[02-06]Lancer CS0 - rozpórka do CS0
.TM - 15-01-2010, 09:04
hehe... sprawa nie do końca banalna, pierwsze podejście nieudane - zwykłym kluczem płaskim ani nasadowym nie odkręcę tych śrubek... potrzebny chyba taki prof klucz będę musiał podjechać do mechanika... chyba że jest jakiś inny sposób na odkręcenie tego.
Bojar - 17-01-2010, 22:13
Ja nie miałem problemu ale może dlatego że samochód nowszy i nie zdążyły pordzewieć ?
.TM - 18-01-2010, 08:57
Szczerze mówiąc to śruby są w dobrej kondycji (brak rdzy), jednak fabrycznie było tak dokręcone że żadnym kluczem który posiadam nie udało mi się tego pokonać.
Za parę złotych jeden mechanik pokonał śruby profesjonalnym pneumatycznym kluczem nasadowym - rozpórka zamontowana!
Bojar - 18-01-2010, 19:54
No i jakie wrażenia ?
.TM - 18-01-2010, 20:12
Za krótko pojeździłem żeby cokolwiek powiedzieć - na pewno jest troszkę ciszej, nie słychać aż tak przedniego zawieszenia jak to było poprzednio, deska rozdzielcza mniej skrzypi. Generalnie uważam że nie wyrzuciłem kasy w błoto.
Bojar, Ty dłużej jeździsz - napisz co w Twoim aucie się zmieniło od montażu rozpórki, na co zwrócić szczególną uwagę?
Bojar - 19-01-2010, 15:53
Nic się nie zmieniło na minus
Tak jak pisałem ustały skrzypienia pojawiające się przy jeździe po kostce w zimie
i jakby lepiej trzyma się w zakrętach
Na co uważać - na stłyczkę w przednie koło - bo jak dostaniesz mocniej to pójdzie na drygą stronę
krzychu - 19-01-2010, 16:50
Bojar napisał/a: |
Na co uważać - na stłyczkę w przednie koło - bo jak dostaniesz mocniej to pójdzie na drygą stronę |
Chyba po to jest oryginalna żeby się tak nie stało (prędzej się zegnie niż wypchnie mcpersona z drugiej strony).
.TM - 19-01-2010, 17:48
krzychu żeby zawsze tak było kolorowo, ale nie ma się co na zapas martwić czy się zegnie czy się nie zegnie.
Bojar - 19-01-2010, 19:53
krzychu z taką to nadzieją założyłem oryginał. Wiem jednak, że w praktyce może być różnie
conrad - 21-02-2010, 17:29
Wczoraj w końcu została założona fabryczna rozpórka z wersji 2.0L. Rozpórkę kupiłem za 200 zł (w idealnym stanie), koszt montażu w serwisie 44 zł. Montaż rozpórki przeprowadzono na płaskiej równej powierzchni i odciążonym zawieszeniu (lekko uniesione auto na podnośniku).
Efekt końcowy odczuwalny, nastąpiła poprawa w kabinie auta, nie słychać żadnych trzeszczących i stukających "plastików", wcześniej miałem 3-4 miejsca na desce rozdzielczej gdzie coś "grało" na dziurach ...teraz nic nie słyszę, ogólne wrażenie większej solidności i szywności przedniej części nadwozia...koszt inwestycji niewielki, montaż prosty...efekt końcowy bardzo dobry.
Bojar - 21-02-2010, 23:17
No to gratulacje ALE przed montażem rozpórki dużo czytałem nt technik montażu. I wyszło na to że lepiej montować na dociążonym standardowo podwoziu. Czyli samochód na płaskim i montujemy. Montaż w sposób jaki opisałeś "podobno" powoduje lekkie rozepchanie mcpersonów i nie jest wskazane. Ale może ja się nie znam ?
jakiś tekst "W większości samochodów montaż rozpórki jest bardzo prosty, gdyż wykorzystuje się do tego celu wystające śruby mocowania amortyzatorów. Wystarczy więc odkręcić te śruby, założyć rozpórkę i zakręcić z powrotem. Jeśli mamy rozkręcaną rozpórkę montaż jest nieco inny niż jednoczęściowej. Samochód trzeba podnieść, aby odciążyć przednie zawieszenie. Następnie montujemy rozpórkę i rozkręcamy ją do oporu"
waldek1978 - 22-02-2010, 19:27
heja:)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=933705753
Właśnie zamówiłem coś takiego. Koleś powiedział mi, że rozpórka została wymontowana z Lancera 1,6. Czekam na przesyłkę. Jestem bardzo ciekawy jaki będzie efekt.
sla - 22-02-2010, 21:46
Przecież w 1,6 nie było rozpórek, a w 2,0 były zawsze czerwone. Ta jakoś dziwnie i mało solidnie wygląda.
waldek1978 - 23-02-2010, 17:27
sla napisał/a: | Przecież w 1,6 nie było rozpórek, a w 2,0 były zawsze czerwone. Ta jakoś dziwnie i mało solidnie wygląda. |
Była zamontowana w 1,6. Nie mówię przecież, że to jest fabryczna rozpórka z 1,6!!! A Ty jak zawsze jesteś krytyczny jak nikt inny na tym forum!!! Czy zapisałeś się na to forum tylko po to, aby wszystkich i wszystko krytykować?!
sla - 23-02-2010, 21:49
To nie jest krytyka tylko zwróciłem uwagę na niezbyt zachęcający wygląd, jeżeli Tobie odpowiada to przepraszam i cieszę się razem z Tobą. Tutaj masz http://moto.allegro.pl/it...a_przednia.html
lepiej, solidniej i taniej.
|
|
|