To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Wybory Samorządowe 2006-11-12

Anonymous - 07-11-2006, 08:33

ja się nie znam i pewnie zagłosuję na "znajomego" mi kandydata jak co roku...niestety na polityce nie znam się kompletnie żałuję tylko że na prezydenta nmie głosowałem ...
Grześku - 07-11-2006, 08:56

przyczlapus napisał/a:
żałuję tylko że na prezydenta nmie głosowałem ...

to teraz masz okazję się zrehabilitować i oddać głos na opozycję :mrgreen:

Ja głosuję na PO.
Ciekawe czy znowu się okaże, że wszyscy głosowali na PO a PiS wygrał...

Anonymous - 07-11-2006, 09:14

Grześku napisał/a:

No właśnie - ciekawe z czego to wynika. Ludzie wstydzą się powiedzieć, że głosowali na PiS?
No bo wybory raczej nie są fałszowane...

akbi - 07-11-2006, 09:37

stanik napisał/a:
A w ogóle to się pochwale jestem przewodniczącym jednej z lokalnych komisji wyborczych To mój debiut w takiej roli, także trochę się stresuję czy podołam, bo tak od razu na głęboką wodę mnie rzucili

loozik - ja byłem jakieś ... 8 lat temu, dasz radę :mrgreen:

stanik - 07-11-2006, 09:39

a mi się wydaje, że na razie to ciężko stwirdzić kto wygra w skali kraju. Sondaże obejmują tylko swym zasięgiem duże, krajowe partie, natomiast nie biorą pod uwagę lokalnych ugrupowań. A myślę, że takich miast jak moje, gdzie lokalne ugrupowanie ma bardzo duże poparcie jest więcej. Na 99.9% obecny prezydent, z tegoż ugrupowania, zostanie wybrany ponownie, jedynie sprawa stołków w radzie miasta się rozstrzygnie (obecnie większość też jest w posiadaniu lokalnego ugrupowania).
Opozycja jest PO, które trochę zyskało na sile, ale może to tylko takie wrażenie, bo mój kolega cały czas mi o tym swoim PO gada. I to w sumie wszystko u mnie. Na mieście widać jeszcze co jakiś czas SLD + spółka (jakiś blok wyborczy założyli z kilkoma ugrupowaniami). PiS na moim lokalnym rynku praktycznie w ogóle nie liczy się w walce o stołki. A nawet jeśli to jest sprawa marginalna, tak samo jak Samoobrona, LPR itp.

sruba - 07-11-2006, 09:43

ja ide oddac glos na PO i Adamowicza (po starej znajomosci :wink: mialem u niego "4" na doktrynach politycznych :mrgreen: ).
obserwuje sobie z boku cala kampanie i jak widze co wyprawiaja (w trakcie kampani, na reszte spuszczam zaslone milczenia) PISowcy, to ciesze sie, ze w Gdansku raczej do wladzy nie dojda, tym bardziej, ze chca rzadzic ze swoimi przydupasami ze swiatlego LPRu i uczciwej SO.

ludzie w sondazach nie przyznaja sie na kogo glosuja, bo:
1. wstydza sie swojego wyboru sterowanego np. z ambony, radia m., itd.
2. wstydza sie swoich pogladow
3. glosuja "przeciwko"
4. w sondazach "glosuja", a potem olewaja sprawe
5. po prostu klamia

arekp - 07-11-2006, 10:04

przyczlapus napisał/a:
żałuję tylko że na prezydenta nmie głosowałem ...

Teraz pewnie wielu takich jak Ty zaluje :( Niestety bloto juz mamy i trzeba dopilnowac aby sie bagno z tego nie zrobilo.

W naszym miescie nie ma absolutnie zadnego sensownego kandydata na Prezydenta Miasta, na ktorego moglbym z czystym sumieniem zaglosowac. Zaglosowalbym nawet nie patrzac na ugrupowanie polityczne ... gdyby byl ktos sensowny. Niestety 'mniejszym zlem' bedzie glosowanie na czlowieka o ktorym niewiele wiem ale chociaz jest z PO ;-)

Ci ktorzy nie ida bo im sie nie chce/nie maja pomyslu na glos/uwazaja ze i tak lepiej nie bedzie sa dla mnie 'pipami'. Takich'pipek' w Szczecinie jest bardzo duzo i przez to mamy gowniane miasto. Zmarnujcie szanse swoich miast i nie glosujcie, bedziecie mieli tak jak my.

ps. te nieoddane glosy i tak ktos uzupelni ;-) ja tam bym na Waszym miejscu wolal sam skreslic wedle uznania/przypadku niz zostawic to oszustom.

[ Dodano: 2006-11-07, 10:25 ]
lukamar napisał/a:
Grześku napisał/a:

No właśnie - ciekawe z czego to wynika. Ludzie wstydzą się powiedzieć, że głosowali na PiS?

Wczoraj czytalem material na temat 'jazdy na gape' w Polsce. Opisywano tam ludzi, ktorzy nie placili zadnych podatkow a zyli.

"W II kwartale 2006r. z pracy zylo w Polsce 14,459 mln osob, zas 14,537 mln bylo biernych zawodowo". Liczba biernych uwzglednia dzieci ale i tak jest przerazajaco duza.

Idac dalej, z zestawienia rozliczenia podatku PIT za 2005 rok wynika, ze w zaleznosci od progu podatkowego wplynely nastepujace kwoty:

19% - 17,149 mld zl
30% - 6,246 mld zl
40% - 6,438 mld zl

Liczby wygladaja calkowicie normalnie, gdyby nie drobny szczegol - ilosc osob placacych podatek wg. powyzszych stawek:

19% - 22 356 919 osob
30% - 1 102 502 osob
40% - 208 327 osob

Co z tego wynika? Wynika to, ze 208 tys. osob w polsce wplacilo polowe kwoty podatku, ktora zaplacili ludzie nie przekraczajacy zarobkow w wysokosci 37 024 zl (brutto). Te same 208 tysiecy osob bylo w stanie zaplacic wiecej podatku niz 1,1 mln osob zarabiajacych w przedziale 37-74 tysiaca zl brutto.

Co ciekawsze, ludzie ktorzy glosowali na PO to 70% podatnikow placacych podatki i utrzymujacych nasz kraj. 30% podatnikow glosowalo na pozostale partie. Co z tego wynika? Wynika proste podsumowanie, ze na pozostale partie glosuje niewielka ilosc placacych podatki (w tym rolnicy) oraz ogromne grono bezrobotnych, emerytow i rencistow. Dlatego obecna trojca rzadzaca tak chetnie chce podniesc kwote zasilku dla bezrobotnych i utrzymac go na stale ... zyskaja tym sobie kolejne glosy. W koncu glos bezrobotnego niczym nie rozni sie od glosu osoby placacej podatki ... a tych jest przeciez mniej.

Na PO glosowalo 2 849 259 osob czyli niecala 1/4 wszystkich glosujacych. Wg. statystyk z sondazow byli to: przedsiebiorcy, menadzerowie, specjalisci glownie z wyszym wyksztalceniem.

Na podsumowanie zestawienie przecietnego wynagrodzenia w 2005:

770 zl pracujacy na etacie
606,17 zl rolnik
977,1 zl pracujacy na swoim
800,25 emeryt/rencista

Od niecalych 2 miesiecy zbieram informacje na temat mozliwosci uruchomienia oddzialu firmy na terenie Niemiec i zza tamtej czesci Odry zamierzam od przyszlego roku prowadzic glowna czesc swojej dzialalnosci. Gdzie zostana podatki? Oczywiscie po tamtej stronie granicy. Dlaczego? Bo sa normalniejsze stawki podatku a kraj jest przyjemniejszy do prowadzenia biznesu - u nas pozostaja 3 chore stawki.
Zrobilo tak juz dwoch kolegow i przymierza sie do tego klient, dla ktorego wlasnie buduje system. Jak tylko poznam komplet kosztow bede sie nad tym powaznie zastanawial - a nawet nad zakupem domu przy granicy i przemeldowaniu zeby calkowicie pozbyc sie majatku na terenie Polski.

Ciekaw jestem ilu jeszcze mlodych i myslacych ludzi zrobi podobnie. Ciekaw tez jestem kto wtedy bedzie odprowadzal czesc swoich dochodow temu zlodziejskiemu Panstwu.

szczeslaw - 08-11-2006, 03:03

arekp napisał/a:
Od niecalych 2 miesiecy zbieram informacje na temat mozliwosci uruchomienia oddzialu firmy na terenie Niemiec i zza tamtej czesci Odry zamierzam od przyszlego roku prowadzic glowna czesc swojej dzialalnosci. Gdzie zostana podatki? Oczywiscie po tamtej stronie granicy. Dlaczego? Bo sa normalniejsze stawki podatku a kraj jest przyjemniejszy do prowadzenia biznesu - u nas pozostaja 3 chore stawki.
Zrobilo tak juz dwoch kolegow i przymierza sie do tego klient, dla ktorego wlasnie buduje system. Jak tylko poznam komplet kosztow bede sie nad tym powaznie zastanawial - a nawet nad zakupem domu przy granicy i przemeldowaniu zeby calkowicie pozbyc sie majatku na terenie Polski.

Bzdura.
Niemcy są jeszcze bardziej socjalistyczne od nas. Warunki do prowadzenia interesów są jeszcze gorsze. Przykro mi, ale tak to wygląda. I nie chodzi tu nawet o suche dane dotyczące wysokości podatków, ale o codzienność. Mam klienta niemca, który razem z bratem prowadzi dużą, międzynarodową firmę. Ów klient zajmuje się przede wszystkim polską filią firmy, jednak ma też czasami doczynienia z niemieckimi urzędami i fiskusem. Gwarantuję, że gdyby przeczytał ten tekst, to wybuchnąłby śmiechem...
Zresztą sam byłem zszokowany po usłyszeniu kilku prawdziwych historii, których był uczestnikiem.
Sruba napisał/a:
ludzie w sondazach nie przyznaja sie na kogo glosuja, bo:
1. wstydza sie swojego wyboru sterowanego np. z ambony, radia m., itd.
2. wstydza sie swoich pogladow

A dlaczego się wstydzą? Bo poza "radiem m." wszystkie inne media mówią im, że PiS to ciemnogród, samo zło itp., itd.
A jeszcze AD. 1. - wybór duuuuuuużej część wyborców PO jest sterowany przez GW, TVN i inne media "niezależne".
Bliżej mi do PO (zwłaszcza jeżeli chodzi o poglądy na gospodarkę) ale wkurza mnie potępianie w czambuł wszystkiego co robi PiS, tylko dlatego, że popiera go Rydzyk a potępia szmaciarz michnik.

sruba - 08-11-2006, 11:44

szczeslaw napisał/a:
A dlaczego się wstydzą? Bo poza "radiem m." wszystkie inne media mówią im, że PiS to ciemnogród, samo zło itp., itd.

no wszystkie inne media tak nie mowia. TVP jest telewizja publiczna kierowana przez czlowieka PISu...

szczeslaw napisał/a:

A jeszcze AD. 1. - wybór duuuuuuużej część wyborców PO jest sterowany przez GW, TVN i inne media "niezależne".

ja bym to ujal inaczej - biorac pod uwage elektorat PO (jego wyksztalcenie, dochody, itd) jego poparcie jest wspierane przez media niezalezne. nie sterowane...

szczeslaw napisał/a:

Bliżej mi do PO (zwłaszcza jeżeli chodzi o poglądy na gospodarkę) ale wkurza mnie potępianie w czambuł wszystkiego co robi PiS, tylko dlatego, że popiera go Rydzyk a potępia szmaciarz michnik.

wszystkiego ? no dobra - co dobrego oprocz stacji ekspresowej we Wloszczowej, becikowego, lustracji, zaostreznia prawa zrobil PIS ?
gdzie mieszkania, obnizenie podatkow, ulgi dla rodzicow (btw. smiac mi sie chcialo jak w trakcie ubieglorocznej kampanii wyborczej PIS pokazywal spot z lodowka i znikajacymi zabawkami - mam 7-mio letnia corke i jakos nigdy nie dostalem na nia grosza. wiec co mialo mi znikac ?), gdzie porzadnie prowadzona polityka zagraniczna ?

jedyny plus jaki mozna zapisac na rzecz PISu, to nieingerowanie w gospodarke - zostawili ja sama sobie i jakos daje rade... boje sie tylko, ze ze swoimi socjalistycznymi zapedami niedlugo sie do niej dobiora, bo zacznie im brakowac...

i tak na koniec - szczeslaw - nazwy wlasne pisze sie z duzej litery ("szmaciarz michnik"), jako dojrzaly i kulturalny czlowiek powinienes to wiedziec (niezaleznie, czy kogos lubisz/szanujesz/nienawidzisz)...

Student - 08-11-2006, 12:00

Ja idę głosować bo przemawiają do mnie słowe dziadka Śp. który mówił "nie głosowałeś nie masz prawa narzekać", zagłosuje na PO bo mają szansę wygrać z PiS, nie lubię straszenia teczkami i kłamstwa które uprawia PiS.
Z ciekawostek w Radzyminie stołki podzielone i wyniki głosowania już znane, Burmistrz wybranyi dyrektorowie szkół i dla tego w...ia mnie PiS.

sruba - 08-11-2006, 12:33

na doskonale pomysly PISu i kumpli czekac dlugo nie trzeba...:

Cytat:

Kilkudziesięciu posłów PiS, LPR oraz Ruchu Ludowo-Narodowego pracuje nad projektem ograniczającym używanie tabletek antykoncepcyjnych i prezerwatyw. Pomysł powstaje w ramach pakietu ustaw składających się na "Narodowy program wspierania rodziny", którym już niebawem zajmie się rząd.

czekam, az uchwala skladanie obok PITu, deklaracji dni plodnych, i wizytatorow w postaci "3 spolecznych" skladajacych sie z delegata Najasniejszej, ksiedza i osiedlowej dewoty, dopilnowujacych dopelniania obowiazkow malzenskich... :lol:

akbi - 08-11-2006, 12:35

Może też będą chcieli jakieś krókie ujęcia zobaczyć, czy oby wszystko prawidłowo robisz :mrgreen: Zgodnie z teorią Giertycha :lol: :twisted: :mrgreen:
sruba - 08-11-2006, 13:57

ciekawsza strona wyborow:

www.edytanedziak.pl

kandyduje w Radomiu.

szczeslaw - 08-11-2006, 18:45

Sruba napisał/a:
no wszystkie inne media tak nie mowia. TVP jest telewizja publiczna kierowana przez czlowieka PISu...

No dobra - prawie wszystkie :)
Sruba napisał/a:
ja bym to ujal inaczej - biorac pod uwage elektorat PO (jego wyksztalcenie, dochody, itd) jego poparcie jest wspierane przez media niezalezne. nie sterowane...

Wykształcenie ani tym bardziej dochody nie gwarantują wcale mądrości...
Podejrzewam, że gdyby zrobić jakieś badania, to okazałoby się, że wybiórcza i TVN tak samo jak radio m. "steruje" wyborcami. Czy ciągłe powtarzanie, że PiS jest be, jego wyborcy to ciemnogród a "ludzie światli" i "elita" głosują na ...... (tu wstaw partię w zalezności od danego medium) to nie jest sterowanie wyborcami? Przekonywanie ich, że głosując na jednych są głupimi ciemogrodzianami, którym powinno się zabrać prawo wyborcze a głosując na innych są mędrcami, prawie że "autorytetami moralnymi"? Ludzie po jakimś czasie zaczynają w to wierzyć...
Sruba napisał/a:
wszystkiego ? no dobra - co dobrego oprocz stacji ekspresowej we Wloszczowej, becikowego, lustracji, zaostreznia prawa zrobil PIS ?
gdzie mieszkania, obnizenie podatkow, ulgi dla rodzicow (btw. smiac mi sie chcialo jak w trakcie ubieglorocznej kampanii wyborczej PIS pokazywal spot z lodowka i znikajacymi zabawkami - mam 7-mio letnia corke i jakos nigdy nie dostalem na nia grosza. wiec co mialo mi znikac ?), gdzie porzadnie prowadzona polityka zagraniczna ?

Mi też PiS niebardzo się podoba, ale uważam np. że lustracja, likwidacja WSI czy zmiany w prawie karnym (choćby te, które w końcu pozwolą się nam bronić przed przestępcami) są potrzebne. Niestety - większość mediów te rzeczy też opluwa.
Sruba napisał/a:
nazwy wlasne pisze sie z duzej litery ("szmaciarz michnik"), jako dojrzaly i kulturalny czlowiek powinienes to wiedziec (niezaleznie, czy kogos lubisz/szanujesz/nienawidzisz)...

Ale ja doskonale wiem, że nazwy własne pisze się z dużej litery :)
Zazwyczaj zaznaczam, że napisałem coś specjalnie z małej litery - tym razem o tym zapomniałem.
Przykro mi, ale michnik nie jest dla mnie wart pisania jego nazwiska z dużej litery. To największa szuja w polskim życiu publicznym. Facet, który rości sobie prawo do mianowania w Polsce "autorytetów moralnych" i "niewątpliwych autorytetów moralnych" kiedy moralność jego samego jest mniej więcej 2m poniżej poziomu dna.
Facet, który pluje na wszystkich którzy nie zgadzają się z jego poglądami, wyzywa tych ludzi a sam zarzuca im "mowę nienawiści".
Wreszcie facet, który uzurpuje sobie prawo do oceniania innych, do mówienia kogo można zlustrować a kogo nie, kto był TW a kto nie, a sam razem z SBkami ustalał przyszły kształt Polski - Polski, w której rządzić miała tzw. lewica laicka (wywodząca się wprost z PZPR, później się od niej odłączyła - to z niej wywodzi się michnik) oraz reszta PZPR w postaci SDRP.
Sorry ale ja po prostu nie jestem w stanie napisać tego nazwiska z dużej litery.

sruba - 08-11-2006, 19:51

szczeslaw napisał/a:
Wykształcenie ani tym bardziej dochody nie gwarantują wcale mądrości...

pewnie, ze nie. masz swieta racje. niemniej brak wyksztalcenia tym bardziej madrosci nie gwarantuje.

szczeslaw napisał/a:
lustracja, likwidacja WSI czy zmiany w prawie karnym

lustracja ok, zmiany w prawie karnym tez, ale maczanie paluszkow (na dodatek przez oszoloma Macierewicza) w sluzbach specjalnych... no nie wiem...

szczeslaw napisał/a:
doskonale wiem, że nazwy własne pisze się z dużej litery

Twoje prawo. ja uwazam, ze nazwisko Kaczynskiego, Rydzyka czy nawet Hitlera, powinno sie pisac duza litera. bo tak jest ogolnie przyjete. swoj brak szacunku, czy wrecz nienawisc do danej osoby mozna wyrazic w inny sposob.