To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jakie żarówki do Lancera CYxA - wymiana żarówek.

zdzicho - 23-07-2011, 10:33

Koledzy a wiecie ile kosztuje żaróweczka do bagażnika w Lancerku ??? :) takie małe owalne nie ma zamiennika, jeździłem po sklepach (na trasie prowadzącej wprost do sklepu Mistu aby nie bić kilometrów bo po co) i nic w końcu pojechałem do Mistu i wpadłem w śmiech :badgrin: 18 zł, sprzedawca patrzył na mnie i pewnie się zastanawiał co mi się dzieje.
Oczywiście kwota ta nie zabija, nie o to chodzi, ale porównałem sobie to do ceny żarówek o tym samym zastosowaniu do innego samochodu, który miałem wcześniej to taka żarówka kosztowała 2-3zł.

Luk - 23-07-2011, 12:57

zdzicho, a to nie jest taka żarówka?
http://moto.allegro.pl/c5...1717332428.html
Tu w wersji LED, ale wydaje mi się, że wymiary to standard.

zdzicho - 23-07-2011, 13:06

Hmmm niby to powinna być właśnie ta żarówka, ale byłem w dwóch sklepach, jeden z nich z japońskimi częściami, i mierzyli długość suwmiarką i każdy mówił no niestety to jest oryginał nie mamy zamiennika.
Ale kto wie może ta z allegro odpowiada długością i to jest właśnie to.

lichy - 25-07-2011, 11:02

Wczoraj przejeżdżając przez Łódź, wstąpiłem do tamtejszego Tesco i nabyłem także HB3 (60W) po tej samej cenie, co HB4 - 5.12 PLN za sztukę.

Jakaś wyprzedaż - napisali 75% taniej!

mazin - 27-07-2011, 16:24

zdzicho napisał/a:
Koledzy a wiecie ile kosztuje żaróweczka do bagażnika w Lancerku ??? :) takie małe owalne nie ma zamiennika, jeździłem po sklepach (na trasie prowadzącej wprost do sklepu Mistu aby nie bić kilometrów bo po co) i nic w końcu pojechałem do Mistu i wpadłem w śmiech :badgrin: 18 zł, sprzedawca patrzył na mnie i pewnie się zastanawiał co mi się dzieje.
Oczywiście kwota ta nie zabija, nie o to chodzi, ale porównałem sobie to do ceny żarówek o tym samym zastosowaniu do innego samochodu, który miałem wcześniej to taka żarówka kosztowała 2-3zł.

A sprawdź na stacjach BP, u mnie w mieście jest jedna, ale mają każdy rodzaj żarówki jaki przez parę lat był mi potrzebny, ceny ciut wyższe jak w sklepie, ale za to otwarte przez cała dobę ;-)

Luk - 27-07-2011, 16:29

mazin napisał/a:
A sprawdź na stacjach BP

Ja wczoraj wymieniłem żarówki oświetlenia tablicy rej., bo mi się najpierw przepaliła jedna, a jak wymieniałem, to zauważyłem, że druga też coś miga :) Żarówka standard, 5W 2,49 zł :) Właśnie na BP.

SnowDevil - 27-07-2011, 17:40

tą żarówkę dostaniesz tanio i to w wielu miejscach. Nie szukaj identycznej, to że np średnica będzie mniejsza w niczym nie przeszkadza. Nie powinno być problemów z dobraniem podobnej bo i tak będzie pasować. Powodzenia
Janek_W - 31-07-2011, 15:06

Wracając do tematu świateł mijana, zamontowałem dzisiaj żarówki Philips Diamond Vision 5000K i świecą ładnym białym światłem, zobaczymy jak z trwałością.
Porównanie standardowej żarówki z tym Philipsem:

Przy tych żarówkach wyraźnie widać, że światła pozycyjne święcą na żółto. Żeby to zniwelować kupiłem żarówki pozycyjne Philips Blue Vision Ultra, jednak one też świecą trochę na żółto, ale chyba jaśniejszych pozycyjnych nie znajdę...
Po lewej standardowa pozycyjna, po prawej ta biała:

Trik - 13-11-2011, 15:06

Wymieniłem właśnie żarówkę W5W podświetlenia tablicy rejestracyjnej.
Dwie uwagi po autopsji.
1. wkręty klosza są dość delikatne, albo nie wytrzymują zbyt wiele przy odkręcaniu z podrdzewiałego gniazda.
2. gniazda są w blaszkach, do których mocowane są klosze, blaszki są stosunkowo miękkie i łatwo je wygiąć przy mocnym zapieraniu się, o korozji tych 4-ro letnich elementów nie będę wspopminał (chyba będę musiał je psiknąć wiosną)

BRUNNER - 13-11-2011, 18:36

w ostatnim "Auto Świecie" jest test różnych żarówek. Notabene jest również test "starych" Lancerów. I, co ciekawe, jako jedna z wad jest wymieniony "słaby lakier". Chociaż to właściwie do innego tematu.
Kjuba - 14-11-2011, 12:38

rozumiem że żarówki HB4 (51W) są do świateł mijania, a HB3 (60W) do długich drogowych?
lichy - 14-11-2011, 18:54

Kjuba napisał/a:
rozumiem że żarówki HB4 (51W) są do świateł mijania, a HB3 (60W) do długich drogowych?

Dokładnie tak jest.

reneyvan - 20-12-2011, 20:35

janwno napisał/a:
Wracając do tematu świateł mijana, zamontowałem dzisiaj żarówki Philips Diamond Vision 5000K i świecą ładnym białym światłem, zobaczymy jak z trwałością.
Porównanie standardowej żarówki z tym Philipsem:
[url=http://img707.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

Przy tych żarówkach wyraźnie widać, że światła pozycyjne święcą na żółto. Żeby to zniwelować kupiłem żarówki pozycyjne Philips Blue Vision Ultra, jednak one też świecą trochę na żółto, ale chyba jaśniejszych pozycyjnych nie znajdę...
Po lewej standardowa pozycyjna, po prawej ta biała:
[url=http://img830.images....th.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://img856.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

A w nocy widać dużą różnicę w stosunku do standardowych żarówek?
Widziałem dzisiaj Blue Vision na BP, ale cena kosmiczna - po 50 PLN za jedną.
Na Alledrogo są po 73 PLN za dwie + 11 PLN za pozycyjne.

[ Dodano: 21-12-2011, 21:06 ]
I jeszcze jedno pytanie.
Czy te Blue Vision nie wypalają gniazd?

SSławek - 12-12-2012, 19:53
Temat postu: [CY3A 1.8] Światła pozycyjne
Czy wymieniał ktoś osobiście żarówkę z przednich świateł pozycyjnych od strony kierowcy?
Lancer 1,8

Janek_W - 12-12-2012, 20:51

Wymieniałem obydwie przednie pozycyjne i poszło całkiem łatwo, jeżeli masz samochód bez ksenonów to szybko sobie z tym poradzisz.