To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum Dla Pań - Kulinaria

Aga - 02-03-2011, 14:58

Manuela napisał/a:
No to moja dziwna sałatka :)

Rukola, ser feta i truskawki. Sos do sałatki z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i ... soku malinowego. Sól pieprz do smaku. Proporcje również jak kto lubi.

Przepis wygląda co najmniej dziwnie, wiem, ale sałatka jest niebo w gębie :)


rzeczywiście dziwny :rolleyes:
ale może być smaczny - robię dzisiaj (jak dostanę jakieś fajne truskawki)


acha, Magda poproszę tutaj przepis na to ciasto marchewkowe
może jednak czasem coś zrobię w tej kuchni.....

mabda - 02-03-2011, 15:03

MARCHWIAK

4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki maki
2 szklanki startej marchefki
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka cynamonu

jajka z cukrem utrzec, dodac olej, make, marchef, proszek do pieczenia, sode, cynamon. wymieszac i wylac na blache. co do pieczenia to w przepisie nie ma nic o temp ani czasie, ale ja trzymalam jakies 35 min w temp ok.190 stopni.

------------------------------------------------

SNICKERS
30dag orzechow wloskich dosc grubo posiekanych - 2szkl
2 łyżki miodu
0,5szkl cukru
cukier waniliowy
0,5 kostki margaryny
wszystko gotowac 7-10min

ciasto: 40dag maki
0,5szkl cukru
10dag margaryny
2 jajka
1lyzeczka sodki
1lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki miodu
zagniesc, podzielic na 2 czesci. jedna upiec z orzachami, druga sama

krem: 2szkl mleka
2 lyzki maki ziemniaczanej
2lyzki maki pszennej
2 lyzki cukru
ugotowac jak budyn i utrzec z 0,5 kostki margaryny

-------------------------------------------------------------------

3BIT
herbatniki - na 3 warstwy w brytfance [2opakowania tych duzych z biedronki ;) ]
masa krowkowa [ja kupuje 2 puszki z bakallandu - lubie duzo tego kremu ;) ale jedna starcza]
2 budynie waniliowe
0,5kostki margaryny
0,5l smietany 18%
2sniezki

herbatniki, masa krowkowa, herbatniki, masa budyniowa [budynie ugotowane i utarte z margaryna], herbatniki, masa smietanowa [2 sniezki ubite ze smietana]. mozna posypac tarta czekolada. przechowywac w lodowce ;)

robertdg - 02-03-2011, 15:09

No to i ja się podziele, alt to dla wegańskich smakoszy :P

http://pinkcake.blox.pl/2...archewkowe.html

mabda napisał/a:
marchefki
Celowo tak :?: :P
Aga - 02-03-2011, 18:45

zrobiłam sałatkę!! :)
zamiast rukoli dałam mieszankę z marketu (roszponka, radicchio, endywia)
i ocet jabłkowy :)
i duuuużo soku truskawkowego!

palce lizać!!!!

świetna jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs
ja zjadłam z kotletem schabowym na obiad (bez ziemniaków!)

ostatnio staram się nie łączyć węglowodanów z białkami
może ta dieta nie daje spektakularnych efektów chudnięcia ale na pewno lżej się po niej czuje mój żołądek :)

Manuela - 03-03-2011, 09:06

Powiem Ci Aguś, że też dodaję taką sałatę, ale rukola jest ostra i to nie jest to samo. Różnica jest diametralna. Mimo to cieszę się,że CI smakowało :)
Aga - 03-03-2011, 12:32

tak właśnie myślałam, że chodzi o ostrość rukoli
starałam się zrekompensować to duuuużą ilością pieprzu :)

Manuela - 03-03-2011, 13:59

Następnym razem zapoluj na rukolę i opisz później wrażenia :)
rene74 - 10-05-2011, 18:53

No to ja coś na obiad i wege dorzucę, otóż będzie to...
Makaron zapiekany ze szpinakiem i twarogiem :lol:
Skłądniki:
paczka makaronu - najlepiej świderki ( ja daję pełnoziarnisty wtedy jest też i dietetycznie ;)
200g twarogu półtłustego
3-4 łyżki śmietany 18% ( może być 12%)
szpinak mrożony 500g
3-4 ząbki czosnku, sół, pieprz, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
10-15 dag sera żółtego
łyżka oleju

Makaron ugotować.Na rozgrzany olej wrzucić szpinak i rozmrozić,Dodać przyprawy ,przeciśnięty czosnek, rozdrobniony widelcem ser i śmietanę.Wszystko dokładnie wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę makaronu, następnie masę szpinakową i na wierzch pozostałą część makaronu.Posypać startym żółtym serem i zapiekać pod przykryciem w średnio nagrzanym piekarniku około 30 min.Smacznego!!

A gotowe danie smakuje wybornie i wygląda tak (real foto :lol: )


badmdfk - 06-07-2011, 05:19

No to ja się pochwalę moim przepisem.
Łosoś ala badmdfk: :P

2 dzwonki łososia
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
tymianek

Łososia posmarować sokiem z cytryny ( ja to robię specjalnym pędzelkiem)
posolić, popieprzyć i dodać duuużo suszonego tymianku. Na końcu posmarować oliwą z oliwek, na pól godziny do lodówki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni jakieś 7-8 min z każdej strony. Jeszcze taki mały sekrecik :lol: na ostatnie 5 min włączam w piekarniku grill. Rewelacyjnie smakuje z ziemniaczkami z piekarnika w mundurkach i z brokułami gotowanymi na parze.

Smacznego!



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group