Outlander II Ogólne - Ocena silnika 2.0 TDI w Autoświecie...co o tym sądzicie?
Matti - 31-10-2010, 10:27
bonito napisał/a: | mitsu - jak delikatnie pogwizduje, to trzeba się cieszyć - znaczy działa...
U mnie wyło tak, że pod koniec zagłuszało radio - ale przynajmniej nie było dyskusji w serwisie (jak to usłyszeli, wymienili bez gadania).
bonito |
U mnie w miśku też podejrzewam turbinę misiek był bardzo słaby pojechałem na hamownię wyszło 117 KM 280Nm byłem w serwisie w Katowicach 2 razy rozkładali ręce że nic więcej nie mogą zrobić a turbiny nie wymontują i nie wyślą do sprawdzenia bo jak okaże się że jest dobra to kto im zapłaci za to )))) kazali pisać e-maila do Warszawy. Pojechałem jeszcze do Krakowa tam kupowałem auto i to samo jeździli autem i też twierdzą że nie idzie jak trzeba dodatkowo wymienili filtr paliwa (mam 59tys przebiegu) i o dziwo troszkę pomogło mam teraz 128KM i 291Nm ale też stwierdzili że więcej nie są w stanie zrobić (już 3 razy płaciłem za hamownie i zawsze jest coś nie tak gość na hamowni mówi że według niego turbina nie pompuje tyle ile powinna tak mu wychodzi na kompie ale nie chce mi w tym grzebać bo auto na gwarancji)
Może ktoś z Was ma jakiś pomysł co może być przyczyna braku tych 10KM dodam że nie przypominam sobie aby to auto jeździło lepiej kiedykolwiek więc sądzę że takie odebrałem i gdyby nie ten filtr zapchany i większy spadek mocy to bym pewno nie wiedział ze mam 10KM mniej na wykresie z hamowni widać że jest taki dołek którego nie powinno być czy to może być turbina??
13zbyszek13 - 31-10-2010, 11:16
Z tego co ja przećwiczyłem z ASO to nie bardzo honorują wykresy z hamowni.
Poproś o dokonanie prób drogowych tak jak zaleca MMC.
[ Dodano: 31-10-2010, 11:21 ]
Przyspieszenie 60 Km/h-140 Km/h na najwyższym biegu
28,8 sek.samochód seryjny
Matti - 31-10-2010, 11:30
13zbyszek13 napisał/a: | Z tego co ja przećwiczyłem z ASO to nie bardzo honorują wykresy z hamowni.
Poproś o dokonanie prób drogowych tak jak zaleca MMC. |
Tak właśnie wiem że ten wykres jest tylko dla mnie a oni do niego się nie mogą odnosić w Katowicach podobno sprawdzali na drodze i stwierdzili że nie idzie rewelacyjnie ale mieści się w normach a mieli już gorsze tzn słabsze auta i użytkownicy nie zgłaszali problemu
W Krakowie też sprawdzali na drodze tylko tam stwierdzili, że auto faktycznie nie jedzie jak powinno nie sprawdzali po wymianie filtra (a naprawdę czuć że jest lepiej) ciekawe czy teraz by stwierdzili że nie jest tak jak trzeba. Sam nie wiem czy pisać do Wa-wy i czy dalej męczyć ten temat w końcu brakuje już tylko 12KM bardziej obawiam się że coś może paść jak gwarancja się skończy a zostały niecałe 2 m-ce
13zbyszek13 napisał/a: | Przyspieszenie 60 Km/h-140 Km/h na najwyższym biegu
28,8 sek.samochód seryjny |
ok spróbuje sam to sprawdzić najpierw
mitsu00 - 31-10-2010, 11:33
Matti napisał/a: | Tak właśnie wiem że ten wykres jest tylko dla mnie a oni do niego się nie mogą odnosić w Katowicach podobno sprawdzali na drodze i stwierdzili że nie idzie rewelacyjnie ale mieści się w normach a mieli już gorsze tzn słabsze auta i użytkownicy nie zgłaszali problemu
W Krakowie też sprawdzali na drodze tylko tam stwierdzili, że auto faktycznie nie jedzie jak powinno nie sprawdzali po wymianie filtra (a naprawdę czuć że jest lepiej) ciekawe czy teraz by stwierdzili że nie jest tak jak trzeba. Sam nie wiem czy pisać do Wa-wy i czy dalej męczyć ten temat w końcu brakuje już tylko 12KM bardziej obawiam się że coś może paść jak gwarancja się skończy a zostały niecałe 2 m-ce |
ja bym chyba na twoim miejscu zlecił sprawdzenie silnika, kompresji i innych parametrów, niezależnemu rzeczoznawcy, zwłaszcza że niedlugo kończy ci się juz gwarancja.
13zbyszek13 - 31-10-2010, 11:41
mitsu00 napisał/a: | ja bym chyba na twoim miejscu zlecił sprawdzenie silnika, kompresji i innych parametrów, niezależnemu rzeczoznawcy, zwłaszcza że niedlugo kończy ci się juz gwarancja. |
Można spróbować ale niestety wiąże się to z kosztami.
mitsu00 - 31-10-2010, 11:45
13zbyszek13 napisał/a: | Można spróbować ale niestety wiąże się to z kosztami. |
Oczywiście że trzeba zaplacić, ale mówimy tu o kosztach rzędu 400-500zł a nie 6tys. za np wymianę turbiny
13zbyszek13 - 31-10-2010, 12:03
ja miałem takie osiągi na i hamowni
krzychu - 31-10-2010, 12:08
No właśnie Twój wykres Matti jest kiepski. Masz 2 spadki momentu. Pierwszy około 2,5 tys a drugi powyżej 3,5 za szybko spada moment (dlatego brakuje tej mocy).
Matti - 31-10-2010, 12:49
krzychu napisał/a: | No właśnie Twój wykres Matti jest kiepski. Masz 2 spadki momentu. Pierwszy około 2,5 tys a drugi powyżej 3,5 za szybko spada moment (dlatego brakuje tej mocy). |
tak to ja wiem niestety nie mam pojęcia co jest tego przyczyną co gorsze w serwisach też nie wiedzą i twierdzą że wszystkie parametry które sprawdzają są ok a turbina nawet delikatnie nie gwiżdże
13zbyszek13 - 31-10-2010, 13:22
Matti napisał/a: | tak to ja wiem niestety nie mam pojęcia co jest tego przyczyną co gorsze w serwisach też nie wiedzą i twierdzą że wszystkie parametry które sprawdzają są ok a turbina nawet delikatnie nie gwiżdże |
Powinienem mieć w domu sugerowane przez MMC czasy prób drogowych , jak znajdę to zamieszczę
skaut - 31-10-2010, 21:27
Matti napisał/a: | ...bardziej obawiam się że coś może paść jak gwarancja się skończy a zostały niecałe 2 m-ce |
Matti, a nie jest przypadkiem tak, że w momencie zgłaszania usterki (w trakcie gwarancji) mają obowiązek uznać Twoje roszczenia, nawet jeżeli "to coś" co zgłaszałeś w trakcie gwarancji padnie już po formalnym okresie gwarancji?
Matti - 01-11-2010, 09:36
skaut napisał/a: | Matti, a nie jest przypadkiem tak, że w momencie zgłaszania usterki (w trakcie gwarancji) mają obowiązek uznać Twoje roszczenia, nawet jeżeli "to coś" co zgłaszałeś w trakcie gwarancji padnie już po formalnym okresie gwarancji? |
właśnie nie wiem do końca czy tak jest ale chyba musiałbym mieć coś takiego na piśmie, jakieś potwierdzenie zgłaszanej usterki więc chyba zgłoszę to do MMC Polska przynajmniej będę miał dowód że zgłaszałem jeszcze na gwarancji.
Uwex - 05-06-2011, 11:11
Dalej w temacie 2.0 TDI
Gunner - 05-06-2011, 15:17
Matti napisał/a: | tak to ja wiem niestety nie mam pojęcia co jest tego przyczyną co gorsze w serwisach też nie wiedzą |
Na Twoim miejscu ,udalbym sie do jakiegos naprawde porzadnego warsztatu gdzie tuninguja diesle.
Krzywa wykresu dyno w takim przypadku moze specowi wiele powiedziec.
Wg mnie to nie turbina!
Taki wykres to ,wada przeplywomierza ,jedna z pompek pada ,lub wyrobil sie naped pompy paliwa,czasami istota jest walek rozrzadu,zdarzalo sie. .
|
|
|