To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - amortyzatory

wojtas - 18-10-2010, 22:15

Łukasz załatw mi nowe w przyzwoitej cenie. :twisted:
lukasz12 - 18-10-2010, 22:18

wojtas021180 napisał/a:
Raczej odwrotnie ECS ma miękkie sprężyny. Co do ponownego hartowania możesz spróbować. Raz dałem namówić się na taki zabieg, niestety sprężyna pękła po tygodniu eksploatacji. No ale, kto nie ryzykuje ten w Rawiczu nie siedzi. :mrgreen:

Cięzko mi ocenić, ale 15-20 letnie sprężyny w Sigmach się trzymają i nie pękają, a dla odmiany 7 letnie sprężyny w Oplu pękły samoistnie. Może te z Mitsubishi wytrzymają to hartowanie? Jak nie kosztuje to dużo to zawsze można spróbować.

[ Dodano: 18-10-2010, 22:38 ]
wojtas021180 napisał/a:
Łukasz załatw mi nowe w przyzwoitej cenie. :twisted:

Ja wiem że to nie jest proste i pewnie taniej by było kupić amortyzatory ECS używki niż nowe spręzyny. W stanach nowe kosztują jedynie...107 USD. Strzelam że w Polsce koszt spręzyn to okolice 1000 zł za sztukę.

wojtas - 19-10-2010, 09:16

I tutaj dochodzimy do sedna sprawy. W niektórych przypadkach lepiej jest ratować niesprawny ECS. Gdyż dostanie dobrych sprężyn do zwykłej wersji (w dobrej cenie), jest porównywalne do znalezienia dobrych amortyzatorów do ECS-u. Słyszałem jeszcze o zakładach które dorabiają sprężyny,(osobiście nie znam takiego) lecz podejrzewam że koszt dorobienia też będzie wysoki.
Janusz 58 - 19-10-2010, 22:38
Temat postu: amortyzatory...
Kolego andi12 odbierz swoją pocztę na forum...pozdrawiam
Zajc3w - 20-10-2010, 08:57

Guma może być rozwiązaniem tymczasowym, zanim nie zdobędziesz sprężyn. Szkoda opon i nadkoli na takie przycieranie. Wiadomo, z gumami jazda spokojna i z dużą asekuracją.

Co do sprężyn to poszukałbym zamiennika w innych autach podobnych gabarytów. Jak mnie pamięć nie myli to w serwisówce są podane wymiary i sztywność sprężyn(nie mam jak sprawdzić teraz bo dyski już spakowałem). Mając te dane może coś uda się dopasować.

tomasz_wu - 22-10-2010, 23:45

Sprężyny w serwisie: 1800,- /szt

Niestety pękają: mi strzeliła, szczęście w nieszczęściu, gdy ruszałem z podwórka i rozharatała goodyeara z przebiegiem <1000 km :/ A dzień wcześniej byłem w trasie z żoną i czteromiesięcznym dzieckiem.

VirMan - 23-10-2010, 10:14

Ja jak kupiłem tacie kombi , to siedziała na glebie - prawdopodobnie miała sprężyny z ECS'u , bo cienkie i dużo zwojów miały , ledwo ponad asfalt. dałem z szarego diamanta (jedna był pęknięta u góry nieco ale drugą przyciąłem o 3/4 zwoja i działa dobrze :) efekt jak widział łukasz praktycznie jak fabryczne :)
Piotr Z - 29-10-2010, 19:35

kupiłem ostatnio amory na tył, zapłaciłem 210 zł za sztukę, szukałem w internecie i nie znalazłem taniej zwłaszcza że to KYABA - oryginalna.Jeżeli ktoś zanosi się z zamiarem zakupu służę pomocą w kupnie i wysyłce.Nie wiem tylko ile jeszcze facet ma ich na stanie.
Jeżeli ktoś będzie zainteresowany proszę pisać na priv. zapytam w sklepie.

VirMan - 29-10-2010, 21:04

chyba będę niedługo zainteresowany - pojadę zrobić zbieżność , i ustawić wszystko po przeróbkach , to najprawdopodobniej wyjdzie ,żę tylne amorki mam poniżej 60% jeśli nie to będę zaskoczony totalnie :) (mam od nowości nie zmieniane)