[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Bagażnik Lancer Sportback
kappi - 03-02-2016, 21:02
Golotheman napisał/a: | Kolego kappi, też jestem na kupnie wózka i jak sam stelaż powinien wejść w poprzek, tak gondola może się nie zmieścić, bo jest niestety dosyć nisko. Chyba ze wywalisz półkę |
Dzięki wielkie za info auta szukam jakiegoś w dobrym stanie a potem mniejszych 4 kółek właśnie się zastanawiałem nad wywalem półki. Jak będę już mieć auto po patrzę na mocowania i może coś zrobię na warsztacie i jak by roleta się spisała dam cynk
Golotheman - 04-02-2016, 07:31
Mam też taką składaną skrzynkę z OBI na zakupy, która jest na dwóch kółkach ( polecam zresztą to rozwiązanie, super sprawa) i jak się złoży rączkę, która jest jak do prowadzenia walizki, to po wsadzeniu do bagażnika lancera z podniesioną podłogą akurat wystaje powyżej linii półki... Nadmienię, że w ibizie ta skrzyneczka wchodzi bez najmniejszych problemów... oczywiście można obniżać podłogę, ale jak trafi mi tam butla, to nie będzie takiej możliwości - wolę się nie przyzwyczajać ;p
Drugi problem jest, jak wsadzam zakupy. Wsadz sobie zgrzewkę wody pod same oparcia siedzeń... jest duża szansa, że nasza ulubiona półeczka przy zamykaniu bagażnika tylnią krawędzią się oprze o zgrzewkę i wyrwie bolec po boku. Nie wiem kto wymyślił tą durną półke...
tyku - 04-02-2016, 10:49
Golotheman napisał/a: | Drugi problem jest, jak wsadzam zakupy. Wsadz sobie zgrzewkę wody pod same oparcia siedzeń... jest duża szansa, że nasza ulubiona półeczka przy zamykaniu bagażnika tylnią krawędzią się oprze o zgrzewkę | Raczej mało prawdopodobna teza. Zgrzewkę zawsze wożę za siedzeniem pasażera.
Golotheman napisał/a: | Nie wiem kto wymyślił tą durną półke... | Półka nie jest zła, tylko mało estetycznie wykonana od spodu.
Golotheman - 04-02-2016, 13:38
tyku, nakręcę Ci filmik rodem z Hollywood z obsadą aktorską : zgrzewka wody VS Półeczka-ZŁA - co przejdzie na którą stronę mocy ;p a wypadkową urwany bolec
Robert_N - 04-02-2016, 14:32
Ja do bagażnika przy złożonych siedzeniach wrzucam kolarzówkę z kierownica od strony bagażnika i za KAŻDYM razem przy zamykaniu ta ZNIENAWIDZONA przez Ciebie półka zostaje przy zamykaniu wyrwana z bolców i tak 20 razy w sezonie przez kilka lat. Naprawdę nic jej nie dolega, pokaże Ci przy okazji spotu KRK.
kappi - 05-02-2016, 15:50
A wozi ktos wózek dziecięcy ? Jeśli tak to poprosił bym o fotkę
tyku - 05-02-2016, 18:53
kappi, Jaki masz problem podjechać do sklepu z wózkami dla dzieci. Udając zainteresowanego, przymierzyć, dopasować. Zrobisz przy okazji test bagażnika w SB.
omektron - 23-02-2016, 22:08
jak kupowalem sportback'a to jechalem z wozkiem i gondola ujme tak caly bagaznik znikl stelaz po zlozeniu wchodzi na styk a gondole kladac na niego po wyjeciu polki sie miesci mam wozek z ciut wieksza gondola ... wiec panowie radze przymierzac jesli chodzi o jakis bagaz to do gondoli conieco wejdzie i miedzy stelarz ze spacerowka nie probowalem jeszcze bo uzywam fotelika dzieciecego do stelarza jak na sklepy jade jest wygodniej
PS
1.nie obnizam podlogi bagaznika bo mam w tej luce koszyk na zakupy i dywaniki teraz welurowe i takie tam
2.moja gondole idzie jeszcze obnizyc bardziej na plasko ale lenistwo powoduje ze tego nie robie bo sie miesci
3.zdejmuje tylko przednie kola skladam stelarz w luke laduje te kola a na stelarz gondole i jest ok i wyjmuje polke mam szyby przyciemnione wiec nic nawet nie widac co w srodku bo najciemniejsza folie kazalem lepic
lurek - 23-02-2016, 23:08
na pocieszenie dodam że w gondoli dzieci jeżdżą tylko pół roku, potem spacerówka a ta jest mniejsza i poręczniejsza
Golotheman - 18-04-2016, 07:50
Udało mi się zrobić tą pieruńską półkę- w sensie naprawa bolca. Niestety padało, więc nie miałem za dużo czasu na cykanie zdjęć, więc dysponuję tylko pamięcią fotograficzną i mogę opisać krok po kroku demontaż boczka z prawej (nie od strony subwoofera) w SPORTBACK'U
Zatem: Aby naprawić bolec zastosowałem śrubę z łbem sześciokątnym - skrócona do około 2,5cm. Klejenie nic nie dało - i tak się urwał - zatem tym razem tylko wkręcone do końca w bolec od strony wewnętrznej i trzyma się naprawdę mocno.
Jak zdjąć boczek. Dla zobrazowania wykorzystajcie kartkę 52A-11 i 52A-13 - Jako, że nie wszystkie zatrzaski są opisane, to wymienię je poniżej. Wszystko robimy na spuszczonym siedzeniu.
1. Wyjmujemy schowek (część nr 20) - wykręcany tylko na jedną śrubę i do góry.
2. Wyjmujemy tylną belkę bagażnika (tam gdzie zatrzask klapy bagażnika) (część nr 21). Od dołu są dwie plastikowe śrubki do odkręcenia bez klucza. Następnie całość po prostu zdecydowanie targamy do góry - są tam 4 zatrzaski, które inaczej nie puszczą. Uwalamy wtedy tapicerkę po bokach.
3. Koło lampki jest taka dziura zaślepiona utwardzoną klapką welurową - do wymiany żarówki bagażnika. Dzięki otwarciu jesteśmy w stanie wypchnąć plastik na którym znajduje się rączka od opuszczania kanap z górnych zatrzasków. Po prawej stronie w welurze jest jeden zatrzask na słupku bagażnika (zaraz za światłami), pod rączką jest drugi i na łączeniu czarnego plastiku z białym są cztery zatrzaski które bez problemu powinny wyskoczyć.
UWAGA ! Nie zdejmujemy białego plastiku ze słupka ! Nie ma takiej potrzeby.
4. Poniżej naszego urwanego bolca mamy spinkę, którą zdejmujemy podważając płaskim śrubokrętem wewnętrzną część grzybka. Wtedy wyskakuje bez problemu. Spinek tego rodzaju mamy trzy. Wyjmujemy wszystkie. Kolejne dwie znajdują na plastiku poniżej, takiej płytce, na której podwójna podłoga ma zawias.
5. Odkręcamy śrubę na środku płyty zawiasu podwójnej podłogi (część nr 22)
6. Została nam lewa część boczku do poluzowania - trzymają ją dwa zatrzaski (patrząc od bolca) które znajdują się w górnej części czarnego plastiku. Zwyczajnie je wyciągamy.
7. Należy otworzyć drzwi, trochę podnieść uszczelkę biegnącą wzdłuż nadkola - znajdują się tam haczyki od plastiku osłaniającego nadkole. I tak musimy podnieść tą uszczelkę, by potem prawidłowo wsadzić plastik - zaczepy nie wejdą same pod uszczelkę a tak to jest montowane. UWAGA ! Należy pamiętać, że cały plastik z osłony nadkola jest jeszcze trzymany przez dużą śrubę z łbem sześciokątnym znajdującą się na samym dole plastiku zaraz pod kanapą. Tej śruby NIE RUSZAMY - nie ma takiej potrzeby, żeby całkowicie zdejmować plastik. Poza tym musielibyśmy wtedy podnosić siedzenie a siedzisko też jest w jakiś sposób zamontowane - szkoda zachodu.
8. Po odciągnięciu weluru, jesteśmy w stanie dosyć znacznie wychylić cały boczek do wnętrza bagażnika, odsłaniając bolec od tyłu. Jak zobaczycie, są tam użebrowania w plastiku, uniemożliwiające podłożenie podkładki pod śrubę. Można jedno z żeber oczywiście wyciąć, ale nie ma takiej potrzeby.
Wkręcamy śrubę w bolec i składamy wszystko analogicznie.
Jakby było duże zainteresowanie tematem, to mogę narysować schemat demontażu tych części.
wiewioor - 18-04-2016, 11:36
http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1245574 - tutaj kiedyś dawałem fotorelację do budowy suba. Ale tez jest dotycząca demontażu boczka.
|
|
|