Forum Dla Pań - Kulinaria 
						
												 Aga - 02-03-2011, 14:58
 
  	  | Manuela napisał/a: | 	 		  No to moja dziwna sałatka    
 
 
Rukola, ser feta i truskawki. Sos do sałatki z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i ... soku malinowego. Sól pieprz do smaku. Proporcje również jak kto lubi. 
 
 
Przepis wygląda co najmniej dziwnie, wiem, ale sałatka jest niebo w gębie    | 	  
 
 
rzeczywiście dziwny     
 
ale może być smaczny - robię dzisiaj (jak dostanę jakieś fajne truskawki)
 
 
 
acha, Magda poproszę tutaj przepis na to ciasto marchewkowe
 
może jednak czasem coś zrobię w tej kuchni.....
												 mabda - 02-03-2011, 15:03
  MARCHWIAK
 
 
4 jajka
 
1,5 szklanki cukru
 
1 szklanka oleju
 
3 szklanki maki
 
2 szklanki startej marchefki
 
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
 
1 lyzeczka sody
 
1 lyzeczka cynamonu
 
 
jajka z cukrem utrzec, dodac olej, make, marchef, proszek do pieczenia, sode, cynamon. wymieszac i wylac na blache. co do pieczenia to w przepisie nie ma nic o temp ani czasie, ale ja trzymalam jakies 35 min w temp ok.190 stopni.
 
 
------------------------------------------------
 
 
SNICKERS
 
30dag orzechow wloskich dosc grubo posiekanych - 2szkl
 
2 łyżki miodu
 
0,5szkl cukru
 
cukier waniliowy
 
0,5 kostki margaryny
 
wszystko gotowac 7-10min
 
 
ciasto: 40dag maki
 
0,5szkl cukru
 
10dag margaryny
 
2 jajka
 
1lyzeczka sodki
 
1lyzeczka proszku do pieczenia
 
2 lyzki miodu
 
zagniesc, podzielic na 2 czesci. jedna upiec z orzachami, druga sama
 
 
krem: 2szkl mleka
 
2 lyzki maki ziemniaczanej
 
2lyzki maki pszennej
 
2 lyzki cukru
 
ugotowac jak budyn i utrzec z 0,5 kostki margaryny
 
 
-------------------------------------------------------------------
 
 
3BIT
 
herbatniki - na 3 warstwy w brytfance [2opakowania tych duzych z biedronki    ]
 
masa krowkowa [ja kupuje 2 puszki z bakallandu - lubie duzo tego kremu    ale jedna starcza]
 
2 budynie waniliowe
 
0,5kostki margaryny
 
0,5l smietany 18%
 
2sniezki
 
 
herbatniki, masa krowkowa, herbatniki, masa budyniowa [budynie ugotowane i utarte z margaryna], herbatniki, masa smietanowa [2 sniezki ubite ze smietana]. mozna posypac tarta czekolada. przechowywac w lodowce  
												 robertdg - 02-03-2011, 15:09
  No to i ja się podziele, alt to dla wegańskich smakoszy   
 
 
http://pinkcake.blox.pl/2...archewkowe.html
 
 
 	  | mabda napisał/a: | 	 		  | marchefki  | 	  Celowo tak     
												 Aga - 02-03-2011, 18:45
  zrobiłam sałatkę!!   
 
zamiast rukoli dałam mieszankę z marketu (roszponka, radicchio, endywia)
 
i ocet jabłkowy   
 
i duuuużo soku truskawkowego!
 
 
palce lizać!!!!
 
 
świetna jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs
 
ja zjadłam z kotletem schabowym na obiad (bez ziemniaków!)
 
 
ostatnio staram się nie łączyć węglowodanów z białkami
 
może ta dieta nie daje spektakularnych efektów chudnięcia ale na pewno lżej się po niej czuje mój żołądek  
												 Manuela - 03-03-2011, 09:06
  Powiem Ci Aguś, że też dodaję  taką sałatę, ale rukola jest ostra i to nie jest to samo. Różnica jest diametralna. Mimo to cieszę się,że CI smakowało  
												 Aga - 03-03-2011, 12:32
  tak właśnie myślałam, że chodzi o ostrość rukoli
 
starałam się zrekompensować to duuuużą ilością pieprzu  
												 Manuela - 03-03-2011, 13:59
  Następnym razem zapoluj na rukolę i opisz później wrażenia  
												 rene74 - 10-05-2011, 17:53
  No to ja coś na obiad i wege dorzucę, otóż będzie to...
 
Makaron zapiekany ze szpinakiem i twarogiem     
 
Skłądniki:
 
paczka makaronu - najlepiej świderki ( ja daję pełnoziarnisty wtedy jest też i dietetycznie   
 
200g twarogu półtłustego
 
3-4 łyżki śmietany 18% ( może być 12%)
 
szpinak mrożony 500g
 
3-4 ząbki czosnku, sół, pieprz, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
 
10-15 dag sera żółtego
 
łyżka oleju
 
 
Makaron ugotować.Na rozgrzany olej wrzucić szpinak i rozmrozić,Dodać przyprawy ,przeciśnięty czosnek, rozdrobniony widelcem ser i śmietanę.Wszystko dokładnie wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę makaronu, następnie masę szpinakową i na wierzch pozostałą część makaronu.Posypać startym żółtym serem i zapiekać pod przykryciem w średnio nagrzanym piekarniku około 30 min.Smacznego!!
 
 
A gotowe danie smakuje wybornie i wygląda tak (real foto     )
 
 
 
												 badmdfk - 06-07-2011, 04:19
  No to ja się pochwalę moim przepisem.
 
Łosoś ala badmdfk:    
 
 
2 dzwonki łososia
 
sok z cytryny 
 
oliwa z oliwek 
 
sól, pieprz 
 
tymianek 
 
 
Łososia posmarować sokiem z cytryny ( ja to robię specjalnym pędzelkiem)
 
posolić, popieprzyć i dodać duuużo suszonego tymianku. Na końcu posmarować oliwą z oliwek, na pól godziny do lodówki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni jakieś 7-8 min z każdej strony. Jeszcze taki mały sekrecik    na ostatnie 5 min włączam w piekarniku grill. Rewelacyjnie smakuje z ziemniaczkami z piekarnika w mundurkach i z brokułami gotowanymi na parze.
 
 
Smacznego!
												 
					 | 
				 
				
  |  
			 
		 |