to jeszcze raz
Hubeeert - 06-07-2005, 13:07
Grze¶ku napisał/a: | NerwuS ze Szczecina napisał/a: | tak to jest jak sie jedzie na czip tuning ... |
i zrobił bym to jeszcze raz |
ja też
Rafal_Szczecin - 06-07-2005, 13:09
sprawdz te tarcze, i daj odpowiedz czy mialem racje stawiajac diagnoze, i czy inni mieli popierajac ja
jezeli tak to bede mistrzem (oczywiscie sam dla siebie )
lol2
edit !!!!!!!!!! :
ej ej ej ?? jaki niby nerwus ? dopiero teraz zobaczylem <lol>
to pisalem na calkiem spokojnie
tomekrvf - 07-07-2005, 10:59
Zmierz bicie osiowe tarczy zamontowanej na piascie. Jesli jest wiecej niz 0.06 mm tarcze nadaja sie do przetoczenia lub wymiany. Jesli tarcze dostaly solidnie ognia to nie pomoze przetoczenie - jak znowu dostana w dupe to sie wykrzywia ponownie.
Tarcze mozna zabic po 1000km wiec Twoje zdziwienie ze po 43 kkm tarcze sa slabe bardzo mnie rozsmiesza
PS Minimalna grubosc tarcz mierzona okolo 10 mm od zewnetrznej srednicy wynosi 22.4 mm
Do roboty!
Anonymous - 07-07-2005, 11:14
no i trzeba wziasc tez pod uwage to, ze carisma ma najbardziej badziewne z badziewnych hamulcow jezdzacych na rynku i az dziw ze te tarczki nie wyginaja sie raz w tygodniu .
ja w swojej w ciagu 151tys przerobilem trzy komplety tarcz.
wracajac do tematu jesli podczas hamowania bije fajera to sa dwie najbardziej prawdopodobne przyczyny:
1. tarcze krzywe
2. plyn hamulcowy starcil swoje wlasciwosci.
tomekrvf - 07-07-2005, 11:30
Carisma od 2000 MY ma wieksze hamulce ktore raczej trudno zmeczyc
Hubeeert - 07-07-2005, 11:57
Prawdopodobn± przyczyna któr± zawsze należy wzi±ć pod uwagę jest również luz w układzie kierowniczym - sworznie i końcówki dróżków kierowniczych również mog± dawać takie objjawy a występuj± łacznie z szarpaniem na kierownicy przy przyspieszaniu - tzn ostrym dodaniu gazu np po hamowaniu silnikiem.
Grze¶ku - 07-07-2005, 12:33
już wiem
prawa przednia tarcza ma wadę materiałow± ( ) i uległa wykrzywieniu a dokładnie wyboczeniu. Przy dużej sile nacisku klocków dochodziło skakania układu kierowniczego.
Tyle mechanicznego bełkotu - tarcze przód (obydwie) do wymiany gwarancyjnej. Zastanawiam się teraz czy nie zmienić hamulców na mocniejsze (wytrzymalsze) po tuningu, co sugerował mi człowiek od chipowania.
Matejko - 07-07-2005, 12:54
no to ciekawe co zalozysz bo z tego co wiem to jakies nacinane/nawiercane to raczej nie istnieja, a jak sa to cena pewnie zwala z nog, moze cos z oferty EBC moznaby na zlocie sprawdzic skutecznosc hamulcow w nowej i starej carismie tylko gdzie
Rafal_Szczecin - 07-07-2005, 12:57
jupi jupi jupi jupi jupi tak jak pisalem jestem mistrzem
Krzywe Tarcze Hamulcowe to bylo to hehe
jestem z siebie dumny, to jest nagroda za tak dlugie siedzenie na forum i przegladanie wszystkiego teraz mam ochote do jeszcze wiekszego czytania forum.
Dzieki
Hubeeert - 07-07-2005, 13:10
Miałe¶ rację ale nie zacznij jak jeden z kolegów z tego drugiego forum udzielać się w każdym temacie a zwłaszcza gdy nie ma nic madrego do dodania bo zjadę jak tamtego
Rafal_Szczecin - 07-07-2005, 13:53
TAK JEST. myslalem ze to to to wiec podpowiedzialem (ale to napisane, to to to ) ale jak nie wiem jak cos zrobic to staram sie ! nie pisac. np w czyszczeniu klimy. Pozdrawiam
ps. Hubi mam nadzieje ze nie bedziesz mial okazji mnie pojechac
|
|
|