To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - OC - jak korzystnie ubezpieczyć swój pierwszy samochód

atsar - 23-09-2009, 00:00

kuken napisał/a:
jak kalkulowałem sobie OC to wychodziło koło 1500 zł. Za 10 letnie auto...

za wiek auta nie zawsze sa zwyzki, gorzej z jego pojemnoscia :) no i dalej w ruch idzie wiek, region, itd.
Raz jeszcze dodam, kalkulatory internetowe w wiekszosci przypadkow odbiegaja od rzeczywistej skladki za polise.

costa brawa - 24-09-2009, 23:04

mi 2 dni temu z PZU agent co wszystkie samochody ubezpiecza ojcu liczyl ( misiek na ojca zarejestrowany i 60% znizki na ac i oc) 400 zl OC i 500 AC (wersja z amortyzacja czesci )- ceny +- bo tam jakies 20 czy 30 byly koncowki ale nie pamietam dokladnie i do tego NW chyba 60 albo 70
przyznam ze zdziwiony bylem ze tylko tyle

jak mialem honde w zeszlym roku to w MTU wyszlo mi najtaniej bo tez ok 450 zl zaplacilem (preluda 2.0 z 1992r - czyli zwyzka za wiek auta i bylo na mnie i ojca a wtedy bylo + 30% za moj wiek)

pierafal - 24-09-2009, 23:49

W tym roku zastanawialem sie nad zmiana ubezpieczyciela z PZU na innego. Poszedlem do PZU aby mi wydrukowali historie mojego ubezpieczenia, kobieta zapytala po co mi, powiedzialem ze dla innego ubezpieczyciela. Po czym zaproponowala extra znizke 20% od tego co napisali na blankiecie, ktory przysylaja do domu. Z ta extra znizka i tak wyszo drozej niz u konkurencji, ale juz porownywalnie wiec postanowilem zostac w PZU. Zobaczymy co bedzie za rok ;)

BTW, niezly maja balagan w komputerze w PZU, ta wydrukowana historia nie do konca sie zgadza z prawdziwa historia, wiec lepiej sobie trzymac wszystkie stare blankiety ubezpieczenia. Przechodzac do konkurencji, nowy ubezpieczyciel "ufa" nam i "na gebe" przyjmuje ze mielismy np. 60% zninzki. Po czym jak dojdzie do zdarzenia żądaja historii ubezpieczenia, w ktorej musimy udowodnic, ze nalezaly nam sie znizki takie jak podalismy. W przeciwnym razie ubezpieczenie jest nie wazne!!!!! Biorac pod uwage balagan w komputerze PZU moglby byc nie maly problem.

Ursus - 01-10-2009, 22:24

Po wykonaniu mnóstwa telefonów i sprawdzeniu wszystkich najgłośniejszych ubezpieczycieli polecam mBank. Nigdzie taniej nie znalazłem, możliwość miesięcznych rat i niskie z tego tytułu dopłaty. Mam znajomego, co jest przedstawicielem kilku najtańszych TU, oferty z mBanku nie przebił co mi z góry oznajmił. Trzeba tam tylko mieć konto, ale jego założenie nie wiąże się z żadnymi zobowiązaniami i kosztami zarówno przy zakładaniu jak i prowadzeniu.
ZUB3R - 02-10-2009, 07:32

W mBanku kalkulator wyliczył mi bez członkowstwa w banku 290,40zł
Natomiat w Liberty Direct ze zniżką 10% z mojego banku ING wyliczył 300,04

Ciekawy jestem czy sprawdzaja historię ubezpieczenia z poprzedniego towarzystwa ubezpieczeniowego, bo w kalkulatorze wpisalem 60% zniżki i wszystko tak zeby było jak najmniej dla mojego auta.

atsar - 02-10-2009, 09:04

ZUB3R napisał/a:
Ciekawy jestem czy sprawdzaja historię ubezpieczenia z poprzedniego towarzystwa ubezpieczeniowego, bo w kalkulatorze wpisalem 60% zniżki i wszystko tak zeby było jak najmniej dla mojego auta.

moze i na poczatku zrobia tak ze nie sprawdza, gorzej jak wystapi szkoda i wtedy sie za to zabiora i na twoje nieszczescie okaze sie ze nie masz tych 60%...

Ursus - 02-10-2009, 13:50

Podpisując polisę w mBanku jest tam taka klauzula, albo w polisie albo w regulaminie, że ubezpieczyciel może zażądać potwierdzenia historii zniżek i wówczas jest jakiś czas na ich okazanie. Szczerze mówiąc jeszcze nigdy w moim przypadku nie skorzystali z tej opcji.
Morfi - 02-10-2009, 16:54

W moim link 4 też nie sprawdzało a maja taka klauzule (wszystkie to chyba mają) po co kombinować dla ok 80 zł jak to wyjdzie to kara będzie wieksza