[92-96]Colt CA0 - [CAxA] nie trzyma temperatury
macia - 22-01-2010, 22:01
No to nie wiem, czy i mnie nie czeka taka wymianka. Sprawa wygląda tak: silnik normalnie się grzeje, wskaźnik prawie na połowie, a leci zimne powietrze. Dopiero jak dłużej jadę to ciepłe (ale nigdy gorące) leci, a potem znowu zimne Jakieś sugestie?
czarnuch23 - 22-01-2010, 22:10
Czy silnik sie dogrzewa normalnie (jesli nie to termostat)
Jesli tak :
Nr 1 zapowietrzyla ci sie nagrzewnica i nie daje rady (sprawdz na zimnym silniku poziom wody w chlodnicy jesli trzeba uzuplenij plyn)
Nr 2 mogla obluzowac sie dzwigienka nastaiajaca przeplyw powietrza. i to powoduje zimny powiew (dzis naprawialem taka usterke w Colcie )
Nr 3 nagrzewnica sie poddala (zasyfila jesli panuje syf w ukladzie) ale malo prawdopodobne.
PiotrekSL4 - 22-01-2010, 22:57
czarnuch23 napisał/a: | Nr 1 zapowietrzyla ci sie nagrzewnica i nie daje rady (sprawdz na zimnym silniku poziom wody w chlodnicy jesli trzeba uzuplenij plyn) |
A jak się ją odpowietrza?? Co prawda mam Carismę ale może jakieś wskazówki??
czarnuch23 napisał/a: | Nr 2 mogla obluzowac sie dzwigienka nastaiajaca przeplyw powietrza. i to powoduje zimny powiew (dzis naprawialem taka usterke w Colcie ) |
To sprawdze w pierwszej kolejności. Dobre spostrzeżenie. Bo u mnie też grzeje tak sobie.
czarnuch23 - 23-01-2010, 00:01
nromalnie jesli jest podejrzenie zapowietrzenia takowej najlepiej odpowietrzyc caly uklad.
Jesli masz korek na chlodnicy gdzies pisalem jak ja to robie i w 10 minut mam odpowietrzony caly uklad..(jakos mi nie pasuje system odpowietrzania mitsu)
Nagrzewnica zapowietrzy ci sie jesli plynu jest za malo i uklad nie radzi sobie sam z wyrownaniem poziomu. Niestety jest to element ktory czesto znajduje sie najwyzej w autku i tam powietrze sobie powedruje na postoju a pozniej moze troszke potrwac zanim sie przemieli.
|
|
|