Outlander II Ogólne - Przegląd po czterdziestce
rezon - 20-05-2010, 07:47
OutekII napisał/a: | Zakupy zamienników, swoich płynów, olejów itp. są fajne jak wszystko w autku jest ok, gorzej jak coś nawali to serwis szuka dziury w całym (to takie tematy z pogranicza teoria i praktyka dyrektywy gvo i gwarancji producenta) . | niestety "trzy diamenty" wydają się nie tylko szukać dziur, ale wręcz je sami tworzą - gwarancja na wymieniony halogen to wg ASO pół roku, bo tyle zostało do końca gwarancji na samochód. Chociaż Kodeks Cywilny, któremu podlegam z uwagi na prowadzoną działalność mówi zupełnie co innego w tym temacie - gwarancja taka jak na samochód, tj. 3 lata. Ciekawe ilu nabywców Mitsubishi po takich doświadczeniach zdecyduje się na ponowny zakup - a wg prasy 80% klientów to nowi.
bonito - 20-05-2010, 08:48
A propos wyższości filtrów i innych części w serwisach autoryzowanych - duży procent części montowanych w sieci delarskiej wcale nie jest kupowana u producenta (importera). Właściciele tych firm także umieją liczyć - kasują 200 PLN (jak za część oryginalną), a kupują np. po 15 PLN. Na przykład w swoim pojeździe (po wizycie w autoryzowanym serwisie Mitsubishi), wykryłem oryginalny japoński filtr paliwa z tekstem "Made in Czech Republic", oczywiście bez znaczka Mitsubishi
bonito
mitsu00 - 20-05-2010, 09:30
bonito napisał/a: | A propos wyższości filtrów i innych części w serwisach autoryzowanych - duży procent części montowanych w sieci delarskiej wcale nie jest kupowana u producenta (importera). Właściciele tych firm także umieją liczyć - kasują 200 PLN (jak za część oryginalną), a kupują np. po 15 PLN. Na przykład w swoim pojeździe (po wizycie w autoryzowanym serwisie Mitsubishi), wykryłem oryginalny japoński filtr paliwa z tekstem "Made in Czech Republic", oczywiście bez znaczka Mitsubishi
bonito |
Potwierdzam: z miejsca gdzie zaopatruję sie w części wiem że różne serwisy samochodowe hurtowo kupują części stosunkowo tanio sprzedając je później 5 razy drożej.....
OutekII - 20-05-2010, 11:39
mitsu00 napisał/a: | bonito napisał/a: | A propos wyższości filtrów i innych części w serwisach autoryzowanych - duży procent części montowanych w sieci delarskiej wcale nie jest kupowana u producenta (importera). Właściciele tych firm także umieją liczyć - kasują 200 PLN (jak za część oryginalną), a kupują np. po 15 PLN. Na przykład w swoim pojeździe (po wizycie w autoryzowanym serwisie Mitsubishi), wykryłem oryginalny japoński filtr paliwa z tekstem "Made in Czech Republic", oczywiście bez znaczka Mitsubishi
bonito |
Potwierdzam: z miejsca gdzie zaopatruję sie w części wiem że różne serwisy samochodowe hurtowo kupują części stosunkowo tanio sprzedając je później 5 razy drożej..... |
Oryginał nie znaczy, że produkt jest wytworzony w kraju pochodzenia pojazdu czy nawet producenta auta. (w przypadku OII musiałby byc japoński lub holenderski ). Nie musi też mieć znaczka producenta auta. Dostawcą części jest producent filtrów czy innych części samochodowych z którym producent podpisał umowę. Wiadomo, że jest 1,2 wiodący i kilku w kolejce w przypadku niewywiązania się tych 1,2.
W przypadku naszego filtra powietrza jest Denso. Nieważne w jakiej fabryce na świecie go produkuje jest globalizacja. Spełnia normy i jest ok.
Mając takie kontrakty firmy mogą mieć zastrzeżenia, że nie mogą sprzedać takiej części pod tym logo przez x lat w sprzedaży poza uzgodnionym kanałem dystrybucji.
Jeśli kupujesz filtr za grosze - 35 zł to kupujesz ZAMIENNIK - np. Ashika, Blueprint, Knecht itp.
Mitsu00 wg. mojego rozeznania nie ma możliwości zakupu aktualnie na rynku filtra denso do OII w cenie 5 razy taniej od ceny aso, czyli poza aso.
Analogicznie w aso, przynajmniej moim, nie ma możliwości zakupu Twojego zamiennika Blueprint 5 razy drozej .
Więc nie można mówić, że ktoś przepłaca 5 razy ten sam produkt, bo to inne produkty innych firm w podobnym wyglądzie .
Pzdr.
mitsu00 - 20-05-2010, 15:47
OutekII napisał/a: | mitsu00 napisał/a: | bonito napisał/a: | A propos wyższości filtrów i innych części w serwisach autoryzowanych - duży procent części montowanych w sieci delarskiej wcale nie jest kupowana u producenta (importera). Właściciele tych firm także umieją liczyć - kasują 200 PLN (jak za część oryginalną), a kupują np. po 15 PLN. Na przykład w swoim pojeździe (po wizycie w autoryzowanym serwisie Mitsubishi), wykryłem oryginalny japoński filtr paliwa z tekstem "Made in Czech Republic", oczywiście bez znaczka Mitsubishi
bonito |
Potwierdzam: z miejsca gdzie zaopatruję sie w części wiem że różne serwisy samochodowe hurtowo kupują części stosunkowo tanio sprzedając je później 5 razy drożej..... |
Oryginał nie znaczy, że produkt jest wytworzony w kraju pochodzenia pojazdu czy nawet producenta auta. (w przypadku OII musiałby byc japoński lub holenderski ). Nie musi też mieć znaczka producenta auta. Dostawcą części jest producent filtrów czy innych części samochodowych z którym producent podpisał umowę. Wiadomo, że jest 1,2 wiodący i kilku w kolejce w przypadku niewywiązania się tych 1,2.
W przypadku naszego filtra powietrza jest Denso. Nieważne w jakiej fabryce na świecie go produkuje jest globalizacja. Spełnia normy i jest ok.
Mając takie kontrakty firmy mogą mieć zastrzeżenia, że nie mogą sprzedać takiej części pod tym logo przez x lat w sprzedaży poza uzgodnionym kanałem dystrybucji.
Jeśli kupujesz filtr za grosze - 35 zł to kupujesz ZAMIENNIK - np. Ashika, Blueprint, Knecht itp.
Mitsu00 wg. mojego rozeznania nie ma możliwości zakupu aktualnie na rynku filtra denso do OII w cenie 5 razy taniej od ceny aso, czyli poza aso.
Analogicznie w aso, przynajmniej moim, nie ma możliwości zakupu Twojego zamiennika Blueprint 5 razy drozej .
Więc nie można mówić, że ktoś przepłaca 5 razy ten sam produkt, bo to inne produkty innych firm w podobnym wyglądzie .
Pzdr. |
Bardzo cie proszę abyć czytał uważnie co napisalem zanim skomentujesz moje posty. Odnosiłem sie do części ogólnie a nie konkretnie do akurat filtra powietrza.... Chcesz konkretów? Proszę bardzo: 1 z warszawskich ASO oferuje tarcze i klocki hamulcowe jako zamienniki do OII 4 razy drożej niż można kupić z innego źródła. A to tylko kropla w morzu. Chcesz to kupuj i przepłacaj za oryginały... Nikt cię nie zmusza abyś robił inaczej. Forum ma charakter informacyjny i każdy robi jak uważa.
OutekII - 21-05-2010, 07:04
mitsu00 napisał/a: |
Bardzo cie proszę abyć czytał uważnie co napisalem zanim skomentujesz moje posty. Odnosiłem sie do części ogólnie a nie konkretnie do akurat filtra powietrza.... Chcesz konkretów? Proszę bardzo: 1 z warszawskich ASO oferuje tarcze i klocki hamulcowe jako zamienniki do OII 4 razy drożej niż można kupić z innego źródła. A to tylko kropla w morzu. Chcesz to kupuj i przepłacaj za oryginały... Nikt cię nie zmusza abyś robił inaczej. Forum ma charakter informacyjny i każdy robi jak uważa. |
Uważnie to ja czytam, ale nie przyszło mi do głowy, że warszawskie aso sprzedają zamienniki, a do tego jeszcze 4 razy drożej (czy 5 razy ??).
U nas na Śląsku to nie do pomyślenia .
Pzdr.
rc4 - 21-05-2010, 21:34
rezon napisał/a: | Ciekawe ilu nabywców Mitsubishi po takich doświadczeniach zdecyduje się na ponowny zakup - a wg prasy 80% klientów to nowi. |
Właśnie zamówiłem nowego opla. Nie ciągnęło mnie do zakupu Mitsubishi
dab - 22-05-2010, 01:04
rc4 napisał/a: | rezon napisał/a: | Ciekawe ilu nabywców Mitsubishi po takich doświadczeniach zdecyduje się na ponowny zakup - a wg prasy 80% klientów to nowi. |
Właśnie zamówiłem nowego opla. Nie ciągnęło mnie do zakupu Mitsubishi |
Opla? jakiego opla?
sylb - 27-05-2010, 12:42
http://moto.onet.pl/16132...kul.html?node=2
13zbyszek13 - 13-06-2010, 11:12
Ja mogę polecić AUTO TEST Marki - konkretna i miła obsługa
lexus - 09-08-2010, 19:25
Ja też polecam Auto test Marki dobry i miły serwis .
arturodob - 10-08-2010, 12:08 Temat postu: przeglad po 20 tys witam ja bylem wczoraj w krakowie u filipowicza robilem przeglad po 20 tys wymienili olej filtr powietrza filtr kabinowy klocki przod wycieraczki i zaplacilem 1100zl to chyba przystepna cena dla porownania z warszawa
pozdrawiam
rezon - 10-08-2010, 14:48
arturodob napisał/a: | klocki przod | już po 20 kkm ?
sylb - 10-08-2010, 16:14
Z wiem, jakie ceny w Warszawie, ale gdybyś poświecił trochę czasu i pojechał do Nowego Sącza mógłbyś klika stów zaoszczędzić. I ja tak zrobiłem, koszt dojazdu to 50zł, widoki jadąc przez Wysokie bezcenne.
13zbyszek13 - 20-08-2010, 22:51
rezon napisał/a: | już po 20 kkm ? |
Ostro kolega musi dawać po hamulcach skoro już po 20 kkm wymieniał klocki .
|
|
|