To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Z czego robić strop?

Andrew - 21-04-2010, 10:14

Trik napisał/a:
Jaki masz rozstaw krokwi?
W projekcie jest co 80-90 cm.
Trik napisał/a:
Mimo że zrobisz strop drewniany wienieć żelbetowy scian nalezy wykonać.
Normalna sprawa, wieniec będzie zrobiony.
Nad wykonaniem sufit narazie nie myślę. Zacznę jak przyjdzie na to pora... W tym roku chcę zrobić do dachu...

cns80 - 21-04-2010, 11:28

andrew84 napisał/a:
Nad wykonaniem sufit narazie nie myślę.
Jak wybierzesz konkretny rodzaj stropu to się może okazać ze zaplanowane wykończenie sufitu jest niewykonalne lub drogie. Lepiej przemyśl to od razu ;)
Trik - 21-04-2010, 13:20

Nie jest tak strasznie :biggrin: . Może zakryje belki i zrobi sufit np z płyt GK. Może odkryć dolnik belki i zrobi to na zasadzie ślepej podłogi, nabije listwy i stelarz pod płyty do boku belek, bardziej pracochłonne. Jeśli zdecyduje sie na ewentualne wykorzystanie poddasza na składowanie, stryszek, może potrzebować dodatkowych legarów na belkach stropwych w rozstawie np co 60cm pod podłogę. Najważniejsze przewidzieć wysokość pomieszczenia. U siebie mam 270 cm, dzięki temu nie mam odczuć związanych z mieszkaniem w bloku :wink:

[ Dodano: 21-04-2010, 13:24 ]
andrew84 napisał/a:
W tym roku chcę zrobić do dachu...
Zakryj budynek jeszcze w tym roku, potem może sobie odpoczywać, schnąć i ew. osiadać. Wykończysz w latach następnych.
Andrew - 21-04-2010, 14:16

Trik napisał/a:
andrew84 napisał/a:
W tym roku chcę zrobić do dachu...
Zakryj budynek jeszcze w tym roku, potem może sobie odpoczywać, schnąć i ew. osiadać. Wykończysz w latach następnych.
Do dachu chodziło mi o zrobienie dachu z przykryciem...
Juiceman - 21-04-2010, 15:57

U mnie są płyty gipsowe na stelażu, dzięki czemu nie będzie tylu pęknięć co przyczepienie samej płyty do legarów (a widziałem takie cuda^^) Tyle, że ów sufit zrobiony został chyba po 5 latach od postawieniu dachu xD i rozwiązanie chwilowe to było podpicie do legarów grubej folii ;) A dziś w końcu zostanie uruchomione ogrzewanie xD
Andrew - 21-04-2010, 20:57

U mnie też chwilę postoi zanim będę wykańczał... Wiadomo-sprawy finansowe...
Trik - 21-04-2010, 21:18

My mamy ściany jednowarstwowe 40cm i strop teriva 2. Budowa zajeła 11 m-cy pod klucz. Potem opyliśmy mieszkanko spłacilismy część kredytu i mieszkamy sobie już 5 rok. Budynas popracowały rys na scianach sporowato, ale teraz zrobi sie mały remoncik , szpachla, kit będzie git. :mrgreen:
Andrew - 21-04-2010, 21:41

Trik napisał/a:
spłacilismy część kredytu
Bez kredytu marne szanse :)
Trik - 21-04-2010, 22:08

andrew84 napisał/a:
Bez kredytu marne szanse
Lepiej wybudować na kreskę i mieszkac w swoim domu niż myśleć ze się odłozy i kisić się w bloku :D , a w wynajmowanym mieszkanku za straszne "pienonszki" to wcale kalepitus. :banghead:
Fragu - 22-04-2010, 09:53

A ja polecam nie robić stropu tylko podwiesić k-g na stelażu. Łączenia uniflotem, gładź szpachlowa, flizelina na całość. Ew na nią można jeszcze raz położyć gładź. Nic nie pęknie :wink:
Andrew - 29-02-2012, 20:44

Wracam do tematu.

Zrobiłem strop betonowy, udało się w miarę tanio zakupić materiały. I teraz mam zamiar go ocieplić. Jak wcześniej pisałem poddasze nie będzie użytkowe, będzie sam strych. I mam pytanie: czy ocieplać ten strop styropianem posadzkowym (twardym), czy dać normalny styropian :?: Różnica w cenie min. 500 zł...

gulgulq - 29-02-2012, 23:05

normalnym - jeśli nie będziesz po nim łaził to po co twardy (nie będzie obciążony)
cns80 - 01-03-2012, 07:36

gulgulq napisał/a:
normalnym - jeśli nie będziesz po nim łaził to po co twardy (nie będzie obciążony)
Styrodur jednak ma mniejszą przenikalność cieplną. Zależy czy bardzo trzeba ocieplić czy tylko trochę ;)
Andrew - 01-03-2012, 07:44

gulgulq napisał/a:

Też przy tym bym przystawał :wink:
cns80 napisał/a:
Zależy czy bardzo trzeba ocieplić czy tylko trochę ;)

Dobrze, żeby opału mniej szło :wink:

robertdg - 01-03-2012, 08:16

A jesteś pewien, że nigdy nie będziesz chciał w jakikolwiek sposób zagospodarowac poddasza :?: