To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Pukanie z tyłu samochodu

kami mits - 03-03-2011, 11:24

Witam,
ja też właśnie słyszę coś w swoim samochodzie że mi coś stuka tak jakby w tylnym kole na pewno gdzieś z tyłu czasami jest słychać chwilowe obratcia i się zastanawiam właśnie co to może być...

sprawdzaliście czy to u was był bak?
pozdro

remi - 03-03-2011, 14:49

ja kiedyś miałem takie dziwne stukanie ale tylko podczas cofania. Wiedziałem, że jest to w tylnym kole. Jak się okazało to jedna śrubka z zacisku hamulca była prawie całkiem odkręcona. Po dokręceniu przeszło. Poza tym jeśli chodzi o bak to go jeszcze ne sprawdzałem. W marcu wymieniam olej to sprawdzę.
Adamo02 - 15-03-2011, 18:33

A więc... sprawdziłem bak, to na pewno nie to... przy okazji wymieniłem gumy i łączniki stabilizatorów, oraz tuleje wahacza... problem jednak nie ustał... nadal z tyłu słychać ten dziwny dźwięk!

P.S taki mały OT. Mam w domu płyn hamulcowy DOT-4 i tu moje pytanie... czy mogę go dolać do hamulców i sprzęgła nie wiedząc jaki był tam wlany wcześniej, czy można je mieszać?

Diter1958 - 15-03-2011, 19:05

Adamo02, Ja też słyszę stuki z tyłu ale tylko jadąc po dziurach, zamierzam to sprawdzić na diagnostyce i ciekawe czy da się ustalić przyczynę?
Adamo02 - 15-03-2011, 19:17

Jeśli jadąc po dziurach to sprawdź właśnie to co wymieniłem... czyli gumy i łączniki stabilizatorów i tuleje!

Pozdrawiam

sylmak - 15-03-2011, 19:36

Panowie a nie stuka wam sprężyna to znaczy ostatnie dwa zwoje są blisko siebie i po podważeniu jednego z nich i naciągnięciu na niego przeciętego węża gumowego stukanie na jakiś czas ucichnie, u mnie pomogło:)
kris80 - 15-03-2011, 21:23

Sprawdzcie to co ja pisalem wczesniej w tym temacie, na pierwszej stronie. Moze i u was okaze sie to samo co u mnie sie tluklo. Objawy byly takie same.
Diter1958 - 16-03-2011, 21:04

Adamo02, Sprawdzę to napewno, auto jest z niemiec ale trochę zjechane i nie wszystko dało się od razu zauważyć. Mimo tego jestem z niego bardzo zadowolony.

[ Dodano: 16-03-2011, 21:21 ]
Adamo02 napisał/a:
A więc... sprawdziłem bak, to na pewno nie to... przy okazji wymieniłem gumy i łączniki stabilizatorów, oraz tuleje wahacza... problem jednak nie ustał... nadal z tyłu słychać ten dziwny dźwięk!

P.S taki mały OT. Mam w domu płyn hamulcowy DOT-4 i tu moje pytanie... czy mogę go dolać do hamulców i sprzęgła nie wiedząc jaki był tam wlany wcześniej, czy można je mieszać?
Teoretycznie płyny hamulcowe można mieszać. Ja do sprzęgła dolałem DOT-4 3 miesiące temu i nic niepokojącego się nie dzieje. Pozdrawiam

[ Dodano: 16-03-2011, 21:32 ]
sylmak, Przy najbliższej okazji spróbuję to zrobic, myślałem że tylko ja mam ten problem ponieważ autko jest trochę zjechane. Pozdrawiam.

Adamo02 - 19-03-2011, 12:47

Zastanawiam się jak to jest... bo gdy wczoraj i przedwczoraj padało... stuki było słychać co chwile... a dzisiaj, gdy nie pada, jest sucho i co jakiś czas świeci słońce, ani razu nie było słychać tego dźwięku. Sprężyn co prawda jeszcze nie sprawdziłem, ale czy ktoś ma jakiś świeży pomysł co to może być? :roll:
Diter1958 - 19-03-2011, 12:57

Adamo02 napisał/a:
Zastanawiam się jak to jest... bo gdy wczoraj i przedwczoraj padało... stuki było słychać co chwile... a dzisiaj, gdy nie pada, jest sucho i co jakiś czas świeci słońce, ani razu nie było słychać tego dźwięku. Sprężyn co prawda jeszcze nie sprawdziłem, ale czy ktoś ma jakiś świeży pomysł co to może być? :roll:
Prawie wszysko już tu opisano, ja świerzych pomysłów nie mam.
Hugo - 19-03-2011, 13:01

Adamo02 napisał/a:
gdy wczoraj i przedwczoraj padało... stuki było słychać co chwile... a dzisiaj, gdy nie pada, jest sucho i co jakiś czas świeci słońce, ani razu nie było słychać tego dźwięku
No to masz odpowiedź, są to na 100000% sprężyny zawieszenia, które podczas deszczu łatwiej przesuwają się po talerzu na amortyzatorze i powodują stuki. Typowa wada Coltów, Lancerów, Carism i Space Starów. Pomaga naciągnięcie cienkiego gumowego wężyka na dolny zwój sprężyny, a najbardziej pomaga wymiana amortyzatorów.
Diter1958 - 19-03-2011, 13:11

Hugo napisał/a:
Pomaga naciągnięcie cienkiego gumowego wężyka na dolny zwój sprężyny, a najbardziej pomaga wymiana amortyzatorów.
A jesli amorki na diagnozie są ok?
sylmak - 19-03-2011, 15:31

diagnoza tego problemu ci nie wykaże a nałożenie węża pomoże chociaż na jakiś czas :)
Diter1958 - 19-03-2011, 15:46

sylmak napisał/a:
diagnoza tego problemu ci nie wykaże a nałożenie węża pomoże chociaż na jakiś czas :)
Dzięki za radę.
Hugo - 19-03-2011, 18:57

Diter1958 napisał/a:
A jesli amorki na diagnozie są ok?
J/w kolega napisał to nie ma znaczenia.