To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wysokie spalanie gazu

bartolo83 - 16-08-2010, 09:44

ja mialem podobmy problem ale z 2.5 w trasie przy 90-100 km/h palil srednio 18-20 gazu. problem lezal w tym ze mialem zle wtryski gazu nie do tej pojemnosci...
druga sprawa to za cienki przewod gazowy idacy z butli do parownika...
trzecia sprawa to niedogrzany parownik przez co zamarzal i wtedy sie dlawi i smierdzi gazem... teraz przy predkosci 100-130 km/h pali ok 11.5l gazu...

OBERST - 16-08-2010, 17:38

robertdg napisał/a:
Jedź na stacje diagnostyczną, na analize spalin, oraz badanie szczelności instalacji gazowej.

Napisz co wyszło na analizatorze.

Byłem na analizie spalin i koleś powiedział że wszystko w jak najlepszym porządku . Miałem dzisiaj zwariowany dzień i zapomniałem wziąć od niego wydruk z analizy , jutro jeszcze raz podjadę .
Sprawdzał również szczelność instalacji gazowej i wszystko OK!

Pomocy !!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: 16-08-2010, 18:44 ]
Szwagroz napisał/a:
120 km za 100 zeta to trochę koszmar, ja na bęzynie za 100 zeta robiłem w granicach 250-260 km (w koło komina), teraz mam gaz od 2 dni stag 4, przejechane na razie na nim jakieś 45 km więc nie mogę powiedzieć ile pali, kontrolki ciągle pokazują że jest full w baku. Mam nadzieję że będzie to w granicach 10 litrów

Zalałem za 100zł ale przypuszczam że beny to tam było tyle o ile . Nie napisałem że benzyna się skończyła po 120 km tylko że się dziad zapalił .

[ Dodano: 16-08-2010, 18:52 ]
Widzę że nie pozostaje mi nic innego tylko zalać do pełna i sprawdzić ile pali benzyny :?

[ Dodano: 16-08-2010, 18:53 ]
Jeszcze małe pytanko - ile wchodzi benzyny do baku w moim kombi ?

jogi_08521 - 16-08-2010, 20:32

endriu323f a jakie masz wtryskiwacze? mi wsadzili valteki czerwone. Wtedy jeszcze dużo nie wiedziałem o instalacjach więc nie mogłem nic wymusić na nich co do podzespołów instalacji.
Marti - 16-08-2010, 20:59

mar111cin napisał/a:
Robert, właśnie mi się wydaje, że jakby coś nie tak by było z przepływką, to zaraz OBD by błąd wywaliło

tylko jak przepływka jest uszkodzona elektrycznie, jak np wyfrunie plaster miodu to błędu nie będzie a przepływka działać normalnie nie będzie (problemy z niskimi obrotami i takie tam)

OBERST napisał/a:
Jeszcze małe pytanko - ile wchodzi benzyny do baku w moim kombi ?

Jak się nie mylę to coś koło 65l

mar111cin - 16-08-2010, 23:48

no to widze że mamy z Oberst podobny problem, niby wszystko ok, a jednak palą auta zdecydowanie za dużo..

Marti, tylko u mnie problem jest taki, że nie mam problemu z niskimi obrotami itp xD wszystko chodzi cacy, jedyne na co narzekam to ewidentnie zbyt wysokie spalanie..

jafo2 - 17-08-2010, 01:48

Oj i ja się podepnę. Ostatnio zauważyłem że też mi sporo pali ale jeżdżę tylko po mieście. Też mam 2.0 i BRC. Na początku było i do tej pory utrzymywało się 10.5l na trasie. Ale ostatnio miałem 12.5. Nie martwiłem się bo tarła mi tarcza w tylnym prawym kole ale już wszystko po wymianie i też będę musiał sprawdzić spalanie. Ja mam gazowników w miarę ok więc jeśli znajdzie się jakiś problem to będę pisał. Zastanawia mnie czy zablokowanie EGR nie podnosi nieco spalania (ja zablokowałem jakieś miesiąc temu)?
endriu323f - 17-08-2010, 11:44

jogi_08521 napisał/a:
endriu323f a jakie masz wtryskiwacze?
mam takie same jak ty valteki czerwone 3 omowe , a dusze jak sie nie myle to 2,3mn
.
jafo2 napisał/a:
Ale ostatnio miałem 12.5.
to miesci sie w normie jak jechałes na klimie po miescie. to jest to mozliwe. wystarczy ze zatankujesz na dwóch roznych stacjach lpg i juz mozesz miec róznice w spalaniu nawet do litra na 100km
jafo2 napisał/a:
Zastanawia mnie czy zablokowanie EGR nie podnosi nieco spalania (ja zablokowałem jakieś miesiąc temu)?
tez miałem zblokawany i teraz odblokawałem i roznicy nie widze
KaWu - 17-08-2010, 14:46

endriu323f napisał/a:
a dusze jak sie nie myle to 2,3mn

mozna wyjasnic o co chodzi :?:

jogi_08521 - 17-08-2010, 15:58

Ja też chyba mam 2.3mm dysze. Mocy nie brakuje ale w mieście nie mogę zejść mniej niż 16l tankując na tej samej stacji. W trasie normalnej jazdy na klimie ostatnio wyszło 10.5l.
endriu323f - 17-08-2010, 16:35

Cytat:

w zależności od pojemności i silnika ITP. montują dysze rożnych wielkości, sa one zamontowane w tych elektro zaworach ( cewkach)

no mi mocy tez nie brakuje i roznicy miedzy bezyna a gazem nie wyczuwam. w trasie podobnie ok 11l , ale wiecej niz 13 mi jeszcze nie wzioł misiek

KaWu - 17-08-2010, 17:12

endriu323f napisał/a:
Cytat:

w zależności od pojemności i silnika ITP. montują dysze rożnych wielkości, sa one zamontowane w tych elektro zaworach ( cewkach)

Aaa nie wiedzialem o co chodzi - bo napisane bylo dusze :)
Wiem o co chodzi z dyszami.

A dysza fi 2,3mm moim zdaniem jest za mala przy 34 koniach z cylindra ...

OBERST - 17-08-2010, 18:14

No i jestem po teście na spalanie benzyny .
Zatankowałem bak do pełna zrobiłem 100 km i znowu do pełna na tej samej stacji nawet z tego samego dystrybutora :biggrin: Jazda 30km po mieście, reszta trasa
I o dziwo weszło 9.8 na maksa pod korek .Czyli benzyny pali w normie .
Od razu jazda do gazownika a on zdziwiony tak jak i ja :shock: Dzwonił ,sprawdzał i wszystko OK!
Mówi że to może być jednak sonda lambda która na gazie może szwankować .
Na analizie spalin wyszło OK! Spalanie beny OK! Podpinałem się do złącza diagnostycznego -pin1 + pin 4 i niema żadnych błędów !
I znowu koszty ,trzeba kupić sondę lambda !

Mam jeszcze kilka pytań .
Jakie w moim samochodzie jest złącze diagnostyczne OBD czy OBDII ?
Ile jest tych sond 1 czy 2 i gdzie się znajdują ?
Jak podpiąć się bezpośrednio pod komputer w sytuacji gdy okaże się że mam złącze OBD a gazownik niema możliwości podpiąć się przez to złącze ?
Czy w moim Galu komputer jest umiejscowiony za schowkiem ?
Czy ma ktoś może jakiś schemat tego komputera ?

Wiem że morze troszkę przesadziłem :rolleyes: ale bardzo proszę o pomoc !

robertdg - 17-08-2010, 18:32

OBERST napisał/a:
Jakie w moim samochodzie jest złącze diagnostyczne OBD czy OBDII ?
JOBD
OBERST napisał/a:
Ile jest tych sond 1 czy 2 i gdzie się znajdują ?
2, jedna przed katalizatorem, druga za katalizatorem

Komputer zostaw w spokoju, od tego jest złacze.

OBERST - 17-08-2010, 18:44

robertdg napisał/a:
Komputer zostaw w spokoju, od tego jest złacze.

Gazownik mówił że jest możliwość podpiąć się bezpośrednio , dlatego pytałem

[ Dodano: 17-08-2010, 18:47 ]
robertdg napisał/a:
2, jedna przed katalizatorem, druga za katalizatorem

To znaczy że muszę wymienić dwie ?
Czy może tylko tą przed katalizatorem ?

robertdg - 17-08-2010, 18:52

Sondy sprawdź skanem, zanim wymienisz.