[92-96]Galant E5xA - Pare pytan o pewne rzeczy
Wszyc - 25-04-2010, 22:15
a to w galancie jakim kol wiek jest czasowe wyłączenie oświetlenia wnętrza? co raz więcej zagadek
k@rol - 25-04-2010, 23:47
u mnie ring przy stacyjce świeci na niebiesko a oświetlenie kabiny stopniowo przygasa po paru sekundach...
areksz121 - 26-04-2010, 00:13
k@rol, No to u mnie jest białe podświetlenie stacyjki, z centralnym namieszane bo nieoryginalny i po zamknięciu wszystkich drzwi natychmiast oświetlenie wnętrza gaśnie...W E57A mojego taty właśnie płynnie gaśnie po chwili, a stacyjka nie świeci (hmmm...)
Jeszcze może się wtrącę z moim pytaniem:
Czy w oryginalnych alarmach w tych galach sygnalizacja otwórz/zamknij odbywa się za pomocą światełek pozycyjnych??? Bo tata tak ma, natomiast ja jak chwilę czasu znajdę to zobaczę co jest z kabelkami przy mojej oryginalnej centralce (panel szyb kierowcy). Po przeróbkach poprzedników Misiek mruga do mnie kierunkami...
Edit:
Miałem chwilkę czasu i przestudiowałem schematy elektryczne Jeśli mi ktoś rozwinie skrót ETACS to wszystko jasne. Mianowicie wózki, które mają coś takiego to oświetlenie wnętrza gaśnie powoli, a bez ETACS gaśnie zaraz po zamknięciu drzwi. A co do podświetlenia stacyjki, to jak jest ETACS to jego ECU steruje czasem świecenia, a w wersji bez widnieje jako BIZZER/ECU...Rozwijając ja nie mam ETACS (cokolwiek dokładnie to ma być) i stacyjka świeci a wnętrze gaśnie natychmiastowo.
Hugo - 26-04-2010, 11:22
areksz121 napisał/a: | co do podświetlenia stacyjki, to jak jest ETACS to jego ECU steruje czasem świecenia, a w wersji bez widnieje jako BIZZER/ECU...Rozwijając ja nie mam ETACS (cokolwiek dokładnie to ma być) i stacyjka świeci a wnętrze gaśnie natychmiastowo | Gdzie znajduje się ten ETACS? Mam tak samo w swoim Galu EA. Stacyjka świeci (świeciła ) i lampka podświetlenia wnętrza gaśnie natychmiast po zamknięciu drzwi. Kiedyś grzebałem przy podświetleniu stacyjki i coś zrobiłem (zwarcie może) i podświetlenie stacyjki zgasło. Nie pomogła wymiana żarówki. Może uszkodzony mam ten ETACS. Na dniach zakładam centralkę na pilota+13 funkcyjny ściemniacz oświetlenia wnętrza+oświetlenie na nogi kierowcy i pasażera i najbardziej pasowałoby mi podpiąć to oświetlenie na nogi pod podświetlenie stacyjki, ale musi ono działać. W przeciwnym razie podświetlenie na nogi będę musiał podpiąć pod oświetlenie wnętrza.
areksz121 - 26-04-2010, 13:35
Hugo Galu EA się nie orientuję, ale W E5 ETACS i BUZZER w moim wypadku znajdują się nad bezpiecznikami po lewej stronie kierownicy wewnątrz, pewnie trzeba zdemontować plastikowy panel dolny, żeby się tam dostać. Na schemacie dla mnie nie jest jednoznaczne, ale na przewodzie idącym od stacyjki widnieje bezpiecznik 10A...jeżeli jest to może masz go spalonego. Trzeba wybebeszyć żeby się dowiedzieć. A drugi bezpiecznik nr 12 w skrzynce łączy zasilanie bezpośrednio z aku...Wszystko powyżej tyczy się ETACS jak i Buzzer'a. Ale u Ciebie pewnie to drugie tak jak u mnie.
Może to coś pomoże
BTW: Dobra myśl z tym podłączeniem pod stacyjkę czasowego oświetlenia spodu
Hugo - 26-04-2010, 23:14
areksz121 napisał/a: | BUZZER | Co to? Sygnalizacja włączonych świateł? areksz121 napisał/a: | Na schemacie dla mnie nie jest jednoznaczne, ale na przewodzie idącym od stacyjki widnieje bezpiecznik 10A... | Na jakim schemacie? areksz121 napisał/a: | jeżeli jest to może masz go spalonego | Wtedy nie działałby BUZZER, tak? U mnie działa.
areksz121 - 26-04-2010, 23:48
Tak, sygnalizacja włączonych świateł.
A schematy pobrane z jakiejś strony już nie pamiętam bo to z rok temu
Skoro buzzer działa to trzeba w stacyjce przy żarówce/diodzie sprawdzic czy napięcie się pokazuje po otworzeniu drzwi...za wiele możliwości nie ma.
Hugo - 27-04-2010, 12:02
areksz121 napisał/a: | Skoro buzzer działa to trzeba w stacyjce przy żarówce/diodzie sprawdzic czy napięcie się pokazuje po otworzeniu drzwi... | Wkładałem kilka zarówek i nie świeca, wiec napięcie się nie pojawia.
areksz121 - 27-04-2010, 13:33
Hugo, najlepiej jakby był jakiś buzzer na podmiankę do sprawdzenia...Bo sam piszczyk może działać, a timer który załącza czasowo podświetlenie stacyjki jest upalony...
Hugo - 27-04-2010, 14:47
areksz121 napisał/a: | Hugo, najlepiej jakby był jakiś buzzer na podmiankę do sprawdzenia...Bo sam piszczyk może działać, a timer który załącza czasowo podświetlenie stacyjki jest upalony... | No właśnie nie mam na podmianę, ale nadam temat kolesiowi, który mi to wszystko co wymieniłem wyzej będzie montował i może znajdzie przyczynę nie świecenia ringu przy stacyjce. Dzięki za pomoc.
[ Dodano: 02-05-2010, 11:28 ]
Centralny z pilota, ściemniacz, podświetlenie na nogi zamontowane i koleś szukając kabli od kierunkowskazów idących spod kierownicy podał w pewnym momencie masę na kabel od podświetlenia stacyjki i się ono pięknie zapaliło . Niestety tylko na czas podania masy. To coś znaczy? Właśnie idę sprawdzić ten ETACS i BUZZER i poszukać bezpiecznika.
|
|
|