Dom/garaż/ogród - Alternatywny piec c.o. w przypadku braku gazu
plecho1 - 27-02-2011, 17:44
Jeśli piec nie jest szczelny to nadmuch będzie wyganiał dym nieszczelnościami więc taki piec musi być szczelny a jeśli chodzi o zbyt duże ciśnienie to są przecież zawory bezpieczeństwa. Więc w dobrze zrobionej instalacji nie powinno się nic stać.
jaca71 - 27-02-2011, 18:14
plecho1 napisał/a: | Jeśli piec nie jest szczelny to nadmuch będzie wyganiał dym nieszczelnościami więc taki piec musi być szczelny |
Nie będzie wyganiał bo jest komin 100% szczelności przy otwartej komorze spalania nigdy nie będzie.
Co do gotowania wody itp. to piece na paliwa stałe mają zbyt duża bezwładność by być w stanie wygasić się natychmiast. Dobra instalacja to taka, która zabezpiecza od skutków zagotowania wody. Zagotowanie może się zdarzyć nawet wtedy gdy jest zasilanie energią elektryczna.
Krzyzak - 28-02-2011, 07:08
gulgulq napisał/a: | ile macie metrów do ogrzania i jaka temp. w domu ?? |
łącznie 200 (garaż też ogrzewam), w domu jest 21-22 stopnie, podłogówka (ciepło w stopy, po wyłączeniu pieca jeszcze długo to ciepło oddaje)
[ Dodano: 28-02-2011, 07:10 ]
plecho1 napisał/a: | są przecież zawory bezpieczeństwa |
u mnie jest tylko upustowy do zimnej wody a i tego się boję, bo nie chciało mi się kratki robić w kotłowni (jak syfon wyschnie, to smród straszny ) chociaż rozprowadzenie kanalizy mam
natomiast boję się, jakby musiał zadziałać upustowy ze 100 st. C... masakra
jaca71 - 28-02-2011, 17:26
Krzyzak napisał/a: | jak syfon wyschnie, to smród straszny ) | Zainteresuj się tematem bezwodnych pisuarów i płynów do nich = rozwiązanie wysychających syfonów
jacek11 - 28-02-2011, 18:05
krzychu napisał/a: | Dobra instalacja powinno chociaż trochę działać na grawitacji i odbierać od pieca chociaż tyle ciepła żeby nie zagotować wody. Można przetestować i od razu się będzie wiedzieć czy jest sens taką awaryjną instalację robić czy nie. |
Jeśli piec jest kondygnacje niżej,jest szansa,że będzie działać.Ważna jest grubość zastosowanych rur.Na pewno nie będzie działać podłogówka.Na grawitacji trzeba też robić spady,jak i zmieniać średnicę rur,by powstawało ciśnienie.
Krzyzak - 28-02-2011, 18:50
jaca71 napisał/a: | Zainteresuj się tematem bezwodnych pisuarów i płynów do nich |
spox - nie mam problemu, bo rura zamknięta i zalana wylewką - tylko piszę ogólnie o syfonach w garażach czy kotłowniach
ja nie mam, choć miałem wybór, ale jak ktoś chce mieć zawory upustowe w automatyce, to powinien przemyśleć posiadanie takowych kratek
gulgulq - 28-02-2011, 19:27
ja mam i potwierdzę że czuć (woda z syfonu szybko jakoś odparowuje)
ale zapakowałem worek foliowy docisnąłem i spokój..
Student - 28-02-2011, 19:45
Panowie zapomnijcie o tym, że ogrzewanie grawitacyjne będzie działać przy piecu węglowym jak macie rurki np. fi 20-22 lub mniej np.16 , zrobione w nowej technologii.
Nie ma szans aby poszło w obieg i odebrało z pieca temperaturę.
PS. jak ktoś robi kotłownie i będzie miał w niej wodomierz to niech zrobi kratkę, przyda się do wodomierz , będzie taniej przy zakładaniu .
A z kosztami ogrzewania gazem też bym nie przesadzał.
Kotłuję 10 lat , małe dzieci i jakoś wyrabiam na to aby chodzić w koszulce cały dzień w domu i nie marznę, choć dom mam zrobiony w starej tradycyjnej technologii (ściana x 2 + steropian x2 itd) a nie te nowe lepianki z pojedynki.
jacek11 - 28-02-2011, 22:34
Student napisał/a: | Panowie zapomnijcie o tym, że ogrzewanie grawitacyjne będzie działać przy piecu węglowym jak macie rurki np. fi 20-22 lub mniej np.16 , zrobione w nowej technologii.
Nie ma szans aby poszło w obieg i odebrało z pieca temperaturę. |
Dobrze to napisałeś.Z pieca trzeba wyjść co najmniej 1,5 cala,a potem stopniowo zmniejszać średnicę.
Marcino - 28-02-2011, 23:15
Ja mam piec na wymienniku ciepła płytowym, piec jest wpięty do wymiernika, nad piecem mam naczynie wzbiorcze z pływakiem i zimną woda która dopełnia go automatycznie. Jak sie zagotuje to wrzuca do naczynia i wężem do kratki, dodatkowo wszczepiony separator pary który nie pusci jej w obieg.
Druga strona za wymmienikiem chodzi na ciśnieniu około 1.7bar obecnie, tak ze można by spokojnie wpiąć w nią piec Gazowy chyba, obiegi wody z pieca CO i gazowego byłyby oddzielone.
Z tymi kosztami ogrzewania gazem mnie zaskakujecie, bo kolega mieszka w nowym domku coś ponad 200m2 i płaci około 700zł na miesiąc z gotowanie i CWU, wybudowany w nowej technologii, wiec porównujac do 1300zł na 3-4miesiace to dużo płaci.
JA o kosztach się nie wypowiem bo mam ciągle niedocieplone poddasze i mam straty, może za rok.. za rok jak skończe ..:
Student - 01-03-2011, 07:02
Ostatni rachunek 1100zł. za dwa miechy czyli wypadło na dość silne mrozy.
W tym gotowanie, mycie i dom 220m, grzane ok. 150m bo reszta to garaż , kotłownia , jedna łazienka na śrdnio bo służy jako pralnia , reszta na podłogówce hula i mam bardzo ciepło w domu.
Jak przychodzi weekend to Gaz + kominek dla nastroju .
Mnie najbardziej w rachunkach za gaz rażą opłaty abonamentowe , jest to ok. 180zł, i tego nie da się uniknąć co by nie robić.
Krzyzak - 01-03-2011, 07:33
Student napisał/a: | Mnie najbardziej w rachunkach za gaz rażą opłaty abonamentowe , jest to ok. 180zł, i tego nie da się uniknąć co by nie robić. |
niestety... pgnig ma monopol i nie widać, by coś miało się zmienić
spółka jest w rękach państwa i ma założony z góry min. zysk, bo musi przekazać min. miliardową dywidendę - więc tak manipuluje cenami, by im wyszło...
jaca71 - 01-03-2011, 13:01
gulgulq napisał/a: | ja mam i potwierdzę że czuć (woda z syfonu szybko jakoś odparowuje)
ale zapakowałem worek foliowy docisnąłem i spokój.. |
Na wysychanie/wyparowywanie syfonów są dwie metody:
1. chałupnicza - wlać na wierzch trochę oleju napędowego/silnikowego/roślinnego
2. wlać na wierzch płynu do pisuarów bezwodnych
wit71 - 01-03-2011, 18:30
o tym oleju do syfonu nie pomyślałem-a też czasami unosi się zapaszek.
gulgulq - 01-03-2011, 19:40
Cytat: | 1. chałupnicza - wlać na wierzch trochę oleju napędowego/silnikowego/roślinnego |
a nie zrobi się czasem z czasem z tego syfiasta skorupa - wiadomo olej łapie wszelki brud i kurz ??
|
|
|