To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - zapach spalin w kabinie carisma 1.8gdi

SHARK1979 - 06-01-2011, 12:08

Ja mam nieszczelne porki ale zaspawany ładnie cały przelot i już nie mam takiego efektu smrodka w aucie jak kiedyś więc proponuje Ci bolus007, podjechać na kanał odpalić autko oraz wejść pod samochód i obserwować nieszczelności :wink:
kolo_j - 19-01-2011, 23:24

podlacze sie do tematu poniewaz tez mam takie problem jednak caly uklad zostal sprawdzony na zatkanym wydechu nic nie syczy nigdzie nie ma przeduchow nachylalem sie nad silnikiem rowniez nic zawor erg czy tam egr rowniez ok ...
mkm - 23-01-2011, 15:40

kolo_j, jeżeli jesteś pewny, że układ jest szczelny to sprawdź to co proponuje robertdg
robertdg napisał/a:
jezeli układ teoretycznie jest szczelny, to bycmoże dostaje sie wnekami wywietrzajacymi w tylnej scianie pod zderzakiem, wprost do komory bagażnika

Ja jeszcze dodałbym do sprawdzenia uszczelkę przy tylnej klapie.

kolo_j - 23-01-2011, 20:06

mam anglika w calosci wie cpoprostu przeloze sobie ta uszczelke pojezdze i sprawdze jak sie cari zachowuje a w weekend sciagne zderzak i zoabcze co i jak z tymi wnekami. dzieki za odzew
jacekm1966 - 22-02-2011, 00:56

WITAM , może krótka jest rura w ostatnim tłumiku i kończy się pod zderzakiem wtedy też będzie śmierdzieć spalinami szczególnie przy uchylonym oknie.
zico81 - 20-02-2015, 16:38

Troche odkopie temat.
Czuć w kabinie spaliny, dziś zdjąłem osłone kolektora wydechowego i widze takie cuś:

Czy to oznaka uwalonej uszczelki kolektora?

MichciuGT - 20-02-2015, 17:11

wątpię, najlepiej w jakimś otwartym garażu sprawdź (chodzi o to aby wiatr nie wiał) czy po odpaleniu będziesz czuł na dłoni w okolicach kolektora wydechowego cieplejsze wylatujące powietrze, warto też sprawdzić na kanale czy dalej np. złączu elastyczym niema małej dziury
Hubeeert - 20-02-2015, 17:17

Niech postoi przez noc i odpal na zimnym. A raczej niech ktos odpali a Ty obserwuj okolice głowica/kolektor - może zobaczysz tam jakiś dymek.
Bartek - 20-02-2015, 17:24

Bardzo podejrzanymi miejscami są połączenia rur kolektora - tam lubi pękać
zico81 - 20-02-2015, 17:38

Ok a czemu to takie czarne, pierwszy raz widzę takie okopcone
fanatyku - 22-02-2015, 13:00

Może ja też coś napiszę o swoich przygodach z układem wydechowym.
Jakoś 4 lata temu kupiłem Carisme 1.8 GDI, na wstępie wydech środkowy i tylny poszedł do wymiany (przepalił się na łączeniu, rura stukała o rurę). W aucie było czuć spaliny.
Założyłem nowy wydech polecanej firmy ASMET (średnica tylnych rurek wydechu wygląda jak z malucha), który pociągnął 2 lata i puścił spaw rury środkowej. Auto wydawało dziwne dźwięki przy dodawaniu gazu i wchodzeniu na obroty. Przy okazji odkryłem, że rura przednia też jest przepalona - przed i za plecionką były wypalone dziury przez co też było czuć spaliny. Poszukiwania przedniej rury wydechowej do Carismy to nie lada wyczyn. Nigdzie nie mieli jej na stanie a jeśli już to w kosmicznych cenach.

Wtedy znalazłem to: http://sklep.gktrading.pl...---BM70484.aspx
A wydech środkowy i tylny zamówiłem z firmy Polmostrów. Wygląda o wiele solidniej niż ten asmet, ma szersze (i mniej obciachowe) końcówki wydechu i był chyba połowę tańszy. Wyszedłem z założenia, że skoro znowu ma mi paść po 2 latach to nie będę przepłacać.

Macie jakieś sposoby na pozbywanie się wody z wydechu? Na pewno by to pomogło w walce z gniciem od środka... U mnie wystarczy odpalić auto na 20-30min i już jest nieźle "nakapane". A gdzieś to musi siedzieć podczas postoju.

krasnal07 - 22-02-2015, 17:05

Można w końcowym tłumiku wywiercić malutką dziurę ..., kiedyś to była norma w tłumikach ...
zico81 - 22-02-2015, 20:43

Pozbyć się wody to chyba tylko przelecieć się na trasie, lub dłużej pośmigać po mieście, żeby odparowała woda.
SHARK1979 - 22-02-2015, 22:38

Też nawiercałem tłumik by woda uciekała :wink:
MichciuGT - 22-02-2015, 22:39

albo tak jak mkm :twisted:
https://www.youtube.com/watch?v=Wow4VX0G2RM