To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Klocki hamulcowe

luk_szc - 17-08-2005, 23:44

tomekrvf napisał/a:
Alek napisał/a:
Dokładnie Premium się nazywają.

Masz Premium czy Premier? Proponuje sprawdzić co jest napisane na pudełku

Premium czy Premier nie pamiętać po 30 tysiącach ale chyba Premier .
Nazwa występuje zarówno Premium i Premier.

http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=60427434

szczeslaw - 18-08-2005, 09:35

Ferodo PREMIER. Najtańsza seria klocków ferodo do zastosowań "cywilnych".
Ja też na takich jeździłem i będę jeździł (ostatnio tylko w serwisie zamontowali bez żadnej konsultacji Juridy).
Jeżeli chodzi o Kashiyamę to miałem jeden komplecik i to były pierwsze klocki na których praktycznie zupełnie straciłem hamulec po rozgrzaniu i mało się nie zabiłem.

Anonymous - 21-08-2005, 16:49

tomekrvf napisał/a:
Alek napisał/a:

Zabiłeś mi ćwieka, bo do tej pory byłem na 100 % przekonany że Premium.
Ale teraz nie mam już ani pudełka od klocków, ani nawet samego samochodu.

Znalazłem jednak coś takiego: http://www.tuningbaja.pl/?p=/4/3

luk_szc - 21-08-2005, 18:33

Alek napisał/a:
tomekrvf napisał/a:
Alek napisał/a:

Zabiłeś mi ćwieka, bo do tej pory byłem na 100 % przekonany że Premium.
Ale teraz nie mam już ani pudełka od klocków, ani nawet samego samochodu.

Znalazłem jednak coś takiego: http://www.tuningbaja.pl/?p=/4/3

Nazwa jak nazwa - po polskiemy Premium i z tego samego źródła "Seria klocków Premium (Premier)" - na opakowaniu napewno jest Premier

witek.w-wa - 23-08-2005, 22:53

Wyzsza polka klocki EBC oraz tarcze zwykle oraz ciete i nawiercane
http://www.perfectbrakes.com/
U nas niestety w abstrakcyjnej cenie :( . Firma jest tez w kraju. mozna sciagnac sobie dobor i ceny iii podzielic przez pol to wyjda ceny USA.

Krzyzak - 24-08-2005, 08:31

witek.w-wa napisał/a:
Wyzsza polka klocki EBC oraz tarcze zwykle oraz ciete i nawiercane
http://www.perfectbrakes.com/
U nas niestety w abstrakcyjnej cenie :( . Firma jest tez w kraju. mozna sciagnac sobie dobor i ceny iii podzielic przez pol to wyjda ceny USA.

Witek - jak podzielisz coś przez pół, to tą wartość podwoisz :shock: - pewnie miałeś na myśli o podziale przez dwa. Wiem, wiem - czepiam się :lol: .

witek.w-wa - 24-08-2005, 10:09

:oops:
wiadomo o co chodzi :)

Anonymous - 24-08-2005, 21:05

Jednym z dystrybutorów hurtowych i detalicznych klocków EBD na terenie Warszawy jest dealer Mitsubishi AUTO-GT. Moze się uda wytargować zniżki?

Pozdrawiam

piwkotom - 24-08-2005, 21:37

No to jutro zakladam taki zestaw na przod: brembo + ferodo. Obaczem jak to bangla ;)
Dlugo toto trzeba potem docierac? = nie meczyc misia? :P :oops: :mrgreen:
A tak apropos to myslal moze ktos o montazu w modelu carismy 95-99 tarcz z >99? czy to sens jakowys posiada? no bo niby wieksze tarcze i na upartego mozna znalesc wentylowane, no bo jednak czasem mi tego hamulca brakuje. Faktem jest ze moj poprzedni mechanik zalozyl mi jakies wynalazki chyba i dlatego mam problemy. Mam nadzieje ze ten zestaw co zaloze jutro bedzie jednak git ;)

witek.w-wa - 24-08-2005, 21:46

SlaGlaw napisał/a:
Jednym z dystrybutorów hurtowych i detalicznych klocków EBD na terenie Warszawy jest dealer Mitsubishi AUTO-GT. Moze się uda wytargować zniżki?

Pozdrawiam

Ja moglbym ustalic duzy rabat bezposrednio w EBC ale nie da rady bo klub nie jest zarejestrowany :( .
A klocki i tarcze to juz gorna polka :) . Oczywiscie Pagid jest lepszy ale trudniejszy do dostania jezeli idzie o wyzsze modele

szczeslaw - 27-08-2005, 00:36

piwkotom:
Jak ty chcesz zamontować większe i do tego wentylowane tarcze bez zmiany zacisków? Przecież to ci się po prostu fizycznie nie zmieści...
witek.w-wa:
Hmmm nie wiem ale wydaje mi się, że większość z nas zarejestrowana jest też chyba w MKP - może by pogadać z TOMMY'm i załatwić zniżkę na nich?

PS. Odnośnie pytania czy seria Ferodo nazywa się Premier czy Premium:

luk_szc - 27-08-2005, 22:09

A ja teraz wymienie tarcze na BOSCH-a , mają bdb. nową serię tarcz odlewanych w Buderusie ( najlepsze odlewnie żeliwa wykupione przez BOSCH ) tylko nie wiem w jakie klocki do nich ( pewnie też BOSCH ) . Cene też mam bdb. :D
Anonymous - 29-08-2005, 08:56

Moominek napisał/a:
josie napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
Ja klocki mam jakieś z JC (ale japońskie) - nawet nie znam firmy. Narazie wytrzymały prawie 80 tkm i jeszcze kawałek ich zostało. Ale to kwestia techniki jazdy.

Też mam jakieś klocki z JC i też japońskie i nie narzekam... Nie piszczą nie grzeja się i hamują nienajgorzej. Niestety też nie mam pojęcia jaka to firma :(

Kashiyama... Jeśli to te to ostrożnie :? Japońskie mają inną specyfikację niż europejskie, a mianowicie są dużo twardsze, przez co szybciej zużywają sie tarcze...

Potwierdzam,
przetestowalem te klocki - sa OK - ale na poczatku przez prawie 1000 km piszczaly, po 30 km musialem wymienic wraz z tarczami ktore zostalu "zorane". Teraz jezdze na tarczach brembo i klockach ferodo. Wydaje sie, ze to dobre rozwiazanie - brak piszczenia i jakichkolwiek problemow z hamowaniem - dotychczasowy przebieg tego "malzenstwa" 30 000 km
Pozdrawiam

raddex - 30-08-2005, 20:50

ja niedawno zamontowalem komplecik: tarcze Brembo + klocki Jurid. Jestem z tego zestawu zadowolony, nic nie piszczy, felgi sie brudza standartowo, nie za mocno.
Dowiedzialem sie od znajomego ktory sprzedaje czesci do aut, ze w 2004 i 2005 klocki dla Lucasa produkuje Jurid - do wszystkich marek. Jakie firmy produkowaly wczesniej - tego nie wiem.

piotras - 31-08-2005, 00:55

Ja stawiam na EBC. Textar tandeta maxymalna. Kończą mi sie po 9-10 tyś (czysta blacha zostaje), klocki EBC green stuff na tarczach Brembo - b.dobre hamowanie ale czasami potrafia wydawać dziwne buczenie - wytrzymują 20-25 tyś. i jeszcze troche ich zostaje. Ferodo Premium na brembo - dobrze hamują, nie buczą a ile wytrzymają to sie okaże. Jak zakatuje swoje tarcze (brembo) a wychodzi na to że ich kres nadejdzie z końcem obecnego zestawu klocków (zaczynaja lekko bić i sa juz na granicy dopuszczalnej grubości) to wymieniam cały zestaw na EBC (tarcze z klockami) - naprawde potrafią dużo wytrzymać (seria zielona chyba do 700 st/C)