To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Stożkowy filtr powietrza

puntspusy - 25-11-2009, 16:26

lancer ma fajny ori dolot zimnego do puszki z filtrem, jak zalozysz stozek to tylko CAI
ja bym olal stozek, jesli chcesz sie bawic w tuning dolotu to kup wkladke sportowa jesli takowa istnieje do tego modelu, ale w tym aucie olal bym mody dolotu bo jest super, zawsze zasysa zimne powietrze i lepiej sam tego nie zrobisz
dbaj o czeste wymiany filtru papierowego ew kup wkladke sportowa i tez o nia dbaj i natluszczaj

ApAcHoS - 25-11-2009, 20:14

puntspusy napisał/a:
jesli chcesz sie bawic w tuning dolotu to kup wkladke sportowa jesli takowa istnieje do tego modelu

Pewnie że jest-K&N-a :D

[ Dodano: 25-11-2009, 20:18 ]
seb_pl napisał/a:
A co to zakaz picowania lancerów? Każde auto można odpicować,jak ktoś lubi to dlaczego nie? Oczywiście nie jestem fanem wiejskiego tuningu ale dlaczego nie polepszyć paru detali w samochodzie? Jakieś przestępstwo czy co?

Absolutnie Cię rozumiem i jestem za-tylko z rozumem a akurat stożek skoro może popsuć niż poprawić to ja nie zakładam-ale jak Ktoś chce sobie powarczyć to niech zakłada...a co do upiększania auta to jak najbardziej, ładne felgim wydech większa gleba, xenon czemu nie :mrgreen: i nie ma to nic wspólnego z calibrami obwieszonymi kupą spojlerów ze słomczyna :p

seb_pl - 25-11-2009, 22:19

Kurcze nie kumam co to jest wkładka i gdzie mam ją zamontować,mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
krzychu - 25-11-2009, 22:21

Zamiast filtra wkładasz filtr sportowy. Ale jest problem ten filtr nasącza się olejem który może osadzać się na przepływomierzu co może spowodować jego uszkodzenie. Zysk jeśli chodzi o moc czy moment czysto dyskusyjny (wykresu z hamowni jakoś nikt nie zamieszcza).
seb_pl - 25-11-2009, 22:27

A da się go czyścić? I tylko filtr może się uszkodzić czy coś wiięcej?
krzychu - 25-11-2009, 22:32

Filtr się czyści, ale nie chodzi o filtr ale o przepływomierz który jest urządzeniem bardzo wrażliwym (mierzy ilość powietrza jaka trafia do silnika). Po uszkodzeniu (brak lub nie właściwy odczyt) powoduje przejście komputera silnika w tryb bezpieczeństwa i zapalenie kontroli silnika. Czy da się wyczyścić nie wiem ale raczej do wymiany się kwalifikuje. Filtr sportowy bezpieczniej montować w silnikach z map sensorem (podciśnieniowym) w których niema przepływomierza.
ApAcHoS - 26-11-2009, 06:42

No to reasumując lepiej to sobie darować....a jaki filtr Waszym zdaniem-jakiej firmy (zwykły) jest najlepszy ? :?
puntspusy - 26-11-2009, 07:50

kolego tutaj cudow niema, filtr papierowy to tylko filtr papierowy kup filtrona i wymieniaj czesto a bedzie dobrze
krzychu - 26-11-2009, 10:49

Ja używam filtrów KNECHT a konkretnie LX1076
seb_pl - 26-11-2009, 19:22

ok dziękówa za dobre rady :)
ApAcHoS - 26-11-2009, 19:29

To zakładasz ?? :mrgreen:
seb_pl - 28-11-2009, 13:07

na razie się wstrzymam,musze więcej poczytać.Może skoczę do jakiegoś warsztatu gdzie tuniongują fury i się dowiem czy warto
puntspusy - 28-11-2009, 15:09

myslalem ze wszyscy ci wytlumaczyli ze niema sensu modernizowac dolotu
jak chcesz sie bawic to moze sprobuj przebudowac wydech np wraz z kolektorem wydechowym w np MG motorsport

ApAcHoS - 28-11-2009, 17:06

A robił Ktoś takie mody na forum?

ile da kpl. wydech z kolektorem z "Naszym" silnikiem 2,0?

banzajek - 28-11-2009, 17:11

Ale wiesz ze jedynym efektem bedzie to ze sobie rozwalisz przeplywomierz (chodzi o wymiane filtra) ? No chyba ze znudzila Ci sie bezawaryjna jazda - wtedy inna bajka :D Co do reszta to ja mysle ze dobrze obliczony zestaw wydech z kolektorem i bardzoo precyzyjnie wykonany da Ci z 15-20 KM max.