To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Przełącznik świateł na pozycji Auto

wlodeks - 25-01-2011, 21:40

krzychu napisał/a:
A czy na pracę świateł nie ma wpływu czujnik deszczu? Powinien mieć jeśli nie to niedoróbka niestety.

Trudno powiedzieć. W czasie jedynego opadu śniegu w trakcie którego zauważyłem potrzebę zaingerowanie w przełącznik świateł nie miałem włączonych wycieraczek w trybie automatycznym a więc nie działał czujnik deszczu. Przy nadarzającej sie okazji sprawdzę (póki co, ostatnio ile razy pada deszcz to jednocześnie jest na tyle ciemno, że i tak właczone są światła mijania) i opiszę.

krzychu - 25-01-2011, 21:51

Muciek napisał/a:
A to już wszystko rozumiem, no szkoda że Outlander nie ma tego patentu, ale może już niedługo, kto wie. Dzięki za info.

Myślę że na pewno czeka to Lancera i Outka przy najbliższym większy lifcie.

Muciek - 25-01-2011, 21:59

krzychu napisał/a:
Muciek napisał/a:
A to już wszystko rozumiem, no szkoda że Outlander nie ma tego patentu, ale może już niedługo, kto wie. Dzięki za info.

Myślę że na pewno czeka to Lancera i Outka przy najbliższym większy lifcie.

Tak też właśnie myślę, tylko zastanawiam się dlaczego np. takie Mitsubishi zamierza robić to w większych liftach, albo modelach wyżej kiedy inne marki takie "pierdoły" mogą zrobić po prostu od nowego roku modelowego jako poprawka w modelu?

jaca71 - 26-01-2011, 07:53

Muciek napisał/a:
Tak też właśnie myślę, tylko zastanawiam się dlaczego np. takie Mitsubishi zamierza robić to w większych liftach, albo modelach wyżej kiedy inne marki takie "pierdoły" mogą zrobić po prostu od nowego roku modelowego jako poprawka w modelu?

Jest to problem specyfikacji i przepisów na rynek europejskim :)
W specyfikacji na stany (od 2007roku) Lancery maja światła dzienne (słabiej świecące światła mijania) montowane fabrycznie.
W modelach z funkcja automatycznych świateł tak właśnie działają jak w ASX.
W pozycji Auto same przełączają się z dziennych na "normalne światła".
W modelach bez Auto w pozycji na Off po włączeniu silnika zapalają się dzienne (długimi można tylko błysnąć), po przełączeniu na pozycyjne dzienne pozostają a załączają się dodatkowo pozycyjne, w pozycji ON światła działają jak od lat bywało.

wlodeks - 27-01-2011, 08:42

Wczoraj wytestowałem pracę świateł ustawionych na AUTO i wycieraczek również w trybie automatycznym. Tak więc przy opadzie śniegu w ciągu dnia, gdy jest jasno, nie następuje przełączanie świateł z dziennych na mijania ze względu na pracę wycieraczek. Wydaje mi się, że jest to chyba uzasadnione. Myślę, że nie trudno byłoby ustawić urządzenie tak aby przełączało światła przy pierwszym ruchu wycieraczek ale pozostaje kwestia w którym momencie światła miałyby zmienić się ponownie na dzienne. Gzy rozpatrzy się przypadki jak wycieraczki automatyczne zachowują się np. przy mżawce (jeden ruch na kilkadziesiąt sekund lub rzadziej), trudno byłoby zrobić automat, który wiedziałby, że już ma przełączyć światła z mijania na dzienne. Dodatkowo dochodzą zdarzenia typu, bezdeszczowy poranek i jadący przed nami samochód wjeżdża w kałużę i chlapie wodą na naszą szybę, automatyczne wycieraczki uruchamiają się i powodują jednoczesną zmianę świateł z dziennych na mijania :lol: .
tyku - 03-03-2012, 10:59

Kto mi powie jaką moc i symbol mają żarówki w tych halogenach ASX ? Czy na kloszu wybita jest homologacja dla świateł do jazdy dziennej? Dziękuję
wlodeks - 03-03-2012, 14:04

Zgodnie z instrukcją, w przypadku lampy zawierającej światła do jazdy dziennej, żarówka przeciwmgielna to H8 35W. Jeżeli lampa jest tylko lampą przeciwmgielną to żarówka H11 55W. Gdy powiesz mi jak mam sprawdzić tą homologację dla świateł do jazdy dziennej to mogę zobaczyć.
Krzychuuu - 03-03-2012, 14:56

Tam jest wybita homologacja DLR, w każdym kloszu są też po dwie żarówki, halogenowa i do świateł dziennych.
tyku - 03-03-2012, 16:40

Dzięki za odpowiedź. Najbardziej mnie interesowała moc żarówek , ale jak do jazdy dziennej jest 35W to zbyt dużo w porównaniu z ledami i do tego jeszcze trwałość żarówki dużo mniejsza.Koszt takiego halogena wysoki. Trzeba poszukać lepszego rozwiązania do lancera.
krzychu - 03-03-2012, 17:18

tyku napisał/a:
ale jak do jazdy dziennej jest 35W to zbyt dużo w porównaniu z ledami

Przeczytaj co napisali wyżej. 35W ma żarówka halogenowa jeśli jest to reflektor dzielony (halogen + DRL). Ta żarówka do dziennych ma chyba 12W albo 20W musiał byś poszukać.

wlodeks - 03-03-2012, 18:01

Żarówka świateł do jazdy dziennej to P13W o mocy 13W. Dużo więcej o niej i jej ledowych zamiennikach znajdziesz w innym wątku dotyczącym ASX.
Krzychuuu - 03-03-2012, 18:02

Wg instrukcji tam są 13W żarówki do świateł dziennych i 35W halogenowe.
Maciek111 - 04-03-2012, 09:22

Czy orientuje się ktoś jak jest z układem kontroli przepalenia żarówek w ASX ? Instrukcja na ten temat milczy . Pytam pod kątem wymiany żarówek postojowych i dziennych na LED-Y.
desko - 08-03-2012, 22:13

w niektórych krajach można zamówić coś takiego http://img812.imageshack....96/viewicon.jpg
tmp - 09-03-2012, 09:45

desko napisał/a:
w niektórych krajach można zamówić coś takiego http://img812.imageshack....96/viewicon.jpg

W Polsce za jedyne 1573 zł + montaż:
http://www.mitsubishi.pl/...a/ASX/Bezpieczeństwo

Edit: w związku z polskim znakiem w URL skrypt forum jakoś nie chce stworzyć poprawnego linka - trzeba przekopiować całość do przeglądarki.