To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - ASX -zapisy

krzychu - 16-04-2010, 12:28

jaca71 napisał/a:
spadną ceny sedanów.

Scenariusz prawdopodobny ale tylko w chwili kiedy ASX zagrażał by sprzedaży Lancera.. A tak się chyba nie stanie jednak na pewno będzie miał gorsze właściwości jezdne (ze względu na wyższy środek ciężkości).
Nie można też zapomnieć że w wersji 2WD konstrukcja za bardzo nie będzie odbiegała od samego Lancera (ta sama płyta, podobne silniki, wyposażenie, wielkość) więc nie ma za bardzo podstaw technicznych żeby Lancer kosztował mniej.

jaca71 - 16-04-2010, 12:46

Cena towaru nie odzwierciedla tylko i wyłącznie kosztów wytworzenia :)
Bardziej odpowiada temu ile klient jest w stanie za towar zapłacić.

Już to kiedyś pisałem, tylko nie wiem czy tutaj. Nie bardzo rozumiem ludzi którzy kupują SUVa na płycie kompakta w cenie samochodu klasy średniej. Miejsca w kabinie mniej, bagażnik zazwyczaj mniejszy, a w porównaniu z kombi zdecydowanie mniejszy. Właściwości jezdne gorsze, wyposażenie gorsze i... długo by można wymieniać. Ale już takie wynalazki jak Kiszkaj, SX4 oraz tytułowy ASX (chociaż też nie z mojej bajki) pewien sens bycia na rynku mają. Dla mnie sedan z napędem AWD rozwiązuje wszystkie potrzeby.

krzychu - 16-04-2010, 12:50

jaca71 napisał/a:

Bardziej odpowiada temu ile klient jest w stanie za towar zapłacić.

I dlatego ASX od razu startuje z niskiej ceny bo popyt na tego typu samochody raczej jest mniejszy niż kompakty. Cena Lancera i tak jest bardzo dobra więc obniżka raczej mało prawdopodobna. Jak chcą zwiększyć sprzedać niech się wezmą za porządną obsługę serwisową bo to na razie najbardziej chyba razi.

Uwex - 16-04-2010, 13:41

Też bym się bardzo zdziwił gdyby ceny Lancera spadły - to już jest auto w rewelacyjnej cenie porównując do konkurencji .
sampler - 16-04-2010, 15:05

ten silnik 1.6 benzyna to chyba jakis zart. Na rynki Europy zachodniej będą jakieś mocniejsze benzyniaki? Czy MMC zamierza wprowadzić jakiś silnik turbo z bezpośrednim wtryskiem?
j-rules - 16-04-2010, 15:22

i o co chodzi z tym trzecim lusterkiem zewnetrznym? :D
SZYNA - 16-04-2010, 16:37

krzychu napisał/a:
Jak chcą zwiększyć sprzedać niech się wezmą za porządną obsługę serwisową bo to na razie najbardziej chyba razi.

E tam, przecież Miśki są bezawaryjne :wink: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=51406

krzychu - 16-04-2010, 16:39

j-rules napisał/a:
i o co chodzi z tym trzecim lusterkiem zewnetrznym? :D

A japoni takie montują w samochodach.

[ Dodano: 16-04-2010, 16:40 ]
SZYNA napisał/a:
E tam, przecież Miśki są bezawaryjne :wink: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=51406

Nie chodzi o jakość samochodów tylko serwisów.

Paweł_BB - 16-04-2010, 17:33

jaca71 napisał/a:
Dla mnie sedan z napędem AWD rozwiązuje wszystkie potrzeby.

Dla mnie też 8)

racer1972 - 16-04-2010, 18:04

Tylko dlaczego wszystkie mitsu w środku (z zewnątrz trochę też) wyglądają jak Lancer? A śmialiśmy się z VW,że każde wnętrza na jedno kopyto... Ja lubię jak każdy model ma swój indywidualny charakter... No z ceną poszli trochę po bandzie bo mnie interesowałoby 4 x 4 a tak Dacia Duster (technicznie to właśnie Qaskhai) skopie całą konkurencję... Nie wiem tylko dlaczego porównujecie Lancera z ASX skoro to całkiem inny segment...
jaca71 - 16-04-2010, 19:58

MITSUBISHI_WRC napisał/a:
Ciekawe tylko czy potwierdzi się (w rzeczywistości) ta niby świetna jakość materiałów
MITSUBISHI_WRC napisał/a:
Wiadomo jak w Lancerze to wygląda

Właśnie to jest świetna jakość materiałów. Przecież nie skrzypi, nie trzeszczy, nie rozłazi się. Na dodatek są zielone bo w 100% recyclable ;)
racer1972 napisał/a:
Nie wiem tylko dlaczego porównujecie Lancera z ASX skoro to całkiem inny segment...

Bo oba te samochody mają potencjalnie tego samego klienta. Z tym że ja wybiorę sedana a inny nie mając do wyboru kombi wybierze ASX'a nawet w wersji 2x4. Poza tym jaki to inny segment?

racer1972 - 17-04-2010, 00:11

Dobre materiały w Lancerze... :badgrin: jaca71 No chyba kompaktowy SUV (pseudo terenówka) to co innego niż kompakt w rozmiarze XL czyli Lancer... Ja chciałbym Lancera kombi a ASX-a bym nigdy nie kupił z napędem jednej osi...
j-rules - 17-04-2010, 01:02

Ktos kto potrzebuje kombi na pewno sie mocno zastanowi czy ASX to jest to co by chcial. Bagaznik wielkosci pisuaru :P to chyba nie to co chce amator kombi ;)
jaca71 - 17-04-2010, 09:20

racer1972, MITSUBISHI_WRC,
Panowie chłopcy ;) Ale deski rozdzielcze z gąbki obszytej tandetnym skajem odeszły w niepamięć. I bardzo dobrze. Teraz moda to twarde recyclable plastiki. W bogatszych samochodach pokryte gumo podobną materią. Nie wiem jak wy ale ja wolę fakturę, dotyk, twardość i "jakość" deski lancera niż corolli E11, mazdy 626, czy Civica VI generacji.

ASX to jest coś podobne zupełnie do niczego. Ni to pies, ni wydra coś na kształt świdra. Na siłę tworzy się nową klasę tak jak meriva stworzyła mikrovany. Dobrze że jest bo rozszerza gamę modelową Mitsubishi ale dla mnie mógłby nie istnieć. Mnie się marzy tryumfalny powrót Galanta na rynki Europy, ale nie w stylu amerykańskim tylko z nawiązaniem do starych dobrych Gali.

tommyc1 - 17-04-2010, 19:03

Wolałbym porządne auto klasy średniej wyższej od mitsu niż kolejną pseudo terenówkę ze słabiutkimi silnikami-groźny ryj to za mało żeby auto jechało :/. Kiedy porządne limo albo przestronne kombi???