To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Ogólne - Kupię Sigmę 3.0 12v kombi

Zajc3w - 06-02-2010, 20:24

Bulwa napisał/a:
zbyszek05, ale Ty to nie wszyscy,w Polsce na 100 samochodów 10 będzie zadbanych,na zachodzie jest trochę inaczej,tam auta są naprawiane w serwisach nie za stodołą,jak naprawa jest za droga to auto jedzie na złom ,a Polak zawsze sobie jakoś da rade,coś się podspawa dopasuje i maszyna chodzi dalej,o to mi chodzi. :lol:

Jak mi 600m od granicy wydech pękł(swift) to nikt spawać nie chciał - musiałem 200euro za tłumik dać(u nas 300zł), robota była gratis bo znajomy mechanik...

Pomijając serwis stan dróg też swoje robi, buda w kość też na dziurach dostaje.

zbyszek05 - 06-02-2010, 21:03

ja swój kupiłem dlatego że jest inny i nie chodzi o wiek bo mógłbym pozwolić sobie na inne auto ...kiedyś u nas była taka sigma ,ładna ...zawsze zazdrosciłem włascicielowi...aż się trafiła mi - moze jest stara ,leciwa ale wiem że jeszcze ładne lata pochodzi ...nie musze jej sprzedawać - oczywiscie za grosze - bo wolałbym kupić sobie drugie mniejsze autko . a to czy zainwestujesz trochę w samochód każdy czy nie to kwestia twojego bezpieczeństwa w nim . i nie ma mowy o fuszerce bo przy prędkościach rzędu aut sportowych wybity sworzeń wachacza ...
gabriel86 - 06-02-2010, 23:43

Jestem bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.
Skłonię się ku najlepszej opcji... postaram się pogadać z właścicielami w Białymstoku :)
Zdziwiło mnie że jeździ po bliskich mi ulicach sigma kombi :) i kilka sedanów...
A z autem kol. Bubka pomykałem kilka razy po legionowej jeżeli to ten sam.
Jeszcze raz dzięki. Za jakiś czas pewnie znowu pomęcze pytaniami, na które mam nadzieję sam będę mógł kiedyś odpowiadać.
Pozdrawiam.

Witek1980 - 09-02-2010, 15:32

Co do gazu to oczywiście jazda "na gazie" jest sporo tańsza i nie obrażając nikogo nie rozumiem jak mozna jeździc na Pb skoro można około 40 % taniej, ale nie o tym miałem pisac.
Natomiast jeśli chodzi o instalacje gazowe to wiadomo, że jeśli "ktoś" montuje instalację sekwencyjną za 4 k zł to nie po to by samochód sprzedac za 6 k zł rok później.
Ja z czystym sumieniem mogę "nowemu" koledze polecic kupienie samochód z instalacją gazową na mikserze i założenie zamiast miksera BLOSA. Jest to rozwiązanie moim zdaniem bdb.
Samochód chodzi równo, moc porównywalna z PB spalanie około 13 l .
Polecam bo sam tak jeżdżę. Koszt blosa około 350 zł.

lukasz12 - 09-02-2010, 15:58

Ja uważam że BLOS to minimum jakie można zamontować obecnie do samochodów. Na przykładzie kolegi który miał mikser i założył BLOSa do Kii wiem że to pomogło, ale uważam że jeśli montować nową instalację do samochodu to zamontować sekwencje. Po co inwestować w reduktor do I/II generacji? BLOS mimo że jest dość dobry ma szereg wad takich jak konieczność okresowych regulacji, ryzyko strzałów, trzeba go co jakiś czas rozebrać i wyczyscić. I swoje też kosztuje. Sekwencje przyzwoitą można już kupić za 2000 zł - 2700 z montażem. Mieszalnik można zamontować tylko jako tymczasowe rozwiązanie po to żeby samochód miał papiery na gaz...a później przejść na coś lepszego. Szkoda degradować samochodu z wtryskiem na zasilanie gaźnikowe (bo tym jest blos).
gabriel86 - 11-02-2010, 19:56

Witam... miało być kombi ,ale czy ktoś wie coś na temat tej maszynki... wygląda przeładnie, czytał wyżej że ma dwie różna lampy z tyłu itd.
Mam pytanie. Czy Wasze auta palą w mieście powyżej 12/3 Pb. Zastanawiam się nad sensem LPG...

lukasz12 - 11-02-2010, 20:01

Mi się LPG zwróciło po około 13 tysiącach kilometrów.
zbyszek05 - 11-02-2010, 20:15

lampami się nie martw.może wymienił pan bo mu ktoś albo sam zbił... ja jak cofałem na zamarzniętych szybkach to uszkodziłem blende...dostałem nowsza taka z napisem sigma i ją założyłem a co ciekawsze to usunąłem z tyłu wszystko z karoserii /napisy /
Bulwa - 11-02-2010, 20:33

gabriel86, da się jeździć tak że spali nawet 16l,wszystko zależy od ciężkości nogi :mrgreen:
gabriel86 - 11-02-2010, 20:40

Moj polonez przy spokojnej jezdzie palił 12Pb w miescie....
Bulwa - 11-02-2010, 20:58

gabriel86, a dlaczego akurat wybrałeś Sigme,możesz mieć później problem ze sprzedażą tak jak np.Ja ,ta czarna też już wisi na allegro chyba z pół roku,te auta nie są w Polsce popularne i mało kto ma o nich jakieś pojęcie,a i tak wszyscy mówią że to Galant ,oooo jaki ładny Galant :wink:
zbyszek05 - 11-02-2010, 21:27

galant jest inny ....ludzie sie nie znają bo galantów tych z poczatku lat 90 też mało było ale były chiciorem i uważam ze to była trwała niezniszczalna konstrukcja ...wypasiona ...najlepsza z galantów
gabriel86 - 11-02-2010, 22:12

Wiesz co... po prostu jak patrze na Sigme to widze samochów... charakter, może za dużo subtepności w to wkładam ale... jestem młody i chciałbym mieć przez młodość auto, które nie musi być praktyczne... ekonomiczne czy tanie eksploatacji. Lubię motoryzacje, lubie japońską dokładność i trwałość ( przynajmniej w branży rowerowej jest tak że co z japonii to bardzo dobre na wieki wieków ). Najlepszy kolega, namawia mnie na Omege, ale omka jest taka zwykła... nijaka trochę. Pozatym mam polar czarny z salonu mitsu i kubek z salonu mitsu więc będzie pasować :) .
Widziałem ostatnio honde legend fajną na allegro... ale motor 3.2... nic o nim nie słyszałem wiec wole unikać.

Bulwa - 11-02-2010, 22:24

jeśli chcesz mieć oryginalne mało spotykane auto to dobrze wybrałeś,omega przy tym to takie wozidło które szybko rdzewieje,honde legend miałem konkretnie acure ale to to samo,właśnie z silnikiem 3,2 bardzo dobrze ją wspominam nie psuła się i miała lepszego buta od sigmy ,ale bardziej lubiła benzynke ,coś za coś niestety,też kiedyś zakochałem się w japońcach i już mi tak zostało :finga:
lukasz12 - 11-02-2010, 22:32

Legend też obleci - częściej spotkasz w manualu, ale osobiście wolałbym Sigme ale sedana. Kombi może być ale wyposażenie jest dużo uboższe tzn. jest to co trzeba ale nic pozatym. W sedanie, w 24V są zabawki - nie są niezbędne ale są miłym dodatkiem do całości. Jeśli nie musisz kombi to polecałbym 24V sedana :)