[96-02]Lancer CK0 - Skrzynia biegów Lancer 1.3
Anonymous - 24-10-2006, 10:52
Dzisiaj skrzynię mechanik będzie otwierał. I tak na razie nie mam innego wyjścia, bo mój dotychczasowy "dostawca" jednak odpowiedniej skrzyni nie ma. Mam nadzieję, że będzie można ją jednak naprawić. Jak się człowiek przyzwyczai to ciężko już bez samochodu.
Wojmi, jak rozpoznam co jest do naprawy na pewno się zgłoszę.
wojmi1 - 24-10-2006, 20:46
dobra pisz to ci troche doradze w/s lozysk napewno
Uwaga nalezy przy demontazu uwazac na podkladki dystansowe
wichura1 - 25-10-2006, 15:10
martk, Jak się nic nie da zrobić kontaktuj się z: Przemolak (allegro) Mieszka w Skórzewie, uchwytny pod numerem: 512 214 114. Będzie miał odpowiednie skrzynie, zwłaszcza od Lancera z naszej serii. Nie zapomnij powiedzieć że jesteś z Forum, na pewno będzie trochę taniej, a towar ma sprawdzony.
Anonymous - 25-10-2006, 23:56
Ostatecznie z braku zastępczej skrzyni skończyło się naprawą. Po rozebraniu skrzyni okazało się, że dwa łożyska są do wymiany. Jedno z nich było totalnie luźne, latało z jednej strony na drugą, drugie tylko trochę. Do tego do wymiany jeden z synchronizatorów + jak to okreslił mechanik, przesuwka od synchronizatora. Łożyska wstawił nowe Koyo, reszta z rozbitej skrzyni, którą w końcu gdzieś znalazł. Do tego nowa tarcza sprzęgła i olej Mobil 75W90 syntetyk do zalania skrzyni. To wszystko za 1100. Trochę drogo wyszło, ale trudno.
Jak na razie wrażenia bardzo pozytywne, żadnych hałasów nie słychać, sprzęgło chodzi dużo lżej, a wsteczny też już wchodzi bez problemów. W weekend jadę do Trójmiasta, więc zobaczę jak będzie w dłuższej trasie.
Inna sprawa, że jak wróciłem do domu to zauważyłem pęknięcia w lewym dolnym rogu przedniej szyby. Podejrzewam, że podczas naprawy czymś walnął. Niestety nie zauważyłem tego przy odbiorze samochodu, więc pewnie się będzie wypierał. Obawiam się, że kolejnych parę stówek pójdzie na wymianę szyby, a w kolejce czekają jeszcze przedni zderzak i lampa oraz nieszczelność w tłumiku...
Znacie może kogoś kto w miarę tanio znajdzie i wymieni szybę w Poznaniu?
|
|
|