To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Jakie tarcze i klocki hamulcowe/opinie

Anonymous - 30-04-2010, 06:43

Mam mikody nienawiercane przód (276) i tył bez abs. Przez 40000km nie było problemu niestety niedawno musiałem zaliczyć kolejną wodę a że jeżdżę dynamicznie to zaczęło się bicie z przodu. Tarcze tej marki były ponoć zakładane w samochodach bmw z silnikami do 2.5l na pierwszy montaż w modelach do 2001r (mój znajomy ma bmw i się gdzieś doczytał).
Nie są one bardzo twarde jak tarcze typu ebc, ate itp. dlatego bardziej żywotne choć nie miękkie jak jakieś bez firmowe.
Jeżdżę z klockami Kashiyama (przepraszam za ewentualny błąd w pisowni) przód i tył
fabryczne ustawienie korektora hamowania i rozkład masy 60/40 oraz napęd na cztery koła powodują że na tym zestawie auto bardzo mało "nurkuje" do przodu (miałem eclipsa i było zupełnie inaczej). Po pięciu hamowaniach po kolei z 150-0 km/h spada trochę wydajność zestawu ale jest nadal bezpiecznie.
Jeśli mogę coś dodać o innych firmach to taki test czytałem w necie "cienki" sporting z pucharu CC i zestawy tarcz ebc zimmerman ate oraz klocki ebc zimmerman ferrodo wszystkie konfiguracje na zimnych i ciepłych. Najlepszy wynik tarcze zimmerman plus klocki ferrodo.

Arturro-86 - 30-04-2010, 23:55

:idea: Ostatnio trochę "trapią" mnie hamulce w moim miśku, sądzę, że przydałoby się wymienić płyn hamulcowy... i znowu po poradę sięgam do osób, które wiedzą co te autko potrzebuje ;]
Nie wiem, dokładnie jaki płyn hamulcowy zalać - ma to być "DOT 3"? Polecacie jakąś konkretną firmę? I ile tego płynu wchodzi do układu? :)

Druga sprawa - czy jest to na tyle prosta sprawa, żeby wymienić to samemu, czy lepiej dać to komuś, kto wie jak to robić?
"Wujek google" mówi co nieco na ten temat, ale niestety niezbyt ściśle, najbardziej przydatny jest chyba ten opis, ale jako nowicjusz nie wiem ile w nim prawdy i czy można się na nim wzorować :?: