To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - dotacje na kolektory słoneczne

Student - 05-08-2013, 09:12

Piecho nie masz racji, czysto teoretycznie :
jak nie ma prądu to zagotujesz czynnik , po zagotowaniu cały czynnik trzeba wymienić na nowy.

Jak temu zapobiegać : jak firma zna sie na robocie to na zaworze robi pętle miedzianą i zakopuje ja w ziemi, jeżeli układ nie odbiera ciepła to pętla oddaje je w grunt :lol:

Co do reklamacji , żadna firma nie uzna zbicia szyby przez gradobicie chyba że wg. METEO była to nawałnica o współczynniku ..........., ponadto szyby mają tylko kolektory płaskie a są jeszcze rurowe (teoretycznie próżniowe) które bardzo mocna są promowanie przez handlowców i modę :badgrin:

U mnie 24 rury dają radę ale pomiędzy październikiem a kwietniem możecie zapomnieć o wodzie z tego ustrojstwa.

A teraz o ekonomii:
Przeciętny rachunek w domu jednorodzinnym który ma gaz to 3000-3500 zł/rocznie. z czego 500zł abonament, 2000zł zima i 500-600zł CWU ile % z tego przypada na solary, 10 dni w zimie i ok. 90 dni słonecznych w lato czyli 90x 3zł to jest 270zł + 10 X 3 zł=30zł łącznie mamy 300zł zarobionej kasy - serwis , eksploatacja , itd.

Jakoś mi sie to dalej nie zwraca :badgrin: jeżeli ktoś nie ma gazu to bilans jest lepszy bo odchodzi abonament ale wtedy palimy innymi czynnikami.

Koszty 27tys. piec + solary 24 rury :cry: .

krzychu - 05-08-2013, 09:17

Ale przecież ten solar też coś tego prądu bierze??? Więc wypada jeszcze trochę odjąć od tych 3zł dziennie :P

Nie kumam tych solarów i czemu się ludzie w to pakują. To tak jak kupić diesla i robić 5000km rocznie i zachwycać się małym spalaniem, a dopłata przy zakupie zwróci się za 50 lat.... Do tego większe prawdopodobieństwo awarii i kapryśność na pogodę.

Marcino - 05-08-2013, 09:22

Tam jest pompką chyba 40W która chodzi na 40%-100% mocy w zależności od zapotrzebowania.
RalfPi - 05-08-2013, 09:28

"Koszty 27tys. piec + solary 24 rury "
Cena chyba z kosmosu... - tzn. teraz w mojej opinii można kupić to dużo taniej - i dlatego ludzie się w to pakują..
A co do ciepłej wody - to jak wrzucimy sobie np. panele fotowoltaiczne, to nawet w pochmurny dzień mamy powiedzmy 200-300W/m^2 - i panel przetwarza z tego ok. 10-15%. Czyli zawsze "coś" - a o tym dowiedziałem się od gościa co właśnie takie rozwiązanie zastosował:
Panel fotowoltaiczny + podłączenie się na zaciski od grzałki elektrycznej - czy stosował grzałkę dodatkową i jakąś automatykę - tego nie wiem, ale koszt takiego rozwiązania powiedzmy 8 paneli po 1m^2 = 8*700 zł = 5600zł + montaż - myślę, że w 10kzł można się spokojnie zamknąć - nie dość, że mamy CWU, to pewnie jeszcze wody na kĄpiel wieczorem starczy :P

http://kolektory.co/panel...czna-p-346.html

krzychu - 05-08-2013, 09:33

Zawsze możesz postawić dodatkowo ze 2 wiatraki jak nie słońce to może chociaż wiatr będzie wiał. I może czasem się wykąpiesz :P Znaczy jedna osoba, bo 2 to tylko jak będzie patelnia i huragan :P
RalfPi - 05-08-2013, 09:37

krzychu napisał/a:
2 wiatraki

Wiatraki w domu to już pomyłka.. no chyba, że sam sobie całość wykonasz :P
krzychu - pewnie żartujesz, ale zawsze są magazyny energii - albo akumulator, albo zbiornik wody ( jakoś to się fachowo nazywa).

Krzyzak - 05-08-2013, 09:43

i tak największym przekrętem są te "dopłaty"
które to są dopłatami nie do solarów, ale do kredytu
bez kredytu nie można dostać dopłaty :)

ergo zarabia bank i firma instalacyjna, bo - jak ktoś wspomniał - kupując bez kredytu wychodzi 2x taniej...

bulius - 05-08-2013, 10:09

a ja mam zamontowaną pompę cieplną powietrze-powietrze hewalex coś podobnego

http://www.hewalex.pl/ofe...pla-pcwu38.html

zamiast kolektorów. Koszt montażu 4500 ale bez względu na pogodę i słońce woda jest ciepła. Kolektory przy tym to porażka czy to z dotacją czy bez.
A i nie jestem żadnym przedstawicielem producenta :D
Doradził mi to znajomy fachowiec i sprawdza się w 100%

RalfPi - 05-08-2013, 10:39

czyli jakieś 11 tysi.. - koszt 5500 + montaż 4500.
W sumie jakaś opcja - moc nominalna ciągła 3.8kW - sympatycznie :)

bulius - 05-08-2013, 12:52

źle napisałem, całkowity koszt to 4500 pln brutto dla mnie. Dzienne zużycie energii to ok 3,6 kWh mierzone specjalnie do ogrzania beczki 300 litrów, ale póki co mam 3 dodatkowe osoby w domu (w sumie 8 dorosłych i 2 dzieci) jak się nadstanu :D pozbędę to jeszcze taniej będzie :D
RalfPi - 05-08-2013, 13:31

bulius napisał/a:
źle napisałem, całkowity koszt to 4500 pln brutto dla mnie. Dzienne zużycie energii to ok 3,6 kWh mierzone specjalnie do ogrzania beczki 300 litrów, ale póki co mam 3 dodatkowe osoby w domu (w sumie 8 dorosłych i 2 dzieci) jak się nadstanu :D pozbędę to jeszcze taniej będzie :D

Sam zakup tani..
Ale w sumie, te 3.6kWh to jest około 1.2 zł (licząc dla taryfy "dzień/noc")..
Czyli w miesiący około 36zł, czyli rocznie około 400zł.
Ale rozumiem, że ta woda jest dość mocno podgrzana i można swobodnie się umyć??
Zgadza się?
czy może do kąpieli specjalnie jeszcze są grzałki.
Generalnie z obiegu Carnota (a te pompy sprężarkowe działają w oparciu o ten lub podobny cykl) wynika, że im większa różnica temp. między źródłem dolnym, a górnym tym sprawność mniejsza.. dlatego b. często pompę ciepła wykorzystują do ogrzewania podłogowego, gdzie podłoga ma temp. około 30 stopni..

Pozdrowienia!

krzychu - 05-08-2013, 13:42

Trzeba rozdzielić pompę ciepła do CO (przeważnie grunt-woda), od takiej prymitywnej powietrze-woda do CWU. Oczywiście czym cieplejsze powietrze tym lepiej, ale użytkowanie ogranicza się do dni, w których jest mocno dodatnia temperatura bo inaczej i tak ogrzewasz dom więc masz i CWU.

A temperatura ustawiona jest zazwyczaj na 50 parę stopni. Max około 60 stopni nagrzewają. Wystarcza na kąpiel. Można ustawić jakimś programatorem na pracę tylko w tańszej taryfie. Podobno wystarcza.

robertdg - 05-08-2013, 20:34

Krzyzak napisał/a:
i tak największym przekrętem są te "dopłaty"
które to są dopłatami nie do solarów, ale do kredytu
bez kredytu nie można dostać dopłaty :)

ergo zarabia bank i firma instalacyjna, bo - jak ktoś wspomniał - kupując bez kredytu wychodzi 2x taniej...
Masowy szwindel, pomimo tego, że miałbys srodki to i tak firma montażowa nie zgodzi się bez powyśzych warunków, w dodatku bank musi Cie prześwietlić, nawet jeżeli jesteś w posiadaniu pieniedzy na splate, nie nalezy zapominać jeszcze o warunkach dotacji i jej cofnięcia :P
bulius - 05-08-2013, 20:47

RalfPi napisał/a:
Czyli w miesiący około 36zł, czyli rocznie około 400zł.
Ale rozumiem, że ta woda jest dość mocno podgrzana i można swobodnie się umyć??
Zgadza się?
czy może do kąpieli specjalnie jeszcze są grzałki.

Starcza na swobodny prysznic dla 8 osób dziennie plus 2 maluchów więc jest wydajna, przy temp zewnętrznej ok 15 stopni w 3 godziny nagrzewa do ponad 52 stopni beczkę 300l. Ale mówię tu tylko o ogrzaniu wody użytkowej, a nie domu. Wychodzi taniej niż solary w montażu. Nie ma problemu, że grad rozbije, działa również w dni pochmurne i nie trzeba się martwić dogrzewaniem, nie spada efektywność po kilku latach jak w solarach itd Jak dla mnie koszt miesięczny grzania za ok 60 zł jest dobrym wynikiem i nic mnie nie obchodzi :D

plecho1 - 05-08-2013, 23:19

Ojciec dodatkowo kupił pralkę z możliwością podłączenia pod ciepła wodę przez co dzięki solarom na praniu zaoszczędza ponad 50 % energii elektrycznej wykorzystywanej przez pralkę. Niestety trudno jest u nas kupić taka pralkę ale jeśli się ma solary, to warto.