Dom/garaż/ogród - Żarówki diodowe w domu.
Student - 16-02-2011, 12:57
Tak średnio licząc to halogen musi się świecic w domu ok. 4-6miesięcy po 6h/dziennie aby zniwelować różnice cenową pomiędzy diodą, dopiero wtedy dioda zacznie na siebie zarabiać a halogen przynosić straty w postaci wyższego rachunku za prąd.
Krzyzak - 16-02-2011, 13:17
jaca71 napisał/a: | Tak mi się wydaje że wozisz pod maska kilka kilogramów ołowiu zalane jakim świństwem zwanym kwasem siarkowym
Podobnie kołnierze okien dachowych robione są z ołowiu. |
faktycznie - zapomniałem o akumulatorze
a kołnierze okien są faktycznie na zewnątrz - taka taśma zwana wakaflex
jaca71 - 27-02-2011, 18:22
"Żarówki LEDowe" zainstalowane, odpalone, przetestowane.
Żarówki były - white warm czyli powinny być przyjemne dla oka. Nie jest źle. Nie jet to typowe ciepłe światło jakie daje żarówka ale zbliżone do halogenów zimnych. Ja stosuje je jako elementy dekoracyjne (wnęki i belki w suchej zabudowie), a nie jako główne źródło światła. Wydaje się że do tego są idealne. Dają wystarczającą ilość światła (równowartość 35W halogenu) bardzo neutralnego, bez żadnej dominaty, ani żółtej ani niebieskiej. I co najważniejsze moc elektryczna to 1,5W pojedynczej "żarówki". Jak dla mnie jako główne lub co gorsza jedyne oświetlenie raczej się nie nadają.
plecho1 - 27-02-2011, 19:50
Dzięki za odpowiedzi!
Jeśli chodzi o zastosowanie takiego źródła światła to masz rację. Ja diody na początek chcę zamontować w przedpokoju, w ubikacji i w łazience, w pokojach czy w kuchni jako główne źródło jednak chyba się nie sprawdzą.
Soner - 28-02-2011, 06:39
plecho1, zapraszam do mnie na ul Miłą to pokażę Ci jak śwecą poszczególne konstrukcje żarówek diodowych. Co do ich zastosowania to montuje się je raczej tam gdzie długo się świeci, np. salon, oświetlenie domu z zewnątrz, właśnie sporo osób kupuje do kuchni (potrzeba ich jest wtedy większa ilość i rozmieszczenie), lampek nocnych kiedy dzieci boją się spać po ciemku, to taki pobór prądu na poziomie 1-3W nie zrujnuje budżetu domowego. Co do jakości to marki jak Kemot,Vipow,Kanlux,Energy Saver to są to samo, tylko różny ich importer. Wszystkie trzymałem w ręku i świeciłem i różnicy nie ma. Rzeczywiście Osram może być lepszym dużo produktem (jeśli chodzi o jakość i estetykę wykonania) ale nie zapomnijmy, że do tańszych diod też są właśnie montowane diody Osramu bądź Philips, bo nie opłaca się samemu ich wytwarzać. Dowiadywałem się to u importera, który rozmawiał z jakimś tam inżynierem w CHRL. Ogólnie to temat diód jest jeszcze drogi u nas w Polsce, ale sukcesywnie sam powoli po 1 żaróweczce wymieniam
Krzyzak - 27-07-2011, 07:40
wracam do tematu
sam się zastanawiam nad kupnem takiego oświetlenia - nie chodzi tylko o oszczędność - halogeny po dłuższej pracy grzeją się i zaczyna mi śmierdzieć palonym kurzem (mam zamontowane w suficie, niemal bezpośrednio w wełnie (tylko mała kopułka wentylująca zrobiona)
jednak miało by to być główne światło w pomieszczeniu oświetlonym dotąd 5x 20W halogen na MR16, więc diody muszą być mocne i mieć szeroki kąt świecenia a nie proponowane 38* w tych akurat halogenach (zbyt wiele ciemnych punktów na podłodze - szczególnie w pokoju dla dziecka)
czy to wystarczy?:
http://allegro.pl/zarowka...1734899047.html
Pieraś - 27-07-2011, 11:59
Jak dla mnie tak ale jeden odpowiednik 50W to malo jesli w pokoju ma byc jasno.
Szwagier ma kilka halogenikow diodowych i daja slabe swiatlo - kwestia cieploty.
Ciekawe, czy ta zarowa faktycznie daje 160'.
Bizi78 - 27-07-2011, 12:06
Ten kąt świecenia też wydaje mi się przesadzony. Tego typu żarówek (z ledami na wierzchu) nie polecam do łazienek i tam gdzie może być dużo pary i wilgoci bo potrafią się wypalić. Oczywiście jeżeli już masz trafo to sprawdź w jakich mocach ono pracuje. Czasami stosuje się w instalacjach trafo np. od 35-105W i wtedy przy 4 żarówkach ledowych 5W nawet nie zobaczysz światełka w tunelu . Kolejna sprawa to taka, że może być problem z założeniem sprężynki mocującej żarówkę do oprawki, prawdopodobnie będą przeszkadzać wystające ledy można to obejść wyginając sprężynkę ale często pękają i jest to upierdliwe. Gwarancja w sklepie to minimum 2lata (wymiana sztuka za sztukę) a na allegro może być z tym lipa jeżeli sprzedawca zwinie kramik .
Pozdrawiam.
Krzyzak - 27-07-2011, 13:19
punktów LED ma być 5
trafo mam elektroniczne (wszystkie) i robiłem instalację sam - tam, gdzie mam 3 punkty jest najczęściej 105W lub 150W (bo różnica w cenie była mała a przewatowałem, żeby się nie grzały) - tylko nie wiem, ile było "od"... a wszystko pochowane pod sufitem w wełnie...
Bizi78 - 27-07-2011, 16:39
Czyli jak po włączeniu światła zapanują egipskie ciemności to nie wiń od razu ledów tylko trafo. Jeżeli pamiętasz firmę i kształt to poszukaj na allegro może znajdziesz taki jak swój i sprawdzisz. Ja polecam polskie trafo firmy EMC z Torunia. Posiadają w sprzedaży o mocach do 250W i startują od 0W.
Krzyzak - 28-07-2011, 06:40
mam różne trafo - głównie anssman, bo kupowałem ich zestawy
ale żeby nie mieć problemów z przepalaniem się, to zamiast podłączyć 1 zestaw 5x20W pod trafo 105VA, to kupowałem drugi trafo np. 150 VA i podłączałem 3x20W pod ten 150VA a 2x20W pod ten 105VA
i tych 150VA to producenta nie pamiętam - jakieś z Castoramy brałem... elektroniczne na pewno
razem punktów świetlnych ma ze 30
zauważyłem też że halogeny 20W na 12V świecą lepiej niż 50W na 230V
dlatego boję się tych porównań katalogowych od sprzedawców
też nie wierzę w ten kąt 160* - albo pomyłka, albo kłamstwo albo naciagana metoda pomiarowa
dobry jednak był dla mnie tekst o zapinaniu drucika na wystających diodach - o tym nie pomyślałem...
to może brać te zawierające power ledy? - np. luxeon czy cree - takie 3x1W
Bizi78 - 28-07-2011, 10:44
Krzyzak napisał/a: | zauważyłem też że halogeny 20W na 12V świecą lepiej niż 50W na 230V |
Prawdopodobnie 20W ma mniejszy kąt i dlatego teoretycznie mocniej świeci. Co do power ledów mają one radiator (korpus aluminiowy), który też może przeszkadzać w założeniu do oczka czasem jest zbyt pękaty sprawdzone na żarówce OSRAM LED PARATHOM-4,5W i oczkach (oczywiście nie wszystkich) firmy KANLUX. Najlepiej wziąć oczko i sprawdzić aby nie trzeba było później w domu rzeźbić . Znalazłem ciekawe forum o oświetleniu może warto tam poszukać co oni polecają.
http://www.swiatelka.pl/index.php
Pozdrawiam.
irekmiecz - 14-08-2011, 08:08
http://technowinki.onet.p...52,artykul.html
Krzyzak - 15-08-2011, 12:21
Bizi78 napisał/a: | Prawdopodobnie 20W ma mniejszy kąt |
sprawdzałem na stronie producenta - są różne kąty (18*, 36*, 72*...), ale nie wiem, jakie mam u siebie
sprawdziłem też przetwornice - np. 105VA ma napis: 35-105, więc po podłączeniu 2 lamp led czyli 2x4W prawdopodobnie nawet nie wystartuje...
pomysł upadł
RalfPi - 24-09-2012, 11:04
Hej,
zaszalałem wczoraj i kupiłem sobie LED do "salonu" za 100zł (806 lm, 11W pobór mocy, ekwiwalent 60W żarówki) marka Philips(Castorama)
Ale zobaczyłem, że LED'owe żarówki w technologi SMD kosztują połowę tego (w Necie) przy podobnej ilości lumenów i kącie świecenia..
Ktoś korzystał/korzysta z takich żarówek?
Pozdrowienia!
|
|
|