Forum Dla Pań - Kulinaria
Aga - 02-03-2011, 14:58
Manuela napisał/a: | No to moja dziwna sałatka
Rukola, ser feta i truskawki. Sos do sałatki z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i ... soku malinowego. Sól pieprz do smaku. Proporcje również jak kto lubi.
Przepis wygląda co najmniej dziwnie, wiem, ale sałatka jest niebo w gębie |
rzeczywiście dziwny
ale może być smaczny - robię dzisiaj (jak dostanę jakieś fajne truskawki)
acha, Magda poproszę tutaj przepis na to ciasto marchewkowe
może jednak czasem coś zrobię w tej kuchni.....
mabda - 02-03-2011, 15:03
MARCHWIAK
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki maki
2 szklanki startej marchefki
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka cynamonu
jajka z cukrem utrzec, dodac olej, make, marchef, proszek do pieczenia, sode, cynamon. wymieszac i wylac na blache. co do pieczenia to w przepisie nie ma nic o temp ani czasie, ale ja trzymalam jakies 35 min w temp ok.190 stopni.
------------------------------------------------
SNICKERS
30dag orzechow wloskich dosc grubo posiekanych - 2szkl
2 łyżki miodu
0,5szkl cukru
cukier waniliowy
0,5 kostki margaryny
wszystko gotowac 7-10min
ciasto: 40dag maki
0,5szkl cukru
10dag margaryny
2 jajka
1lyzeczka sodki
1lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki miodu
zagniesc, podzielic na 2 czesci. jedna upiec z orzachami, druga sama
krem: 2szkl mleka
2 lyzki maki ziemniaczanej
2lyzki maki pszennej
2 lyzki cukru
ugotowac jak budyn i utrzec z 0,5 kostki margaryny
-------------------------------------------------------------------
3BIT
herbatniki - na 3 warstwy w brytfance [2opakowania tych duzych z biedronki ]
masa krowkowa [ja kupuje 2 puszki z bakallandu - lubie duzo tego kremu ale jedna starcza]
2 budynie waniliowe
0,5kostki margaryny
0,5l smietany 18%
2sniezki
herbatniki, masa krowkowa, herbatniki, masa budyniowa [budynie ugotowane i utarte z margaryna], herbatniki, masa smietanowa [2 sniezki ubite ze smietana]. mozna posypac tarta czekolada. przechowywac w lodowce
robertdg - 02-03-2011, 15:09
No to i ja się podziele, alt to dla wegańskich smakoszy
http://pinkcake.blox.pl/2...archewkowe.html
mabda napisał/a: | marchefki | Celowo tak
Aga - 02-03-2011, 18:45
zrobiłam sałatkę!!
zamiast rukoli dałam mieszankę z marketu (roszponka, radicchio, endywia)
i ocet jabłkowy
i duuuużo soku truskawkowego!
palce lizać!!!!
świetna jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs
ja zjadłam z kotletem schabowym na obiad (bez ziemniaków!)
ostatnio staram się nie łączyć węglowodanów z białkami
może ta dieta nie daje spektakularnych efektów chudnięcia ale na pewno lżej się po niej czuje mój żołądek
Manuela - 03-03-2011, 09:06
Powiem Ci Aguś, że też dodaję taką sałatę, ale rukola jest ostra i to nie jest to samo. Różnica jest diametralna. Mimo to cieszę się,że CI smakowało
Aga - 03-03-2011, 12:32
tak właśnie myślałam, że chodzi o ostrość rukoli
starałam się zrekompensować to duuuużą ilością pieprzu
Manuela - 03-03-2011, 13:59
Następnym razem zapoluj na rukolę i opisz później wrażenia
rene74 - 10-05-2011, 18:53
No to ja coś na obiad i wege dorzucę, otóż będzie to...
Makaron zapiekany ze szpinakiem i twarogiem
Skłądniki:
paczka makaronu - najlepiej świderki ( ja daję pełnoziarnisty wtedy jest też i dietetycznie
200g twarogu półtłustego
3-4 łyżki śmietany 18% ( może być 12%)
szpinak mrożony 500g
3-4 ząbki czosnku, sół, pieprz, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
10-15 dag sera żółtego
łyżka oleju
Makaron ugotować.Na rozgrzany olej wrzucić szpinak i rozmrozić,Dodać przyprawy ,przeciśnięty czosnek, rozdrobniony widelcem ser i śmietanę.Wszystko dokładnie wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę makaronu, następnie masę szpinakową i na wierzch pozostałą część makaronu.Posypać startym żółtym serem i zapiekać pod przykryciem w średnio nagrzanym piekarniku około 30 min.Smacznego!!
A gotowe danie smakuje wybornie i wygląda tak (real foto )
badmdfk - 06-07-2011, 05:19
No to ja się pochwalę moim przepisem.
Łosoś ala badmdfk:
2 dzwonki łososia
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
tymianek
Łososia posmarować sokiem z cytryny ( ja to robię specjalnym pędzelkiem)
posolić, popieprzyć i dodać duuużo suszonego tymianku. Na końcu posmarować oliwą z oliwek, na pól godziny do lodówki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni jakieś 7-8 min z każdej strony. Jeszcze taki mały sekrecik na ostatnie 5 min włączam w piekarniku grill. Rewelacyjnie smakuje z ziemniaczkami z piekarnika w mundurkach i z brokułami gotowanymi na parze.
Smacznego!
|
|
|