Chcę Kupić Outlandera - Mazda cx-7 lepasza od Outka????
Muciek - 02-02-2011, 13:18
rezon napisał/a: | zegar napisał/a: | właśnie ta pakowność jest moim priorytetem... bo wiecie... wyjazd od teściów... czasem i w Żuku by miejsca zabrakło hahahah | To możesz jeszcze popatrzeć jeszcze na Hondę CRV. Wszystkie inne porównywalnie pakowne SUV'y zaczynają się kilkadziesiąt tysięcy wyżej - CX7 ma mniejszy bagażnik. Jak nie planujesz wozić nart w środku (wchodzą do Outka po skosie ) to ja oglądałem dzisiaj Superb'a combi 4x4. Niestety nie było śniegu, więc nie było sensu go testować jak sobie radzi - w ub. roku testowałem Yeti było bardzo OK. Pakowność Superba tylko trochę mniejsza niż Outka (dla moich nart brakuje ok. 15cm ) a komfort jazdy nieporównywalny. |
CR-V ma mniejszy bagażnik niż Outek i w ogóle jest mniejsza, bo nie raz tata stanął Outkiem przy nowej CR-V i była różnica w długości, a bagażnik to już na jeździe próbnej i w salonie widziałem, że był mniejszy. Superb całkiem fajny, tylko tata ma uraz do Skód (opisywane w innym wątku), no i miał być SUV. A coś czytałem ostatnio, że Superb Scout wychodzi czy coś w tym stylu.
Anonymous - 02-02-2011, 13:36
mitsu00 napisał/a: | [Chyba że 2.0 DiD. 2.2 jest cichutki jak mysz w porównaniu. |
2.2 w porównaniu do 2.0 faktycznie jest cichy, ale niestety nie jest cichy w porównaniu do innych samochodów - nawet dużo niższej klasy.
Kupiłem do firmy ostatnio Berlingo 1.6 HDI i Dacię Logan 1.5 dCi. Trochę wstyd, bo w środku w obydwu dużo mniej słychać silnik, niż w moim Outku.[/b]
rezon - 02-02-2011, 13:38
Muciek napisał/a: | Superb całkiem fajny, tylko tata ma uraz do Skód (opisywane w innym wątku) | Tak jak ja do obecnej marki . A poważnie to 6kzł, jakie obecnie mam przygotowane na wymianę sprzęgła i dwumasy po 92kkm jeszcze bardziej każe mi spoglądać z zainteresowaniem na Superba: dwumasa Superb 1200,- Outek 3900,-. Obydwie części poza ASO.
mitsu00 - 02-02-2011, 13:52
rezon napisał/a: | Muciek napisał/a: | Superb całkiem fajny, tylko tata ma uraz do Skód (opisywane w innym wątku) | Tak jak ja do obecnej marki . A poważnie to 6kzł, jakie obecnie mam przygotowane na wymianę sprzęgła i dwumasy po 92kkm jeszcze bardziej każe mi spoglądać z zainteresowaniem na Superba: dwumasa Superb 1200,- Outek 3900,-. Obydwie części poza ASO. | Mój dwumas na razie odpukać ma się świetnie przy 98tys nalotu, wziąwszy pod uwagę że często ciągam przyczepy. Ostatnio prawie 2t 1500km z Warszawy przez Kaunas, Rygę do Sztokholmu. Franca spisała się świetnie, ale czuc było ciężar i ruszanie bez upalania to było nie lada wyzwanie, szczególnie na wzniesieniach. Ani razu jednak nie poczułem spalonej kapusty bo ruszam bez dodawania gazu na samym momencie obrotowym. Działa idealnie i polecam tą technikę.
lexus - 02-02-2011, 15:55
Kup sobie chłopie outlandera bo Mazda z tego co słyszę przekombinowana dpf ,jakieś adeblu płyny trza dolewać ,problemy z tarczami i sprzęgłem a na dodatek to chyba jakiś nowy motor,więc nie wiadomo co może być .No i ten bagażnik .w Niemczech mieszkając to bym sobie kupił OIII z silnikiem 2,0 każdy kowal ci go naprawi a teraz jest lepiej wyciszony i ogólnie nie jest tak głośny po nagrzaniu.Ja na swojego rudego 102 nie narzekam nic poważnego sie nie dzieje(78k),
zegar - 02-02-2011, 15:58
OIII o cholerka... nie slyszalem o takim. Mi zalezy na "ciagu" min 177km
lexus - 02-02-2011, 16:27
OIII to terazniejszy outlander po lifcie mazda ma silnik od 165 k do 175 tak przynajmniej podają przy zmianach mapy w mazdzie jak trafisz na 165 to będzie kiepsko można wziąsc za 4 tyś zł do 2,0 raliart co przy przyspieszaniu daje ci chwilową moc ok 180koni zbyszek 13 ma cos takiego ,albo benzynę 240koni
mitsu00 - 02-02-2011, 16:30
lexus napisał/a: | można wziąsc za 4 tyś zł do 2,0 raliart co przy przyspieszaniu daje ci chwilową moc ok 180koni | Nie 180 a 168 KM i to nie zawsze niestety nawet tyle daje....
lexus - 02-02-2011, 16:32
sorry mitsu ale ty napewno masz rację ,jak by nie było(168) to tyle co daje mazda
regon - 02-02-2011, 16:46
Masz dzieci? sprawdź sobie jak się siedzi w mazdzie na tylnych fotelach (bez wzgledu czy to x7 czy x9). Jeżeli chodzi o głośność outka to silnik benzynowy jest cichy, wytłumienie przydałoby się aby nie słyszeć opon (ale szybka jazd nie jest uciążliwa). Bagażnik o wiele lepszy niż w mażdzie. Mazda jest jak dla mnie samochodem dla kobiety (jak to mówi moje dziecie jest "słitaśna"). Outek ma ładną bryłę (nawet glonojad). Minus brak oświetlenia nocnego wewątrz. Odpukać w niemalowane nie jest awaryjny - w moim przypadku. Klima chłodzi, jak trzeba to i grzeje (wydajność, nie mogę się czepiać). No i najważniejsze komfort jazdy jest naprawdę OK - co sprawdza sie w dalekich trasach (w maździe jest mniej komfortowo, mniejsze przednie fotele, tylne za nisko usadowione). Po zamontowaniu dodatkowych sprężyn w outku zostało mi tylko wyciszenie i będzie prawie perfekt. Ale to są moje odczucia więc wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie.
Oczywiście właściwości jezdne outka są dobre, szczególnie zimą 4x4.
Tak więć wykończenie mazdy napewno bardziej podoba się kobietom ale dla mnie outek jest "facetowski".
joachim69 - 02-02-2011, 17:25
moim zdaniem Mitsu to najgorzej wykończony japończyk , tak mniej więcej na poziome segmentu B ,nie wiem czym jezdziłeś do tej pory ,ale mnie np trasa tym samochodem męczy strasznie w porównaniu do Paska b6 gdzie było cicho i nawet tego traktora tak nie bylo słychać
regon - 02-02-2011, 18:01
joachim69 napisał/a: | moim zdaniem Mitsu to najgorzej wykończony japończyk , tak mniej więcej na poziome segmentu B ,nie wiem czym jezdziłeś do tej pory ,ale mnie np trasa tym samochodem męczy strasznie w porównaniu do Paska b6 gdzie było cicho i nawet tego traktora tak nie bylo słychać |
poprzednio pomykałem sztuka nówka paskiem (benzyna), fakt cichszy ale mniej wygodny w trasie. Poza tym outek w benzynie jest o niebo cichszy od disela. Nie porównuj paska do outka - różne samochody różnej klasy. No i na pewno wyminiłbym outka na turka - kwestia tylko kasy
Anonymous - 02-02-2011, 18:20
lexus napisał/a: | Kup sobie chłopie outlandera bo Mazda z tego co słyszę przekombinowana dpf ,jakieś adeblu płyny trza dolewać |
Problem z AdBlue dotyczy wszystkich nowych silników. Producenci przygotowują się do wdrożenia normy Euro6, która chyba ma obowiązywać od 2014...
Audi też już ma silniki CleanDiesel, które wymagają AdBlue.
Muciek - 02-02-2011, 18:42
MITSUBISHI_WRC napisał/a: | zegar napisał/a: | chyba warto przetestować więcej autek. |
Na pewno warto a jest w czym wybierać i przebierać, ja bym kupił Toyotę RAV4.
PS: Zwróć też uwagę na jakość serwisów, bo to też jest ważne. |
Rav4 też jest małe, a w środku dla mnie tak brzydkie, że po prostu nie mogli zrobić czegoś gorszego z kokpitem, terenówka też z niej nie jest profesjonalna (nie żeby Outek był), ale zawsze.
KowaliK - 02-02-2011, 18:44
lexus napisał/a: | OIII to terazniejszy outlander po lifcie mazda ma silnik od 165 k do 175 tak przynajmniej podają przy zmianach mapy w mazdzie jak trafisz na 165 to będzie kiepsko można wziąsc za 4 tyś zł do 2,0 raliart co przy przyspieszaniu daje ci chwilową moc ok 180koni zbyszek 13 ma cos takiego ,albo benzynę 240koni |
Nie ma czegoś takiego jak OIII (jeszcze), glonojad to nic innego jak Outlander II po faceliftingu (w skrócie, OII FL).
Wszyscy psioczycie na głośność, ale nie wiem czy zwróciliście uwagę, autor tematu ma zamiar kupić 2.2 o mocy 177 KM, a więc będzie to zapewne MIVEC a nie jednostka PSA. Macie jakieś konkrety/wrażenia z jazdy, że tak piszecie? A jeszcze powracając - kultura jednostki diesla Mazdy jest na poziomie popularnego TDi - podobno.
|
|
|