To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - coś mi mmuli laptopa ...

robertdg - 03-01-2010, 23:46

pawliku, no to masz problem z osprzętem, przejrzyj pamiec RAM a pozniej Płyte główna a szczegolniej kondensatory, ewentualnie spróbuj Partition Magic sprawdzic dysk na obecność Badów
pawliku - 03-01-2010, 23:49

ok dzieki za pomoc narazie siostra coś w nim grzebie z jakimś programem :) dam znać ajk bede coś wiedział
bumbum - 03-01-2010, 23:53

Spis programów do diagnostyki Dysków różnych firm
takie coś znalazłem w sieci, jest tam też narzędzie dla firmy Hitachi - sprawdzić możesz ;)

pawliku - 03-01-2010, 23:59

ok dzięki bede wszystkieg próbował :)
Anonymous - 04-01-2010, 08:25

Cytat:
fukncja ctrl+alt+delete, masz mozliwosc podejrzenia obciazenia CPU oraz wydajności.

albo shift+ctrl+Esc ;]

voytech - 05-01-2010, 08:34

Ściągnij z sieci Knoppixa, wypal płytkę, uruchom z niej laptopa.

1. Uruchom shella (okno poleceń) i napisz
Kod:
fdisk -l
, by poznać gdzie masz dysk twardy. Najpewniej to będzie urządzenie /dev/sda albo /dev/hda. Jak już będziesz wiedział, to napisz
Kod:
badblocks -v /dev/sda
(odpowiednio). Każdy uszkodzony sektor zostanie wypisany.

2. W oknie shella napisz:
Kod:
smartctl -a /dev/sda | less

Uważnie przeczytaj uzyskane informacje.

3. Uruchom ponownie Knoppixa i z menu startowego wybierz memtest86+. Zostaw włączone testy pamięci przynajmniej na kilka godzin, lepiej na noc. Każdy błąd zostanie wypisany.

pawliku - 05-01-2010, 15:36

dzieki za rady ale byłem u znajomego komputerowca z tym kompem i sie okazało że twardy dysk jest rozwaolony ...
placet - 07-01-2010, 19:40

Pawlik czy to pewne?? Możesz podrzucić laptop rzucę okiem co i jak;)
pawliku - 07-01-2010, 22:22

placet pewne pepi mi go sprawdzał i tylko dysk nie dawał oznak życia :roll:
placet - 08-01-2010, 11:25

No to luzik;)
Kamilofone - 09-01-2010, 13:41

W swojej historii spotkałem już dwa laptopy Acery w których odmówił współpracy tzw. kontroler dysku twardego i za każdym razem jak włączałem tryb UDMA przy ponownym rozruchu systemu dysk działał w trybie PIO ! Efektem tego było bardzo długie uruchamianie się systemu jak i straszne wolne działanie samego systemu więc warto to sprawdzić :)