Pajero III - [3.2 DID] Wymiana oleju w automacie
Krzyzak - 16-11-2021, 12:07
silikon to taka ogólnikowa nazwa, bo chodzi o pastę (3M w oryginale) uszczelniającą - silikony zawierają utrwalacz na bazie kwasu octowego a kwas + metal = korozja
trocin - 16-11-2021, 16:57
to zrozumiałe
kupiłem uszczelniacz dirko
[ Dodano: 10-12-2021, 11:39 ]
olej i filtr wymienione zgodnie z opisem tompol34 , dziękuję poszło 15 litrów oleju na wymianę bo dolewałem aż z rurki przy chłodnicy zacznie lecieć czysty olej, potem zlałem z miski, wymieniłem filtr i dolewałem do stanu ma bagnecie.
dziękuję zbyszekm2 za konsultację telefoniczną przy wymianie
Eko Driver - 27-02-2023, 17:02 Temat postu: Wymiana oleju i filtra Na filmiku w yt widziałem troche inną procedurę..Po zlaniu pierwszych 4l i uzupełnieniu gasi silnik i wymienia filtr w skrzyni spuszczając ten syf a póżniej uzupełnia 4l i ponownie spuszcza i uzupełnia...Ta procedura jaky bardziej mi sie podoba..Czy w ten sposób będzie ok? czy są jakieś przeciwwskazania?
Krzyzak - 28-02-2023, 08:34
Eko Driver - czyli zlewasz ile się da z miski skrzyni a potem nalewasz świeży i znów go wylewasz? - trochę bez sensu wylewać świeży olej, prawda?
kolejność jest taka, że zlewasz z miski, uzupełniasz a uruchomienie silnika odpala pompę w skrzyni i świeży z miski leci na konwerter wypychając ten stary przez wężyki do chłodnicy
wtedy uzupełniasz znów w misce i powtarzasz aż będzie widać czysty olej (ja zakładam przezroczyste wężyki na króćce ze skrzyni i od razu widać
dyzioo - 05-11-2024, 22:14
Ja się męczyłem z bagnetem, odkręciłem od góry, na środku i zdemontowałem miske.
Podczas montażu jak źle wsunąłem obudowę bagnetu a silikon miałem na misce to sie dopiero zaczęła zabawa.... musiałem wszystko zmyć i na nowo.
Po krótkiej chwili okazało sie ze ten pancerz bagnetu ma taki przegub obrotowy na 2/3 długości tam można rozłączyć ten pancerz na pół, i nie trzeba wtedy rozkręcać od góry i od środka
|
|
|