[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Diesel - Wypalanie DPF. Problemy z filtrem DPF.
Pawcho - 01-02-2010, 08:23
Po tekście Realisty-tfu nigdy żadnego kopciucha toż to masakra ,skrabonka bez dna
Lestat - 01-02-2010, 08:57
Pawcho, nie jest tak najgorzej w Polsce nie ma obowiazku aby nowe auta spelnialy normy EURO 5 wiec mozna kupic auto bez DPF/FAP itd...ale juz np w Niemczech/Szwajcarii nowe auta musza byc wyposazone a jak masz autko starsze to musisz placic podatek ekologiczny...przy czym podatek ten za caly rok wynosil chyba 200 Euro (pare lat temu moze sie cos zmienlo) wiec nie porownywalnie mniej niz wymiana ukladu na taki z DPF
Kicek - 01-02-2010, 10:14
Jesli chodzi o mnie to juz nigdy nie kupie samochodu z takim filtrem. Mam pezota 2.2 hdi i nawet nie chce tu sie wyrazac na ten temat. Rozwiazan problemu oprocz tych doraznych ktore opisales jest conajmniej dwa:
a) podmienić sterowniki w kompie na wersję bez filtru a filtr wypruć
b) zastosować emulator taki jak proponują w tej firmie http://emulatory.com.pl/punkty-montazowe.html
Do filtrów FAP zarówno sie sprawdza. Sadze ze do silników VW tez mozna to zrobic.
pozdrawiam
Anonymous - 01-02-2010, 15:24
Lestat napisał/a: | Pawcho, nie jest tak najgorzej w Polsce nie ma obowiazku aby nowe auta spelnialy normy EURO 5 wiec mozna kupic auto bez DPF/FAP itd...ale juz np w Niemczech/Szwajcarii nowe auta musza byc wyposazone a jak masz autko starsze to musisz placic podatek ekologiczny...przy czym podatek ten za caly rok wynosil chyba 200 Euro (pare lat temu moze sie cos zmienlo) wiec nie porownywalnie mniej niz wymiana ukladu na taki z DPF |
Poza tym w cywilizowanych krajach UE państwo zwraca koszty wymiany filtra.
Hubeeert - 01-02-2010, 15:34
kaeres napisał/a: | Lestat napisał/a: | Pawcho, nie jest tak najgorzej w Polsce nie ma obowiazku aby nowe auta spelnialy normy EURO 5 wiec mozna kupic auto bez DPF/FAP itd...ale juz np w Niemczech/Szwajcarii nowe auta musza byc wyposazone a jak masz autko starsze to musisz placic podatek ekologiczny...przy czym podatek ten za caly rok wynosil chyba 200 Euro (pare lat temu moze sie cos zmienlo) wiec nie porownywalnie mniej niz wymiana ukladu na taki z DPF |
Poza tym w cywilizowanych krajach UE państwo zwraca koszty wymiany filtra. |
I pewnie dlatego to cholerstwo jest tak drogie...
tomekrvf - 01-02-2010, 16:00
DPF do Lancera 2.0DID kosztuje 3200PLN
Anonymous - 01-02-2010, 16:26
tomekrvf napisał/a: | DPF do Lancera 2.0DID kosztuje 3200PLN |
to nie ma tragedii
jaca71 - 01-02-2010, 17:31
deenbe napisał/a: | tomekrvf napisał/a: | DPF do Lancera 2.0DID kosztuje 3200PLN |
to nie ma tragedii |
To jest ponad 7,5% wartości mojego samochodu w dniu zakupu i Ty twierdzisz że to nie tragedia?
Uwex - 01-02-2010, 18:09
deenbe napisał/a: | to nie ma tragedii |
Tyle nawet średnio nie zarabia się u nas miesięcznie ! Więc to ma być niedrogo ?
Trik - 01-02-2010, 20:56
tomekrvf napisał/a: | DPF do Lancera 2.0DID kosztuje 3200PLN | no i między innymi dla takich "momentóf" nie wybrał bym dizla do jazdy po mieście, mimo że dr, robi nim trasy. Tylko co jest między trasami, stoi w garażu?. Ale i tak to mały Miki, w Subaru Legacy lub Forester (dizel) podobno taki kwiatek może kosztować ok 12000PLN
Lestat - 01-02-2010, 23:25
kaeres napisał/a: | Poza tym w cywilizowanych krajach UE państwo zwraca koszty wymiany filtra. | nie tak do konca pamietam swego czasu jaka akcje robila Toyota wiem bo pracowalem wtedy w firmie ktora robiła układy wydechowe dla Toyoty na europe gdyby nie dotacje panstwowe (Niemcy, Austria) ktore zwracały koszty montażu i rabat jaki dawala Toyota to byloby kiepsko ze sprzedaża ukladów. Ale doplaty sie kiedys skonczyly...Wtedy to byla prosta kalkulacja - uklad z DPF kosztowal okolo 1000 Eur do yarisa a podatek roczny 200 euro wiec jak uzytkowales auto mniej niz 5 lat (co w tych krajach jest norma) to i tak byles do przodu nie mowiac juz o uzytkownikach RAV 4 czy Land Cruiserow
Nie ma co drogie jest dziadostwo i tyle...prawie jak katalizator
Realista - 02-02-2010, 10:33
tomekrvf napisał/a: | DPF do Lancera 2.0DID kosztuje 3200PLN |
Czy to jest cena podana Ci przez ASO ? Bo mnie podano zupełnie inną i znacznie wyższą.
marmach - 02-02-2010, 14:34
Swojego czasu, gdy zastanawiałem się, jaki kupić samochód, zgłębiłem temat obsługi DFP i generalnie jaj z nowoczesnymi silnikami Diesel' a na forum Mazdy. Odechciało mi się samochodu z tym napędem. Chyba raz na zawsze.
Kicek - 03-02-2010, 07:34
Realista napisał/a: | tomekrvf napisał/a: | DPF do Lancera 2.0DID kosztuje 3200PLN |
Czy to jest cena podana Ci przez ASO ? Bo mnie podano zupełnie inną i znacznie wyższą. |
nie wiem cz w DPF jest rowniez stosowany specjalny płyn po kilkaset zł od litra jak to jest w FAP-ie. Moze ta cena wynika wlasnie z tego.
krzychu - 03-02-2010, 10:16
W VW nie ma żadnego płynu. Za to silnik potrafi mieć "przelew" paliwa podczas regeneracji i warto sprawdzać czy olej nie wyszedł ponad skalę. Ale nie wiem na 100% czy to przy PD też tak jest czy tylko przy CR-ach..
|
|
|