Dom/garaż/ogród - Dylemat - dom szkieletowy czy murowany
Hubeeert - 29-11-2009, 21:20
Krzyzak napisał/a: | no i pytanie - na hipotekę tego drewnianego domu? | siostra dostała bez problemu.
Krzyzak - 29-11-2009, 21:27
ok, w takim razie ten punkt moich rozważań nieaktualny - chociaż w 2006 r. jak pytałem agentów o ubezpieczenie domu drewnianego, to był ogromny problem
(a jak wiadomo bez ubezpieczenia nie dostanie się kredytu hip.)
sruba - 29-11-2009, 23:03
Krzyzak napisał/a: | (a jak wiadomo bez ubezpieczenia nie dostanie się kredytu hip.) |
i tu znów się mylisz... najpierw starasz się o kredyt, następnie po wybudowaniu domu go ubezpieczasz. i owszem bank wymaga ubezpieczenia domu od zdarzeń losowych (woda, ogień, samolot, trzęsienie ziemi, itd), ale wymaga tego po wybudowaniu domu (a nie przed, bo byłby to bezsens). poza tym nie ma problemu z ubezpieczeniem domu drewnianego. i nigdy nie było. nie wiem skąd czerpiesz takie informacje (wprowadzając ludzi w błąd)...
i co do pojęcia hipoteki - nieruchomość, to nie tylko budynek, ale również grunt na którym ten budynek stoi. i tak naprawdę ten pierwszy (budynek) z punktu widzenia prawa jest mniej istotny od tego drugiego (grunt).
bank wpisuje siebie jako wierzyciela na hipotekę (czyli do działu IV księgi wieczystej) nie ze względu na konstrukcję domu, tylko na jego wartość (wartość nieruchomości musi zabezpieczać kwotę kredytu).
od strony bankowej problemem są w tej chwili tzw. domy "inteligentne", których koszt wybudowania jest niewspółmiernie wysoki w stosunku do aktualnych standardów rynkowych (cena budowy 1m kw., itd).
mabda - 30-11-2009, 07:47
Cytat: | No właśnie z tym to już sie liczyłem, jakoś mało kto, podczas budowy zastanawia się, na jakiej wysokości powiesi sobie szafkę. |
nie chodzi o wysokosc, ale o sciane ogolnie na ktorej scianie chcesz powiesic szawki. a to wcale nie jest takie ciezkie do rozpatrzenia
Krzyzak - 30-11-2009, 08:00
sruba napisał/a: | najpierw starasz się o kredyt, następnie po wybudowaniu domu go ubezpieczasz |
i tu się mylisz - trzeba ubezpieczyć tzw. "dom w budowie" - nie wiem, czemu wprowadzasz ludzi w błąd
to, że pracujesz w banku nie oznacza, że znasz wymogi i wytyczne wszystkich banków udzielających kredyty w tym kraju
przykłady banków wymagających ubezpieczenia domu w budowie: GE Money, Millenium; przykładowe ubezpieczalnie realizujące takie ubezpieczenia: Allianz, Hestia
i takie ubezpieczenie jest wymagane do wypłaty pierwszej transzy
obecna wartośćgruntu to nawet 1/2 całej inwestycji, natomiast do niedawna było to 1/5 czy 1/6
bank zabezpieczając się oblicza wartość docelową a nie obecną i dom jest równie ważny jak grunt
[ Dodano: 30-11-2009, 08:03 ]
sruba napisał/a: | poza tym nie ma problemu z ubezpieczeniem domu drewnianego |
chcesz pogadać z moim kolegą, który w 2006 r. zabierał się za taką inwestycję?
ew. zadzwoń do Fiszhopa
zresztą - już dawno przyznałem, że cofam ten punkt - może nie jestem już aż tak na bieżąco
Marcino - 30-11-2009, 09:18
Krzyzak napisał/a: | sruba napisał/a:
najpierw starasz się o kredyt, następnie po wybudowaniu domu go ubezpieczasz
i tu się mylisz - trzeba ubezpieczyć tzw. "dom w budowie" - nie wiem, czemu wprowadzasz ludzi w błąd |
Zgadzam sie z Darkiem, też mam ubzpieczenie na czas budowy od zdarzeń losowych, wymagane było od razu przed wypłata I transzy.
sruba - 30-11-2009, 10:33
Darek - to trochę jak z samochodami - to że wszystkie jeżdżą korzystając z paliwa nie oznacza, że wszystkie jeżdżą tylko na benzynie. To, że jeden, dwa, czy dwadzieścia banków tego ubezpieczenia wymaga, nie oznacza, że wymagają go wszystkie, więc... jest możliwa do zrealizowania inwestycja, bez ubezpieczania się w Hestii, czy innej Skandii. A to oznacza, że wprowadzasz ludzi w błąd mówiąc, że "muszą". Muszą jedynie poszukać odpowiedniego banku...
Krzyzak - 30-11-2009, 12:25
kto zna problematykę kredytów hipotecznych, ten wie, że nie każdy może dostać kredyt w każdym banku - czyli nie jest tak jak piszesz, że idziesz do XXXX banku i zawsze dostajesz, co chcesz...
zresztą - np. Marcin potwierdził, że wprowadzasz ludzi w błąd odnośnie terminu ubezpieczenia:
sruba napisał/a: | najpierw starasz się o kredyt, następnie po wybudowaniu domu go ubezpieczasz |
sruba napisał/a: | bank wymaga ubezpieczenia domu od zdarzeń losowych (woda, ogień, samolot, trzęsienie ziemi, itd), ale wymaga tego po wybudowaniu domu (a nie przed, bo byłby to bezsens) |
Marcino napisał/a: | Zgadzam sie z Darkiem, też mam ubzpieczenie na czas budowy od zdarzeń losowych, wymagane było od razu przed wypłata I transzy. |
ponadto:
http://www.deutsche-bank-...ki_kredytowania
jak widać niezbędne jest "Ubezpieczenie nieruchomości od ognia i innych zdarzeń losowych" - nie napisano tylko czy już w trakcie budowy... do dopytania
ale zdaje się, nie to było meritum tej sprawy
sruba - 30-11-2009, 13:44
Krzyzak napisał/a: | nie każdy może dostać kredyt w każdym banku - czyli nie jest tak jak piszesz, że idziesz do XXXX banku i zawsze dostajesz, co chcesz |
ale do tego nie trzeba znać problematyki kredytów hipotecznych.
zresztą ja nie napisałem, że w każdym banku nie jest wymagane ubezpieczenie. tylko, że trzeba sobie poszukać:
sruba napisał/a: | Muszą jedynie poszukać odpowiedniego banku... |
Krzyzak napisał/a: | ale zdaje się, nie to było meritum tej sprawy |
i na tym zakończmy tę dyskusję.
z pozdrowieniami.
Marcino - 30-11-2009, 17:34
Zaletą takie domu jest nieodbieranie ciepła prze sciany, wiec to jest jego niewątpliwa zaleta. Myślę ze również łatwiej załatać wszelkie mostki termiczne.
Pawmitsu - 30-11-2009, 22:07
No cóż, przeczytałem te posty, nie wszystkie wypowiedzi i odpowiedzi wydają mi się w pełni utrafione.
Byc może byłbym w stanie komuś coś podpowiedzieć, mieszkam w takim domku zbudowanym w tym roku (więc na wszystkie pytania nie odpowiem), na razie generalnie jest O.K. Nie ma wewnatrz wilgoci, nie ma problemów z mieszkaniem...
PiotrBe - 02-12-2009, 21:38
Cytat: | No cóż, przeczytałem te posty, nie wszystkie wypowiedzi i odpowiedzi wydają mi się w pełni utrafione.
Byc może byłbym w stanie komuś coś podpowiedzieć, mieszkam w takim domku zbudowanym w tym roku (więc na wszystkie pytania nie odpowiem), na razie generalnie jest O.K. Nie ma wewnatrz wilgoci, nie ma problemów z mieszkaniem...
_________________ |
No to rozwin swoja wypowiedź;)
Mnie interesuje głównie:
1. Koszty budowy szkieletówki w porównaniu z tradycyjnym (taniej/drożej)
2. Czas budowy takiego domu (technologicznie)
3. Czy problemy z akustyka to mity??
4. Jak to jest z ogrzaniem szkieletu zimą i czy late faktycznie sie nagrzewa.
Pytanie poza konkurencja, masz elewację w drewnie czy tynk??
Bo my sie troche drewnianej boimy ze względu na koniecznośc odnawiania konserwacji co ilka lat, a lakierobejce tanie nie są (zreszta ja nie mam czasu robić takich rzeczy, a firma mało pewnie nie weźmie).
Pozdrawiam
Pawmitsu - 02-12-2009, 22:10
1/ jesli przez firme to porownywalne (ale firma szkieletorska wiecej zarabia)
2/ ok. 3 m-ce - pora rok ma znaczenie, kto robi fundament, ma znaczenie, do jakiego stanu - ma znaczenie
3/ raczej nie mity, nalezy specjalnie o to zadbac, zrobic cos wiecej niz zazwyczaj proponuje firma
4/ nam latem sie nie nagrzewal, bylo przyjemnie chlodno i rzesko; zima jest cieplo, dom jest dobrze izolowany, zaplacilismy za to troche wiecej, zeby bylo lepiej i tak szybko sie nie wychladza, jak czasem pisza, dom trzeba umiejetnie wietrzyc
- mamy tynk i wiecej styropianu pod nim, niz proponuja w stadardzie, jak rowniez wiecej welny na stropie (mamy poddasze nieuzytkowe), my nie chcielismy drewnianej elewacji, niezbyt nam sie podoba
Krzyzak - 03-12-2009, 09:16
Pawmitsu napisał/a: | wiecej styropianu pod nim |
styropian w drewnianym domu szkieletowym???? - to raczej nienajlepszy pomysł...
powinna być wełna w płatach
Pawmitsu - 03-12-2009, 10:33
Krzyzak napisał/a: | Pawmitsu napisał/a: | wiecej styropianu pod nim |
styropian w drewnianym domu szkieletowym???? - to raczej nienajlepszy pomysł...
powinna być wełna w płatach |
Chyba zle zrozumiales, styropian na zewnatrz, welna jest wewnatrz konstrukcji, w scianach zewnetrznych i wewnetrznych
|
|
|