[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Filtr powietrza - układ dolotowy.
marcinex1 - 01-11-2012, 11:00 Temat postu: Filtr powietrza Witam wszystkich, mam pytanie, przeleciałem całe forum ale nie znalazłem odpowiedzi - muszę kupić filtr powietrza i mam dylemat odnośnie 2 rodzajów 1. Knecht LX 2616 za 66 zł w IC 2. Knecht LX 2694 za 159 zł w IC róznią się od siebie tym, że pierwszy ma 55cm wysokości a drugi droższy 68cm wysokości. Różnica w cenie jest znaczna, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, który mam kupić i o co chodzi z tą wysokością. Z góry dzięki. Pozdro
Uwex - 01-11-2012, 11:09
Knecht LX 2616 - ten jest dobry . Ten drugi -po prostu jest za wysoki i nie domkniesz pokrywy puszki filtra.
Ewentualne zamienniki (z tych sprawdzonych firm) to : Mann C 27003 , Purflux A 1294
prosto - 01-11-2012, 13:19
a ja powiem ze swojego doswiadczenia, ze wymienilem filtr na 'sportowy' ale z nizszej polki, jakos 160zł dałem, i dzwiek samochodu nie do poznania - po prostu piekny, az zaluje ze nie dołozyłem i za 300 zł był filtr K&N typowo 'sportowy' z wyzszej półki - az sie boje jaki wtedy bylby dzwiek (mam na mysli filtr normalny zamykany w tej "puszcze", a NIE stożkowy)
karloscube - 01-11-2012, 14:58
prosto napisał/a: | a ja powiem ze swojego doswiadczenia, ze wymienilem filtr na 'sportowy' ale z nizszej polki, jakos 160zł dałem, i dzwiek samochodu nie do poznania - po prostu piekny, az zaluje ze nie dołozyłem i za 300 zł był filtr K&N typowo 'sportowy' z wyzszej półki - az sie boje jaki wtedy bylby dzwiek (mam na mysli filtr normalny zamykany w tej "puszcze", a NIE stożkowy) |
samym filtrem powietrza można zmienić dzwięk silnika ????
marcinex1 - 01-11-2012, 21:56
Dzięki za odpowiedzi, faktycznie filtr ma 55 cm więc z braku gotówki kupię Knecht LX 2616
prosto - 02-11-2012, 11:31
karloscube napisał/a: | samym filtrem powietrza można zmienić dzwięk silnika ???? |
sam sie zdziwiłem, bo wiedziałem że można ale myslałem ze to beda roznice ledwo słyszalne a tu zmiana od razu slyszalna i to mocno. nie wiem czy to wina starego filtra ze byl jakis kiepski, czy wlasnie ten nowy troche lepszy i dlatego, ale nastepnym razem przy wymianie na pewno zaloze ten sportoywy K&N za 300 iles tam zlotych w warsztacie gdzie wymieniali olej, i wlasnie filtlry powiedzieli ze przy tym litrarzu silnika, w moim przypadku 2.0 zmiana filtra powoduje juz zmiane dzwieku silnika, natomiast przy malych silnikach nie ma to sensu
tyku - 02-11-2012, 11:56
prosto, Czyli jaki filtr powietrza sportowy założyłeś ? Bo piszesz już w 2 postach o K&N - to już wiem(nie założyłeś). Nadal czekam, jaki to jest sportowy filtr powietrza do lancera, który założyłeś? Ja założyłem do 1.8 oryginalny filtr MMC i dźwięk ten sam (może to wina, że ja mam 1.8, a ty masz faktycznie dużą pojemność silnika)
karloscube - 02-11-2012, 12:12
1.8 a 2.0 to chyba nie az tak duża róznica w pojemności
mazin - 15-01-2013, 17:47
Potwierdzam, wymieniłem filtrona na knechta LX 2616 , lancer znów oddycha jak powinien
Filtron nie był zły ale zdążył się już zabrudzić. Oba filtry wyglądają b.podobnie (do oryginalnego denso), brzmią (nowe) tez podobnie, ale na filtronie była największa różnica (basowy pomruk przez pierwsze miesiące).
April77 - 15-01-2013, 20:59
Filtr K&N do lancera 1.8 to jaki model - proszę dokładne namiary.
Janek_W - 15-01-2013, 21:51
April77, K&N 33-2392
Też zastanawiam się na kupnem, najtańsza oferta jaką znalazłem to 202zł na stronie motointegratora.
Trik - 15-01-2013, 21:55
April77 napisał/a: | Filtr K&N | Tu masz temacik o wkładce. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37614
mazin - 23-01-2013, 13:40
dv24v napisał/a: | Polecam filtry, firmy Pipercross. Filtr powietrza jest gabkowy. Stosunek ceny do jakosci i wlasciwosci. Wysoce zadowalajacy. Nie wiem jakie przyrosty i dzwieki temu towarzysza. Bo jakos nie szczegolnie w to wierze. Ale jesli chodzi o eksploatacje. To male pranko i filtr jak nowy. Filtr u roznoych zrodel, kosztuje 60-80. Takze moim zdaniem, rozsadny wybor |
Przyrostów nie mierzyłem. Dźwięk zmienia się bardzo wyraźnie. Szczególnie, jeśli ktoś zmienia mocno zapchany. Na czyściutki świeżutki. To nie kwestia wiary, ale fakty. Jeśli ktoś chce efektu dźwiękowego niech zmieni. Na filtrona. A pipercross może być ciekawa alternatywą. Dla K&N, zwłaszcza cenowo. Oczywiście.
silesia1947 - 31-03-2013, 14:32
odnośnie filtra firmy Pipercross to mowa o takim jak w linku http://moto.allegro.pl/fi...html#tabsAnchor ?
QaDo - 23-04-2013, 01:58
Polecam K&N koszt 200zł + materiały eksploatacyjne, czy różnica w mocy, może +1PS, czaem więcej lub do parametrów fabryki. Wzrostu nie będzie na standardowych mapach, ale też "Zwykły" filtr nie będzie stanowić bariery i robić oporów w zasysaniu powietrza. mają rewalacyjną swobodę przepływu.
W knechta nie opłaca się inwestować.. szkoda kasy. Pipercrossa rónież mogę polecić, sam używam K&N ale tego to montowaliśmy i w sumie działanie będzie to samo, cena niższa.
Sportowy filtr zawsze do autek modyfikowanych, wymagających większego przepływu powietrza. Poza tym, to się nawet kalkuluje.
Co nam da i co potwierdzam:
Słyszalny większy oddech turbiny, odczuwalnie lepszy dół. Nic innego nie stwierdziłem.
Psychicznie lepiej Na wykresie będę jeszcze potwierdzać.
Oczywiście ja odczułem różnice w związku z podniesioną mocą, w standardowym może nie dać nic odczuwalnego jednak w długotrwałej eksploatacji się opłaca (3-4 wymiany standardowego filtra).
|
|
|