To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Ogrzewanie postojowe do ASX

66butch - 17-12-2012, 14:33

odgrzewam temat,
od soboty jestem "szczęśliwym??" użytkownikiem systemu DEFA WarmUp 1400W wraz z grzałką silnika Safe Start w opcji "prawie full wypas" :wink: tzn. brak jedynie sterowania z pilota. Układ obejmuje ogrzewacz wnętrza 1400 W wraz ze sterownikiem, układ ładowania akumulatora, grzałkę silnika. Oczywiście zgodnie z regułą Murphy'ego od niedzieli jest odwilż :mrgreen: więc nie mogłem jeszcze przetestować działania "w boju"...
Po pierwszych testach podzielę się spostrzeżeniami
pozdrawiam

fj_mike - 17-12-2012, 14:36

66butch napisał/a:
Oczywiście zgodnie z regułą Murphy'ego od niedzieli jest odwilż

66butch, płyn chłodniczy możesz grzać. Przynajmniej silnik się szybciej rozgrzeje :wink:

66butch - 17-12-2012, 14:43

no tak ;-) chociaż jak na dworze jest +1C to czy ja wiem :?:
ale oczywiście masz rację...

JCH - 17-12-2012, 17:54

66butch napisał/a:
chociaż jak na dworze jest +1C to czy ja wiem :?:
Ja grzeję od 1 grudnia. Akurat wtedy przyszły mrozy :) Teraz odwilż ale co mi tam, przynajmniej opłata za licznik w garażu się na coś przyda ;)

Różnicę powinieneś odczuć, ja przynajmniej widzę, że szybciej łapie temperaturę i nie jest taki mułowaty jak bez grzałki 8)

mitsu00 - 17-12-2012, 18:30

66butch napisał/a:
odgrzewam temat,
od soboty jestem "szczęśliwym??" użytkownikiem systemu DEFA WarmUp 1400W wraz z grzałką silnika Safe Start w opcji "prawie full wypas" :wink: tzn. brak jedynie sterowania z pilota. Układ obejmuje ogrzewacz wnętrza 1400 W wraz ze sterownikiem, układ ładowania akumulatora, grzałkę silnika. Oczywiście zgodnie z regułą Murphy'ego od niedzieli jest odwilż :mrgreen: więc nie mogłem jeszcze przetestować działania "w boju"...
Po pierwszych testach podzielę się spostrzeżeniami
pozdrawiam
Problem w tym ze zawsze musisz stanac obok gniazdka zeby to ustrojstwo zalaczyc. Parkujac na parkingu czy ulicy, elektryczne ogrzewanie nie ma sensu, bo w PL nie uraczysz wyjsc z pradem na miejscach parkingowych jak w Skandynawii. W SE co 2gie auto to ma, ja wole jednak cieply garaz:-)
66butch - 18-12-2012, 08:20

no więc pierwszy raz DEFA odpalona. Ustawiona w automacie (tzn. układ decyduje o której włączyć podgrzew w zależności od temperatury zewnętrznej) = uruchomione 1,5 godz. przed ustawionym czasem wyjazdu (przy temperaturze zewnętrznej -3,5C).
Wyjazd sprzed domu 7.30 - we wnętrzu samochodu przyjemne ciepełko 8) , zero szronu/śniegu na szybach. Po przejechaniu ok. 3 km silnik rozgrzany :D

Jedna wskazówka dla ewentualnych uzytkowników: dmuchawa ogrzewająca wnętrze powoduje załaczenie czujek ruchu w alarmie - sugeruję alarm załączać w trybie pasywnym :wink: :idea:
Ciekawe jak układ będzie się sprawował przy niższych temperaturach?

@Mitsu00: ponieważ parkuję samochód przed domem (do garażu się nie mieści :evil: ) DEFA ma być użytkowana rano po spodziewanym duzym wychłodzeniu samochodu w ciągu nocy. W przypadku dużych mrozów mam możliwość korzystania z zewnętrznego gniazdka również w pracy = komfort po 8-9 godzinach postoju :lol:
I to by było na tyle...

Krzyzak - 18-12-2012, 08:31

moja defa się nie wyrabiała - po godzinie dmuchania ledwo przejrzysta dziurka na przedniej szybie
rok temu sprawdzałem i od tamtej pory leży gdzieś w garażu
acha - grzałka 1.4kW, wiec niezbyt wielka, tylko ogrzewanie wnętrza; zamontowana między fotelami tak, by dmuchała na szybę