To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - XBOX czy PS3? Ktora konsole wybrac?

Robson86 - 30-09-2009, 13:43

krzychu napisał/a:
Czyli możemy sobie w dość fajny i prosty sposób oglądać filmy na dużym telewizorze.

xbox ma wyjscie hdmi wiec tez smialo mozna ogladac filmy w swietnej jakosci na duzej plazmie lub lcd :P
krzychu napisał/a:
Zobacz jakość BD... To może być tak że się ustawisz w kolejce do wypożyczalni po filmy BD.

mam na laptopie ten format i jakos ani razu jeszcze nie ogladalem filmu...
Poza tym jak chce cos obejrzec w dobrej jakosci to wrzucam film do kina domowego a nie do konsoli...albo ide do kina :wink:
Manysh napisał/a:
generalnie wybral bym sony ze wzgledu na trwalosc konstrukcj

jaka trwalosc :?: Xbox jest rownie trwaly jak sony, owszem pierwsze egzemplarze borykaly sie ze zbyt slabym chlodzenem konsoli, ale po modernizacji mozna juz smialo kupowac ta konsole bez zadnych wad.
Manysh napisał/a:
Mam znajomych,maja xboxa po roku zaczyna sie sypac dosc powaznie

ehh ci znajomi :wink: widocznie mieli pecha, przegrzali sprzet albo trafili na feralny egzemparz.
mydlina napisał/a:
Fakt-xboxa nie ma blu-raya-ale ja

to jzu czepianie sie jest takich szczegolow ze szok
krzychu napisał/a:
jakich gier Wam brakuje na PS3 a są na XBOX-ie??

chlopie no wez zrob liste... na ps3 sa gry obecne, wchodzace teraz na rynek... nie ma gier starszych ale swietnych, rowniez sa produkcje wyprodukowane tylko na xboxa przez microsoft jak m.in Forza jedna z lepszych gier wyscigowych... A w takie nie zagramy w PS3.
Mowicie o awariach... jak sie cos pierdyknie w ps3 to wspolczuje kosztow... trzeba wtedy zaczac sie zastanawiac czy nie lepiej sprzedac sprzet na czesci i dolozyc pare zlotych do nowej konsoli...
Koyocik napisał/a:
Niekoniecznie - sensowne wersje są porównywalne

tak?
Podstawowa wersja xboxa kosztuje 600zl z groszem w media markt... ps3 tez tyle kosztuje?
osobiscie mam wersje elite czyli jedna z najmocniejszych ktore owszem moze sa porownywalne cenowo do ps3 ale jesli jakis dzieciak chce ma 600zl to sory nie kupi ps3...
Koyocik napisał/a:
Ale przez to krócej będzie nowe tytuły "ciągnął" - słabszy sprzęt w nim siedzi.

podaj szczegoly :?: bo nie bardzo wiem o co ci chodzi z tym slabszym sprzetem :wink:
bo chodzi ci ze ps3 jest slabszy tak?
Koyocik napisał/a:
Kwestia gustu, dla mnie odwrotnie, a dla mojego dziecka wręcz bardzo - pady z XBOXa mu bardzo męczyły rączki.

kazdy chali swoje :wink:

Jeszcze co moge dodac, to odnosze coraz wieksze wrazenie ze tak jak Microsoft wydał Vistę chociaz system ten wyprzedza moim zdaniem obecne możliwości nie tylko komputerów ale i oprogramowania i sprzętu dodatkowego, tak podobnie Sony wydał PS3 na które pomimo upływu roku nie był w stanie zapewnić użytkownikom chociażby tylu gier co Xboc 360. Z tą małą różnicą, ze ze rok po kilku aktualizacjach Vista będzie nadal nowością na która w końcu zdecyduje sie coraz więcej osób a PS3 straci wielu użytkoników do tego czasu, na rzecz XBOXA 360 który nie tylko ma lepszą jakość grafiki, ale oferuje od samego początku pirackie wersje gier (nie ukrywajmy ale to jest zaleta dla wielu osób) do tego jest o połowe tańsza (wersja Arcade kosztuje obecnie 600(pare)zł, oferując bezprzewodowego pada oraz karte pamięci 250 MB która - jesli ktoś sie zdecyduje na wgranie flasha - w zupełności wystarczy zamiast dysku twardego. Tak czy siak zapiszesz na niej koło 60 jak nie więcej save ów gier na raz) Napęd blu ray? Póki co zbędny uważam. A gdy będzie potrzebny to żaden problem dokupić do Xboxa 360.

temat rzeka... porownywalny benzyna vs diesel, kazdy kto ma xboxa sobie go chwali, reszta osob posiadajacych ps3 chwili ps3...
pozdroo

Anonymous - 30-09-2009, 13:50

No tak każdy chwali swoje :D Za Xboxem przemawia cena i dostępność gier "piraty" a wiadomo to napędza popyt na ta konsole, przeciw jest jakość wykonania serwisowałem obydwie konsole wiec wiem jak to wygląda. Co do gier to wszystko jest na PC wiec po co kupować Xklopsa.

Polecam poczytac

Koyocik - 30-09-2009, 14:02

Robson86 napisał/a:
xbox ma wyjscie hdmi wiec tez smialo mozna ogladac filmy w swietnej jakosci na duzej plazmie lub lcd

PS3 też to ma, a do tego ma własnie możliwość streamingu audio/video/photo po wifi, bez kabelkowania i bez problemu.

Robson86 napisał/a:
Poza tym jak chce cos obejrzec w dobrej jakosci to wrzucam film do kina domowego a nie do konsoli...(..)

No właśnie chodzi o to, że PS3 z powodzeniem zastąpi odtwarzacz do kina domowego - HDMI ma, optyczne wyjście audio ma, kodeki DTS, DD, DPL i inne ma - podłączasz do telewizora, do wzmacniacza i voila.

Robson86 napisał/a:
Podstawowa wersja xboxa kosztuje 600zl z groszem w media markt... ps3 tez tyle kosztuje?
osobiscie mam wersje elite czyli jedna z najmocniejszych ktore owszem moze sa porownywalne cenowo do ps3 ale jesli jakis dzieciak chce ma 600zl to sory nie kupi ps3...

Dlatego napisałem "sensowna wersja".

Robson86 napisał/a:
podaj szczegoly bo nie bardzo wiem o co ci chodzi z tym slabszym sprzetem
bo chodzi ci ze ps3 jest slabszy tak?
Nie, XBOX słabszy. Za rok/dwa XBOxa trzeba będzie wymieniać a PS3 nie - inwestycja na dłuższy termin :)

Właściwie to mi się już nie chce :D :twisted: Nigdy nie umiałem być fanboyem.

Robson86 - 30-09-2009, 14:17

Koyocik napisał/a:
Ale przez to krócej będzie nowe tytuły "ciągnął" - słabszy sprzęt w nim siedzi.

Parametry
Xbox 360 / Playstation 3
Procesor
3,2Ghz 3 rdzenie / 3,2Ghz 1 procesor dwu wątkowy + 8 oddzielnych rdzeni SPE

Taktowanie rdzenia GPU
tutaj również wykorzystano dwie różne technologie, które ciężko ze sobą porównać.

Układ od ATI 500Mhz / Układ od Nvidia 550Mhz

Pamięć
512Mb jedna dla CPU i GPU + 10Mb wbudowane w układzie graficznym / 256Mb dla CPU i 256Mb dla GPU

Dodam jeszcze kilka szczegółów.
PS3 zużywa około 150W prądu, gdy X360 zużywa w okolicach 119W.
trawkins napisał/a:
Polecam poczytac

1.Xboxy były awaryjne w pierwszych wersjach. Dzisiejsze Jaspery mają mały procent awaryjności(nawet nie 5%).
2.PS3 nie jest awaryjne?. A YLOD?. Sony olało problem i rząda 1500zł za naprawe. A Microsoft przyznał się do błędu i dał 3 lata gwarancji na RROD-a i bezpłatna naprawe/wymiane.
Koyocik napisał/a:
PS3 też to ma, a do tego ma własnie możliwość streamingu audio/video/photo po wifi, bez kabelkowania i bez problemu.

no wiesz..ja osobiscie nie kupuje konsoli zeby filmy ogladac. Do tego sa inne urzadzenia :P

Tutaj mamy pare roznic w grafie nawet na obu konsolach:
http://www.gamespot.com/f...1251/index.html
na sony jakby byla bardziej ziarnista...

Tak jak powiedzialem temat rzeka, najlepiej niech kupujacy pojdzie do sklepu typu empik czy MM i sprobuje pobawic sie na jednej i na drugiej konsolo i wtedy niech wybierze. My chwialimy o my mamy, tak to wyglada czytajac nasze posty niestety...
Pozdroo

mydlina - 30-09-2009, 14:38

mydlina napisał/a:
Fakt-xboxa nie ma blu-raya-ale ja

to jzu czepianie sie jest takich szczegolow ze szok

kurcze Robson-wyciełes moje zdanie z kontekstu i sie dziwisz ze sie czepiam...napisałem że PS nie ma blue-ray ale ja i tak rzadko filmy oglądam(szczególnie w tym formacie-dopisek na teraz)-tak napisałem...Ja wole xbox-fakt bo mam xboxa-wiec nie ma mnie co posadzać mnie o krytykowanie tej konsoli...Jakoś dziwnie mi sie zrobiło z tym zupełnym niezrozumieniem mej wczesniejszej wypowiedzi.
Swoja droga chłopak kupi co chce-i miejmy nadzieje ze mu będzie słuzyć i da długie godziny rozrywki...

krzychu - 30-09-2009, 14:40

Robson86 napisał/a:

PS3 zużywa około 150W prądu

Może źródło? Ja podłaczyłem PS3 pod miernik w menu 80W, podczas gry powyżej 120W nie wychodziło. A nowy slim ma być 20-30% oszczędniejszy (jeszcze go pod miernik nie podpoiłem. Więc to żaden argument że na zasilaczu tyle pisze. Wręcz zaleta że ma TAKI zapas.

Robson86 napisał/a:
2.PS3 nie jest awaryjne?. A YLOD?. Sony olało problem i rząda 1500zł za naprawe.

Mówisz o 300 osobach z amerykańskiego forum PS3?? Bądź że trochę obiektywny to nawet nie 0,01% całej sprzedaży PS3 na świecie. Mam trochę styczności z PS3 i ani razu się z tym problemem nie spotkałem. Za to np. z zużytym laserem DVD już parę razy (jak ktoś ogląda codziennie płyty na DVD niestety laser nie wytrzyma więcej jak 2 lata). Od BD (czyli np. gier) jest osobny laser. Tu wychodzi kolejny problem XBOX-a gry mają ograniczenie płyty DVD czyli w przypadku DL max 8GB. Przy BD masz na tekstury, kod gry, muzykę całe 50GB na BD DL. A co do BD nie oglądałeś na dużym ekranie BD to nie zabieraj głosu że CI to nie potrzebne bo sam się przyznałeś że nie wiesz co to jakość BD na np. 46 calowym TV Full HD. Czyli masz wydatek mniej na odtwarzacz BD który kosztuje jakiś szmelc 600-800 dobrej klasy 1200-1500zł. A PS3 ma dekodery Dolby True HD i DST Mater Audio więc można go zaliczyć do odtwarzacz BD wyższej klasy. Dodatkowo bez to że ma potężną moc obliczeniową menu na BD odpala się z 3 razy szybciej niż na zwykłych odtwarzaczach BD.

Robson86 napisał/a:
A Microsoft przyznał się do błędu i dał 3 lata gwarancji na RROD-a i bezpłatna naprawe/wymiane.

Nie porównuj skali problemu... Zresztą Microsoft może mieć problemy wieku dziecięcego (w koncu ciągle nasz przyzwyczaja swoimi produktami do tego Vista itd) ale Sony nie może mieć? Torchę krytyki bo ten problem YLOD występował tylko w początkowych konsolach i do tego bardzo rzadko. A naprawa (wymiana całego środka konsoli z tego co pamiętam chyba 800zl a nie 1500zł)

Chciałęm zauważyć że gry na PS3 wychodzą od 2 lat. XBOX pokazał się na rynku chyba coś koło pół roku wcześniej. Nie sądzę żeby to było aż tyle gier żeby to przeważyło dalej czekam na listę tych gier a nie mydlenie oczy "zrób sobie listę". Napiszcie jaką grę lubicie a nie ma jej na PS3.

Na PS3 możesz tez postawić Linuxa i .... no właśnie możesz robić wszystko wtedy.

Nie chce zachwalać PS3 ale na miłość boską bądźcie obiektywni i argumentami (sprawdzonymi).

Robson86 - 30-09-2009, 17:24

mydlina napisał/a:
kurcze Robson-wyciełes moje zdanie z kontekstu i sie dziwisz ze sie czepiam

hehe to nie bylo powiedziane w stosunku do Ciebie :) faktycznie wyszlo jakbym sie Ciebie czepnal, ale powaznie pokradlem tylko sens zdania :)
krzychu napisał/a:
Nie porównuj skali problemu...

jak mam nie porownywac, skoro tutaj wszystko porownujecie :?: Piszecie ze jest bardziej awaryjny...itp itd :?
krzychu napisał/a:
Napiszcie jaką grę lubicie a nie ma jej na PS3.

chociaz w te bym chcial pograc na PS3 :wink:
Forza Motorsport, Street Fightera,Dead Or alive ,halo, kyrcze no nie chce mi sie myslec dzisiaj nad tym ile jest gierek...

Wychodze z zalozenia i powtorze to po raz piaty czy dziesiaty ze to sa bardzo zblizone do sibie konsole. A konkretny wybor zalezy od "pierdol" i upodobania konkretnego klienta...
Temat rzeka
Pozdroo

Centosz - 30-09-2009, 18:26

Może zacznijmy od tego czego kolega oczekuje od konsoli.Nie da sie powiedziec w prost która lepsza.Każda ma do zaoferowania coś od siebie.
lombard - 30-09-2009, 19:05

Witam.Kolega pracuje w serwisie (nieautoryzowanym) konsol ,pc,itp.... 360-tek trafia do nich tyle że jego szef za ich naprawy nowy dom sobie postawił.PS3 raczej się nie psują (tak twierdzi kolega).Ja mam obie konsole PS3 śmiga elegancko a 360 już dwa razy byla w serwisie.Jednak graficznie wygrywa chyba 360.
+PS3 najlepsze pady,funkcjonalność.
-mało gier i ich ceny,cena konsoli.
+360 oporowa ilość gier,grafika,cena konsoli.
-częsta awaryjność,(moim zdaniem) niewygodne pady.

krzychu - 30-09-2009, 19:54

Robson86 napisał/a:

krzychu napisał/a:
Nie porównuj skali problemu...

jak mam nie porownywac, skoro tutaj wszystko porownujecie :?: Piszecie ze jest bardziej awaryjny...itp itd :?

Mówię o tym że z awaryjnością konsoli mam bezpośredni kontakt i naprawdę nie psuje się to często. I tak jak kolega wyżej napisał XBOX psuje się nieporówywalnie więcej przez co Microsoft przyznał się do błedu a w Sonym to po prostu jest jedna z awarii jaka może wystąpić a tak jak mówię nie widziałem ani jednego egzemplarza YLOD więc to co jest rozdmuchane na forach w necie to mit wykreowany przez forum z USA. Na potwierdzenie wpisz sobie w google YLOD - 166 tys odpowiedzi. Wpisz "Red Ring Of Death" masz 5 milionów to jest skala problemu!

lombard - ale grafika zleży od twórców gry. A wydajnościowo PS3 wypada lepiej o czym może świadczyć że moc nVidii zastosowanej w tej konsoli jest wykorzystywana do łamania haseł bo bardzo dobrze sobie radzi z zmiennoprzecinkowy operacjami. Nie słyszałem żeby ktoś XBOX-a wykorzystywał do bardziej ambitnych celów niż granie.

Centosz - miałem się nie odzywać bo kto posłucha "faceta od sony"... Ale jak ktoś rzuca jakieś argumenty to fajnie żeby były zgodne z rzeczywistością.

Koyocik - 30-09-2009, 20:26

Robson86 napisał/a:
chociaz w te bym chcial pograc na PS3 :wink:
Street Fightera

A w czym widzisz problem?

Robson86 - 30-09-2009, 21:31

krzychu napisał/a:
Nie słyszałem żeby ktoś XBOX-a wykorzystywał do bardziej ambitnych celów niż granie.

nie slyszalem zeby ktos samochodu wykorzystywal do bardziej ambitnych celow niz jezdzenie :lol: ...to jest taki sam sen zdania :wink:
Po to jest konsola, zeby grac.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konsola_gier_wideo
Pozdroo

Anonymous - 30-09-2009, 23:32

Ogólnie to ta cała dyskusja przerodziła sie w jakas chora wyliczanke, a nie o to tu chodzi. nuke, chcesz sobie kupic konsole do grania ? to prosta sprawa:
kup Xboxa bedziesz tak samo szczesliwy jak posiadacze PS3 mimo ze to plastik fantastik, spełna swoja role w 100% jeszcze ci kasa zostanie zeby kupic gry, i zaproscic dziewczyne do knajpy :) Jezeli mozesz wydac wiecej kup PS3 bedziesz miał ładnijszy bajer w domu, i na dłuzej , własciwie nic wiecej . Obydwie konsole spełniaja swoja funkcje, czyli dobra zabawa .... FPSów ci nie zabraknie ;) i generalnie wymyslanie argumentów, co jaka konsola moze, a jaka nie moze, jest bezsensu,to ty powinienies wiedziec ,jak bardzo potrzebne ci te wszystkie funkcje ,których nie ma Xbox ,a ma PS3, i odwrotnie .

Cytat:
ehh ci znajomi widocznie mieli pecha, przegrzali sprzet albo trafili na feralny egzemparz.

byc moze ze tak, PS3 wydaje sie byc lepiej wykonany i tylko to mnie do PSa przekonuje gdybym sie miał sugerowac cena to pewnie kupił bym Xboxa

Nie mam jakiejs chorej fobii na punkcie Sony, wrecz przeciwnie ,uwazam ze to mocno przereklamowana marka, owszem zdarza im wypuscic perełki, ale juz nie tak czesto jak w czasach gdy ta firma produkowała produkty z najwyzszej polki, bo nie było konkurencji ...

krzychu napisał/a:
A wydajnościowo PS3 wypada lepiej o czym może świadczyć że moc nVidii zastosowanej w tej konsoli jest wykorzystywana do łamania haseł bo bardzo dobrze sobie radzi z zmiennoprzecinkowy operacjami

Głupoty, to albo pisza na onecie, albo w gazecie chip ... prosze cie nie róbmy kampanii SUPER SONY bo to bzdura. Tego typu idiotyzmy wymysla sie ,po to, aby podniesc sprzedaz zbyt drogiego produktu ,niczemu wiecej to nie słuzy

Centosz - 01-10-2009, 01:06

Centosz - miałem się nie odzywać bo kto posłucha "faceta od sony"... Ale jak ktoś rzuca jakieś argumenty to fajnie żeby były zgodne z rzeczywistością.

Krzychu możesz napisać co miałes na myśli?

krzychu - 01-10-2009, 09:28

Manysh napisał/a:
Głupoty, to albo pisza na onecie, albo w gazecie chip ... prosze cie nie róbmy kampanii SUPER SONY bo to bzdura. Tego typu idiotyzmy wymysla sie ,po to, aby podniesc sprzedaz zbyt drogiego produktu ,niczemu wiecej to nie słuzy

To nie kampania. Jeśli mówisz że jest inaczej przedstaw dane. Według tej strony http://www.ps3focus.com/archives/36
PS3 - około 2 FLOPS-a
XBOX - około 1 FLOPS-a
A w renderowaniu gier głównie chodzi o operacje zmiennoprzecinkowe więc może zanim zaczniesz następnym razem mieszać mnie z błotem pogooglujesz?

Centosz - 12-sty i 14-sty post na pierwszej stronie tego tematu.