Off Topic - KULINARIA (wydzielony z "Kto co potrafi!!!")
koszmarek - 30-04-2009, 19:27
pamar11 napisał/a: | poradźcie coś na przystawkę. |
Ja będę ze swojego pola polecać, wszelakie sałatki z niecodziennymi dodatkami(np z różnymi rodzajami sera czy przypraw). W zasadzie co kto lubi, ja powoli zgłębiam się w książkę kulinarną o sałatkach, jak mi powiesz co lubisz/lubicie i czy chcecie sałatkę to postaram się zamieścić jakiś przepis
pamar - 30-04-2009, 20:41
Martynko, jakieś (rz)żodkiewki sałata, może majonez albo sos "wynalazek" COŚ INNEGO WIOSENNEGO plis (bez fety proszę)
mlun - 30-04-2009, 21:02
Ja lubię czasem zrobić taką sałatke:
czerwona fasola
jajka pokrojne w kostke
szynka też pokrojona w kostke
ser w koste i do tego majonez.
Oczywiście pieprz i sól wedle uznania. Ale uprzedzam że ciężko strawna także nie przesadzać
koszmarek - 01-05-2009, 00:40
pamar11, na pewno coś dla Ciebie znajdę
Otóż Kachumber z rzodkiewkami
Potrzebujemy:
8 dużych rzodkiewek, pokrojonych na plasterki
1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w plasterki
1 nieduża pokrojona cebula
1 łyżka posiekanej kolendry(jestem pewna, że np ze szczypiorkiem zamiast kolendry też będzie dobra)
1 łyżka oleju
1 łyżka octu:)
Wszystko razem wymieszać i zostawić na jakieś 30-40 minut żeby zapachy się wymieszały:)
Jeśli chodzi o coś bardziej wyszukanego i troszkę ostrzejszego to mamy
Sałatkę z czosnkowym dressingiem
potrzebujemy:
85g ogórka pokrojonego w słupki
6 dymek pokrojonych na połówki
2 pomidory w łódeczki, bez nasionek
1 żółta papryka, pozbawiona nasionek i pokrojona w paski
2 łodygi selera pokrojone w ćwiartki
4 rzodkiewki pokrojone na ćwiartki
85g rukoli
1 łyżka posiekanej mięty do przybrania.
Dressing:
2 łyżki soku z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
200ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz.
Przyrządzenie:
1. delikatnie wymieszać ogórki, dymkę, pomidory, paprykę, seler, rzodkiewki i rukolę w dużej misce.
2. w innej misce przyrządzić dressing, dokładnie mieszając sok z cytryny z czosnkiem, jogurtem i oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Dodać dressing do sałatki i wymieszać. Posypać świeżą miętą i gotowe:)
***
Mam nadzieję że trochę pomogłam
pamar - 02-05-2009, 19:23
Dzięki, jutro działam nr1 for żony, a tu for mi
Osz cholewa o teściach zapomniałem .....a niech ogóry żrą.
koszmarek - 02-05-2009, 22:17
Służę uprzejmie, gdyby coś jeszcze przyszło do głowy to napisz z czym to poszukam Dzisiaj dostałam książkę o sałatkach od mamy, co najlepsze- książka podzielona jest wg regionów:)
smacznego:)
Jassmina - 25-05-2009, 09:47
To ja też opowiem o swoim osiagnięciu kulinarnym!
Opracowałam do perfekcji sałatkę z łososiem...i tylko taką...
(ale za to jaka dobra i łatwa do zrobienia )
Składniki: makaron, łosoś, kapary, natka pietruszki, majonez, pieprz i sól.
A brzmi ona tak:
- gotujemy makaron (kokardki najlepiej)
- łososia (takiego co po nim walec przejechał) kroimy na drobne kawałki
- bierzemy dużą zieloną miskę (albo inną, ja akurat dysponuje zieloną) wsypujemy do niej makaron
- do makaronu wsypujemy łososia
- do tego jakieś 3 duże łyżki kaparów
- do tego posiekana natka pietruszki
- majonez
- pieprz
- sól
Mieszu, mieszu...
Do lodówki na jakieś 15-20 minut.
Bierzemy widelec i wcinamy szybko co by nam ktoś nie podjadał
|
|
|