To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Przegląd po czterdziestce

rezon - 20-05-2010, 07:47

OutekII napisał/a:
Zakupy zamienników, swoich płynów, olejów itp. są fajne jak wszystko w autku jest ok, gorzej jak coś nawali to serwis szuka dziury w całym (to takie tematy z pogranicza teoria i praktyka dyrektywy gvo i gwarancji producenta) .
niestety "trzy diamenty" wydają się nie tylko szukać dziur, ale wręcz je sami tworzą - gwarancja na wymieniony halogen to wg ASO pół roku, bo tyle zostało do końca gwarancji na samochód. Chociaż Kodeks Cywilny, któremu podlegam z uwagi na prowadzoną działalność mówi zupełnie co innego w tym temacie - gwarancja taka jak na samochód, tj. 3 lata. Ciekawe ilu nabywców Mitsubishi po takich doświadczeniach zdecyduje się na ponowny zakup - a wg prasy 80% klientów to nowi.
bonito - 20-05-2010, 08:48

A propos wyższości filtrów i innych części w serwisach autoryzowanych - duży procent części montowanych w sieci delarskiej wcale nie jest kupowana u producenta (importera). Właściciele tych firm także umieją liczyć - kasują 200 PLN (jak za część oryginalną), a kupują np. po 15 PLN. Na przykład w swoim pojeździe (po wizycie w autoryzowanym serwisie Mitsubishi), wykryłem oryginalny japoński filtr paliwa z tekstem "Made in Czech Republic", oczywiście bez znaczka Mitsubishi :wink:
bonito

mitsu00 - 20-05-2010, 09:30

bonito napisał/a:
A propos wyższości filtrów i innych części w serwisach autoryzowanych - duży procent części montowanych w sieci delarskiej wcale nie jest kupowana u producenta (importera). Właściciele tych firm także umieją liczyć - kasują 200 PLN (jak za część oryginalną), a kupują np. po 15 PLN. Na przykład w swoim pojeździe (po wizycie w autoryzowanym serwisie Mitsubishi), wykryłem oryginalny japoński filtr paliwa z tekstem "Made in Czech Republic", oczywiście bez znaczka Mitsubishi :wink:
bonito

Potwierdzam: z miejsca gdzie zaopatruję sie w części wiem że różne serwisy samochodowe hurtowo kupują części stosunkowo tanio sprzedając je później 5 razy drożej.....

OutekII - 20-05-2010, 11:39

mitsu00 napisał/a:
bonito napisał/a:
bonito

Potwierdzam: z miejsca gdzie zaopatruję sie w części wiem że różne serwisy samochodowe hurtowo kupują części stosunkowo tanio sprzedając je później 5 razy drożej.....

Oryginał nie znaczy, że produkt jest wytworzony w kraju pochodzenia pojazdu czy nawet producenta auta. (w przypadku OII musiałby byc japoński lub holenderski :-) ). Nie musi też mieć znaczka producenta auta. Dostawcą części jest producent filtrów czy innych części samochodowych z którym producent podpisał umowę. Wiadomo, że jest 1,2 wiodący i kilku w kolejce w przypadku niewywiązania się tych 1,2.
W przypadku naszego filtra powietrza jest Denso. Nieważne w jakiej fabryce na świecie go produkuje jest globalizacja. Spełnia normy i jest ok.
Mając takie kontrakty firmy mogą mieć zastrzeżenia, że nie mogą sprzedać takiej części pod tym logo przez x lat w sprzedaży poza uzgodnionym kanałem dystrybucji.
Jeśli kupujesz filtr za grosze - 35 zł to kupujesz ZAMIENNIK - np. Ashika, Blueprint, Knecht itp.
Mitsu00 wg. mojego rozeznania nie ma możliwości zakupu aktualnie na rynku filtra denso do OII w cenie 5 razy taniej od ceny aso, czyli poza aso.
Analogicznie w aso, przynajmniej moim, nie ma możliwości zakupu Twojego zamiennika Blueprint 5 razy drozej :-) .
Więc nie można mówić, że ktoś przepłaca 5 razy ten sam produkt, bo to inne produkty innych firm w podobnym wyglądzie :-) .
Pzdr.

mitsu00 - 20-05-2010, 15:47

OutekII napisał/a:
mitsu00 napisał/a:
bonito napisał/a:
bonito

Oryginał nie znaczy, że produkt jest wytworzony w kraju pochodzenia pojazdu czy nawet producenta auta. (w przypadku OII musiałby byc japoński lub holenderski :-) ). Nie musi też mieć znaczka producenta auta. Dostawcą części jest producent filtrów czy innych części samochodowych z którym producent podpisał umowę. Wiadomo, że jest 1,2 wiodący i kilku w kolejce w przypadku niewywiązania się tych 1,2.
W przypadku naszego filtra powietrza jest Denso. Nieważne w jakiej fabryce na świecie go produkuje jest globalizacja. Spełnia normy i jest ok.
Mając takie kontrakty firmy mogą mieć zastrzeżenia, że nie mogą sprzedać takiej części pod tym logo przez x lat w sprzedaży poza uzgodnionym kanałem dystrybucji.
Jeśli kupujesz filtr za grosze - 35 zł to kupujesz ZAMIENNIK - np. Ashika, Blueprint, Knecht itp.
Mitsu00 wg. mojego rozeznania nie ma możliwości zakupu aktualnie na rynku filtra denso do OII w cenie 5 razy taniej od ceny aso, czyli poza aso.
Analogicznie w aso, przynajmniej moim, nie ma możliwości zakupu Twojego zamiennika Blueprint 5 razy drozej :-) .
Więc nie można mówić, że ktoś przepłaca 5 razy ten sam produkt, bo to inne produkty innych firm w podobnym wyglądzie :-) .
Pzdr.

Bardzo cie proszę abyć czytał uważnie co napisalem zanim skomentujesz moje posty. Odnosiłem sie do części ogólnie a nie konkretnie do akurat filtra powietrza.... Chcesz konkretów? Proszę bardzo: 1 z warszawskich ASO oferuje tarcze i klocki hamulcowe jako zamienniki do OII 4 razy drożej niż można kupić z innego źródła. A to tylko kropla w morzu. Chcesz to kupuj i przepłacaj za oryginały... Nikt cię nie zmusza abyś robił inaczej. Forum ma charakter informacyjny i każdy robi jak uważa.

OutekII - 21-05-2010, 07:04

mitsu00 napisał/a:

Bardzo cie proszę abyć czytał uważnie co napisalem zanim skomentujesz moje posty. Odnosiłem sie do części ogólnie a nie konkretnie do akurat filtra powietrza.... Chcesz konkretów? Proszę bardzo: 1 z warszawskich ASO oferuje tarcze i klocki hamulcowe jako zamienniki do OII 4 razy drożej niż można kupić z innego źródła. A to tylko kropla w morzu. Chcesz to kupuj i przepłacaj za oryginały... Nikt cię nie zmusza abyś robił inaczej. Forum ma charakter informacyjny i każdy robi jak uważa.

Uważnie to ja czytam, ale nie przyszło mi do głowy, że warszawskie aso sprzedają zamienniki, a do tego jeszcze 4 razy drożej (czy 5 razy ??).
U nas na Śląsku to nie do pomyślenia :-) .
Pzdr.

rc4 - 21-05-2010, 21:34

rezon napisał/a:
Ciekawe ilu nabywców Mitsubishi po takich doświadczeniach zdecyduje się na ponowny zakup - a wg prasy 80% klientów to nowi.

Właśnie zamówiłem nowego opla. Nie ciągnęło mnie do zakupu Mitsubishi :|

dab - 22-05-2010, 01:04

rc4 napisał/a:
rezon napisał/a:
Ciekawe ilu nabywców Mitsubishi po takich doświadczeniach zdecyduje się na ponowny zakup - a wg prasy 80% klientów to nowi.

Właśnie zamówiłem nowego opla. Nie ciągnęło mnie do zakupu Mitsubishi :|

Opla? jakiego opla? 8)

sylb - 27-05-2010, 12:42

http://moto.onet.pl/16132...kul.html?node=2
13zbyszek13 - 13-06-2010, 11:12

Ja mogę polecić AUTO TEST Marki - konkretna i miła obsługa
lexus - 09-08-2010, 19:25

Ja też polecam Auto test Marki dobry i miły serwis .
arturodob - 10-08-2010, 12:08
Temat postu: przeglad po 20 tys
witam ja bylem wczoraj w krakowie u filipowicza robilem przeglad po 20 tys wymienili olej filtr powietrza filtr kabinowy klocki przod wycieraczki i zaplacilem 1100zl to chyba przystepna cena dla porownania z warszawa
pozdrawiam

rezon - 10-08-2010, 14:48

arturodob napisał/a:
klocki przod
już po 20 kkm ? :shock:
sylb - 10-08-2010, 16:14

Z wiem, jakie ceny w Warszawie, ale gdybyś poświecił trochę czasu i pojechał do Nowego Sącza mógłbyś klika stów zaoszczędzić. I ja tak zrobiłem, koszt dojazdu to 50zł, widoki jadąc przez Wysokie bezcenne.
13zbyszek13 - 20-08-2010, 22:51

rezon napisał/a:
już po 20 kkm ?

Ostro kolega musi dawać po hamulcach skoro już po 20 kkm wymieniał klocki .