[02-06]Lancer CS0 - Service Engin Soon
robertdg - 13-03-2010, 20:34
Zacznij od nauki ECU, bo moze silniczek krokowy żle interpretuje parametry
jaca71 - 14-03-2010, 08:47
Karwoś,
U mnie na masce jest 750 +-100rpm. Obroty utrzymywane są niezależnie od włączenia dowolnej ilości odbiorników i tak powinno być.
A naukę robi się tak, że zimny silnik włączasz na jałowym do zagrzania (wskaźnik temperatury w pozycji podróżnej). Następnie wyłączasz wszystkie możliwe odbiorniki i gasisz silnik na kilkanaście minut. Ponownie go włączasz i czekasz minute, dwie aż obroty się ustabilizują. Po robocie.
Karwoś - 14-03-2010, 10:41
Czyli włączam silnik z pełnym obciążeniem które po rozgrzaniu wyłączam. Może dzisiaj się tym zajmę.
jaca71 - 14-03-2010, 10:53
Pełne obciążenie nie jest konieczne za pierwszym razem. Ale szybciej się grzeje Dobrze przed nauką być zaraz po podpięciu aku. Czyli nauka na pierwszym zaraz po podłączeniu.
Przy silniku 2.0 - nawet włączenie klimy nie powinno podnosić wolnych obrotów. Jedyne co u siebie obserwuję to chwilowe wahnięcie i powrót na ~700rpm.
krzychu - 14-03-2010, 12:02
jaca71 napisał/a: |
Przy silniku 2.0 - nawet włączenie klimy nie powinno podnosić wolnych obrotów. Jedyne co u siebie obserwuję to chwilowe wahnięcie i powrót na ~700rpm. |
U mnie podniesie obrotów przy klimie sięga nawet +200. Wystarczy też przekręcić kierownicą i obroty rosną powyżej 1000. Zależy od elektroniki....
Ogólnie obroty u mnie zależą od widzi mi się elektroniki jak go pocisnę to trzyma około 900, jak delikatnie jadę spada delikatnie poniżej 800... (chyba że to wskazówka ma "widzi mi się").
jaca71 - 14-03-2010, 12:22
krzychu napisał/a: | U mnie podniesie obrotów przy klimie sięga nawet +200. Wystarczy też przekręcić kierownicą i obroty rosną powyżej 1000. Zależy od elektroniki.... |
Ale po włączeniu klimy zostają na 900 czy to tylko wahnięcie w momencie załączenia klimy? U mnie tylko się wahnie i wraca. Ruchy kierownicą to nie więcej niż 100rpm, tak samo pompowanie gazem.
krzychu napisał/a: | Ogólnie obroty u mnie zależą od widzi mi się elektroniki jak go pocisnę to trzyma około 900, jak delikatnie jadę spada delikatnie poniżej 800... (chyba że to wskazówka ma "widzi mi się"). |
A u mnie tez jest pewna ciekawostka - gdy dotaczam się np. przed światłami na luzie to obroty są w okolicy 900-1000. Gdy samochód się zatrzymuje obroty ustalają się na ~700. Długo się zastanawiałem po co tak jest ale nic mądrego nie wymysliłem.
krzychu - 14-03-2010, 12:58
jaca71 napisał/a: |
Ale po włączeniu klimy zostają na 900 czy to tylko wahnięcie w momencie załączenia klimy? U mnie tylko się wahnie i wraca. Ruchy kierownicą to nie więcej niż 100rpm, tak samo pompowanie gazem. |
Sprężarka działa jakiś czas i się wyłącza do tego 2 duże wentylatory. Jak podskoczą obroty tak się utrzymują do czasu wyłączenie sprężarki.
krzychu napisał/a: |
A u mnie tez jest pewna ciekawostka - gdy dotaczam się np. przed światłami na luzie to obroty są w okolicy 900-1000. Gdy samochód się zatrzymuje obroty ustalają się na ~700. Długo się zastanawiałem po co tak jest ale nic mądrego nie wymysliłem. |
Też tak mam ale to dość łatwo wyjaśnić dla większego bezpieczeństwa żeby czasem np. nie zgasł silnik i nie zniknęły wspomagania.
Karwoś - 14-03-2010, 18:11
Procedurę przeprowadziłem - co prawda troche trwa rozgrzanie silnika na N bez gazu przy -10st. Ale dotrwałem - włączyłem wszystkie odbiorniki próczz AC i po 20 min bez aku włączyłem silnik - rozgrzał się , wyłączyłem silnik, wyłączyłem wszystkie odbiorniki w tym światła i włączyłem silnik - obroty wskoczyly na 1100 i powoli zeszły do 800-850. Check się nie zapalił - zobaczymy jak bedzie jutro na światłach itp jak bedzie na D.
|
|
|