[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Dziwny odgłos silnika na postoju - cykanie klimatyzacji
RalfPi - 09-12-2013, 10:48
prosto napisał/a: | u mnie drażni mnie tylko te "pykanie" dosc czeste ktore slychac poza samochodem. nie raz znajomi gdy stalismy przy zalaczonym samochodzie i gadalismy pytali co tak pyka i kazdy zdziwiony ze "nowy" samochod a takie dziwne odglosy. jak wylacze nawiew nic nie "pyka". a co do czestego zalączania sie sprezarki to u mnie jakos specjalnie tego nie slysze natomiast u ojca w renault koleos zalącza sie doslownie co kilka sekund i to slychac wyraznie i stosunkowo glosno | Nie jestem w stanie odnaleźć jakiejś szczegółowej dokumentacji klimy.. ale w mojej opinii im mocniej "pyka" tym lepiej - tak hałasuje zwora stycznika, która jest albo zwalniana sprężyną, albo przyciągana elektromagnesem - im mocniej pyknie.. tym stycznik będzie dłużej pracował (oczywiście w granicach rozsądku )
mjsystem - 22-07-2014, 07:23
Panowie, mam pytanie. Czy dobrze mi się wydaje, że im mniej czynnika i klima mniej wydajna, tym częściej się załącza, co za tym idzie - więcej auto spala paliwa i ma z tego powodu jeszcze mniej mocy?
Lukaso - 22-07-2014, 08:56
mjsystem napisał/a: | tym częściej się załącza |
Doładowywałem do 530 ml czynnika przed latem i cyka cały czas co chwilę a też miałem nadzieje, że częstotliwość spadnie Ten typ tak ma i przynajmniej u mnie odczuwalnie szarpie przy załanczaniu jak delikatnie jedziesz np. na 4 ok 70 km/h
Wizard_gp - 22-07-2014, 21:08 Temat postu: [CX2A 1.5] Biegi wentylatora chłodnicy Witam,
Czy w tym samochodzie są różne prędkości wentylatora chłodnicy?
Zastanawiam się, gdyż w momencie załączenia się sprężarki klimatyzacji, od razu włącza się wentylator na (chyba) najwyższy bieg. Pochodzi z 10 sekund po czym się wyłączy i tak cyklicznie.
Obstawiałbym tutaj, że mógł paść rezystor wentylatora, ale nie wiem, czy w tym modelu coś takiego występuje. Proszę o pomoc lub jakieś sugestie.
Trik - 23-07-2014, 08:48
To zwyczajna praca sprężarki klimy.
Poczytaj w tym temacie: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=63076
Wizard_gp - 23-07-2014, 10:23
Czytałem już ten temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. A pytanie brzmi:
"Czy w tym samochodzie są różne prędkości wentylatora chłodnicy?"
To, że sprężarka pracuje cyklicznie to wiem, chodzi mi o to, czy zawsze jest tak, że jak sprężarka wchodzi do pracy to razem z nią odpala się wiatrak chłodnicy na max obrotów?
mjsystem - 23-07-2014, 11:35
Temat scaliłem, wszak dotyczy klimatyzacji.
RalfPi - 23-07-2014, 11:38
No z pewnością w 1.8 są różne biegi - podejrzewam, że sterowanie jest zrealizowane na jakimś mostku tranzystorowym, a z potencjometru podajemy tylko wartość zadaną.
Wątpię, żeby regulacja odbywała się za pomocą nastawnego rezystora.
krzychu - 23-07-2014, 11:47
W starszym Lancerze są 2 biegi. Regulowane na podstawie jakiejś temperatury (ale zewnętrznej i prędkości albo temperatury chłodnic). Ogólnie zaobserwowałem:
Klima:
- zimno nie odpala wentylatorów albo odpala na 1 biegu
- ciepło odpala wentylatory na 2 bieg
Wystarczy ruszyć i wentylatory milkną.
Bez klimy jak się silnik zagrzeje to wentylator się po 2-3 minutach włącza i kręci na 1 biegu
Wizard_gp - 23-07-2014, 13:48
Dziękuję za odpowiedzi, a czy może ktoś dysponuje jakimś schematem elektrycznym, dla tego konkretnego modelu?
Tomek87 - 19-03-2019, 21:04
mnie tez te cykanie klimy na początku dziwiło i niepokoiło cyka tak że moja żona pierwszy raz stojąc obok czarnego rekina podskoczyła bo myślała ze coś sie stało hehe
|
|
|