To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sygnalizacja niezapiętych pasów

jaca71 - 08-09-2010, 15:33

arturro napisał/a:
wiesz sa przypadki (schorzenia) ze nie mozesz zapinac pasow wiec takie ASO łaski nie robi ze wylaczy brzeczyk

A jakież to schorzenia są tak groźne że lepiej być sponiewieranym przez poduszkę niż zapiąć pasy?
Do czego jest zdolna poduszka powietrzna można zobaczyć tutaj: http://www.wykop.pl/ramka...ki-powietrznej/

racer1972 - 09-09-2010, 00:04

Właśnie... O tym samym wspominałem...
Meyster - 09-09-2010, 01:45

Lista schorzeń dostępna w kodeksie drogowym.
Anonymous - 09-09-2010, 08:55

jaca71 napisał/a:
A jakież to schorzenia są tak groźne że lepiej być sponiewieranym przez poduszkę niż zapiąć pasy?

a np cewnik wyprowadzony z boku itd. itd. jest tego troche i tu nie chodzi o chec bycia sponiewieranym tylko o zwykly komfort lub bezpieczenstwo w przypadku lekkich stluczek gdy odpalane sa np. napinacze plus ciaza choc nam to raczej nie grozi, chyba ze piwna :)

jaca71 - 09-09-2010, 10:22

arturro napisał/a:
bezpieczenstwo w przypadku lekkich stluczek gdy odpalane sa np. napinacze plus ciaza choc nam to raczej nie grozi, chyba ze piwna :)

Ciąża to nie choroba - to raz ;)
Dwa że każdy ginekolog powie Ci że "lepsza" matka żywa w pasa po wypadku niż matka martw.
Cewnik, sączki, przetoki do mnie przemawiają ale podejrzewam że lekarze jednak zaleciliby pasy.

gzesiolek - 09-09-2010, 10:40

NIe znam poloznej czy lekarza ktora by byla przeciwnikiem zapinania pasow z jakiejkolwiek przyczyny... ot prawo dopuszcza... dla tych co sie boja o malego sa specjalne nakladki utrzymujace pas ponizej miejsca zamieszkania "obcego"... choc i bez tego da sie tak usadzic aby pas nie spoczywal na nim...
macviowik - 27-10-2011, 00:35

Można wyłaczyć ACTIą
DjQuest - 23-05-2016, 07:10

Nie zakładam nowego tematu bo mój bardzo podobny. Czy lancer sedan 2010 ma dźwiękową sygnalizację niezapiętych pasów pasażerów , oprócz kontrolki na przednim panelu. Wydawało mi se że była i znikła może jakaś usterka.
wiewioor - 23-05-2016, 11:45

Wszystkie Lancery miały sygnalizację dźwiękową niezapiętych pasów. Ma to związek jak ktoś pisał z ilością przyznawanych gwiazdek na testach zderzeniowych. I takie alarmy to jeden z wymogów do 5*.

Wyłączyć można na kilka sposobów:

- kupić klamrę bez pasa

- wyłączyć alarm programowo

- wyłączyć alarm elektrycznie poprzez wykonanie obejścia przy pasie. Prawdopodobnie zlutowanie na stałe sygnału dochodzącego do pasów załatwi sprawę.

Sam polecam jednak zapinać pasy. :P

.

tyku - 23-05-2016, 11:58

wiewioor napisał/a:
Wszystkie Lancery miały sygnalizację dźwiękową niezapiętych pasów.
Miały, ale od strony kierowcy. W instrukcji nic nie pisze o sygnale od strony pasażera, tylko o lampce informującej. Strona 2-10
matiudgk - 23-05-2016, 12:25

u mnie jak pasażer nie zapnie pasów to tak pika że szału można dostać :evil: rocznik 2010
Dariusz45 - 23-05-2016, 12:41

A może by tak po prostu zapinać pasy? :) U mnie akurat od strony pasażera nie pika, tylko od kierowcy..
aequitas - 23-05-2016, 13:29

U mnie pika od strony pasażera oraz od strony kierowcy.

O ile od strony kierowcy pikanie się włącza po jakimś czasie (można w spokoju przejechać 200m bez pasów) o tyle po stronie pasażera włącza się w błyskawicznie, a czujnik po stronie pasażera jest tak czuły, że zakupy trzeba z tyłu wozić...

Mimo iż dźwięk emitowany jest irytujący to nie próbowałem omijać tego zabezpieczenia. Czasami się trafi pasażer co nie lubi zapinać pasów, a jak się włączy pikanie to zapina dla świętego spokoju :D

lurek - 23-05-2016, 16:06

MY 2008

Pika! Kiedyś ciężki plecak położyłem i na początek nie wiedziałem co jest grane jak zaczęło pikać po starcie auta :P

lobuzek - 23-05-2016, 22:20

Pika pasażer i kierowca. Pasażerowi świeci się lampka, kierowcy na wyświetlaczu w zegarach.
Zamiast wyłączać zapinajcie pasy, bo nie trzeba zbyt dużo żeby zostać kaleką (w najlepszym wypadku).