Komputery, RTV, AGD, Komorki - Kuchnia
Antyey - 16-05-2011, 15:05
Student napisał/a: | Zaraz zaraz :
Indukcja jest ekonomicznie nieuzasadniona bo zwrot zainwestowanej kasy zwraca sie dopiero po 12 latach czyli w momencie wymiany na nową. | Nie wiem czy jest to 12 lat, nie liczyłem. Ale indukcja oferuje większy komfort użytkowania i dlatego zdecydowałem się na nią Tak samo jak nowe audi będzie miało przewagę w konforcie nad Fiatem
Student napisał/a: | Jakie nie odmrażanie tego nie kumam, nigdy moja się nie rozmroziła sama a odgłosy są przynajmniej 2-3 razy głośniejsze od standardowej dla mnie to już "hałas". | Bo lodówki to nie cudo, które się samo odmraża. Jak sam napisałeś, nie łapmy się na slogany. 'No-frost' sprowadza się tylko i wyłącznie do tego, że automatyka lodówki kontroluje wilgotność w środku. Kontrola wilgotności zaś zapewnia tyle, że nie osadza się szron i lód wewnątrz (co się zdarza np. na tylnej ścianie lodówki albo w zamrażalniku). Więc czy braku 'no frost' raz na jakiś czas trzeba lodówkę odmrozić aby pozybyć się szronu i lodu.
Student napisał/a: | Jażda powłoka jest antybakteryjna w porównaniu z np. dyktą. | A dlaczego uważasz że dykta będzie mniej 'anty-bakteryjna' niż np. zwykły plastik? Bo się łatwiej brudzi
jaca71 - 16-05-2011, 15:14
Antyey napisał/a: | Co do płyty indukcyjnej - obawiam się, że tutaj sam sobie strzeliłeś w stopę, bo niższe modele większości firm mają takie sterowanie (Teka, Mastercook, Siemens, Bosch). Niestety, za komfort trzeba troszeczkę dopłacić |
Może i tak. Ta płyta miał wszystko co potrzebowałem - Dużą moc, funkcję boost, Timer. Dodatkowo miała wyposażenie premium: Superquattro Touch i to wyposażenie premium jest jej największą zmorą A i jeszcze przez głowę mi nie przeleciało że może nie mieć zabezpieczenia przed kipieniem. Znaczy wiedziałem że są wypasione modele z automatycznym kucharzem (mikrofon słucha czy potrawa wrze i na tej podstawie płyta dobiera moc) ale wydawało się że "bajer" przeciw wykipieniu jest standardem - przynajmniej jest/był w Electroluksie ceramicznym. Stąd wybór tej płyty - więcej bajerów nie było mi potrzebne. A sterowanie w Electroluksie tez z jednego panelu dla wszystkich pól było bajecznie proste, intuicyjne i szybkie.
Jednym słowem sterowanie Siemensa/Boscha to jedna wielka porażka.
To dlaczego siemens? Ano dlatego że jako jedyny z Boschem robi mikrofale otwierane w prawą stronę (nie do góry, nie na dół) i reszta sprzętów na wierzchu musiała polecieć z jednej firmy
OKAP
Mam jeszcze okap Amiki i tez nie jest pozbawiony wad. oto on:
http://www.amica.com.pl/p...c951s,86,2.html
Zalety:
- ciekawy design - nam pasował do reszty kuchni
- duża moc wyciągu (wiele litrów na minutę)
Wady:
- sensory sterowania średnio czułe
- z powodu wielkiej mocy a małego otworu zaciągowego głośna jak diabli
Podsumowanie: Mimo wad wygląd przeważyłby i kupiłbym drugi raz. Na szczęście daje radę bez wiatraka i na pierwszym poziomie mocy
[ Dodano: 16-05-2011, 15:20 ]
Antyey napisał/a: | A dlaczego uważasz że dykta będzie mniej 'anty-bakteryjna' niż np. zwykły plastik? Bo się łatwiej brudzi |
mnie się wydaje że dlatego iż łapie wilgoć
Antyey napisał/a: | Ale indukcja oferuje większy komfort użytkowania i dlatego zdecydowałem się na nią |
Największy komfort to daje otwarty płomień. Ale w porównaniu indukcja vs ceramika?halogen. Przewaga indukcji jest tylko w szybkości doprowadzenia potrawy do temperatury roboczej. Dozowanie ciepła jest na zbliżonym poziomie z minimalnym plusem dla indukcji za szybsze obniżanie temperatury. Te dwa plusiki zadecydowały że wybrałem indukcję. Cena była bardzo zbliżona a do indukcji dawali komplet garnczków na start.
Co do garnczków - polecam tefala.
[ Dodano: 16-05-2011, 15:37 ]
Antyey napisał/a: | Kontrola wilgotności zaś zapewnia tyle, że nie osadza się szron i lód wewnątrz (co się zdarza np. na tylnej ścianie lodówki albo w zamrażalniku). |
Pogrubione jest najtańszym i najskuteczniejszym sposobem usuwania wilgoci - kondensacja pary na zimnej powierzchni. Najpierw wilgoć się tam osadza, potem spływa na agregat gdzie jest odparowywana do atmosfery w kuchni. Proste, tanie, skuteczne.
Cyklony i inne huragany w systemach No-Frost też mają swoje wady.
cabaniarz - 16-05-2011, 16:04
No to i ja się pochwalę
-zmywarka - Bosch - made in germany, szczerze polecam, cichutka , zero awarii, a będzie już 3lata,
- płyta ceramiczna mastercook (nieazleżna od piekarnika), dla mnie super sprawa w porównaniu do gazówek, zero awarii, 3lata
- piekarnik - mastercook, poprostu działa , na początku jakieś problemy z wyświetlaczem, zrobili na gwarancji i spoko, teraz 3lata,
- okap amica- zero problemów przez 3lata
- lodówa - polski polar 10lat drobne usterki po drodze ale ch(ł)odzi
Tak teraz myślę, z peryspektywy tych 3 lat, że to był chyba dobry wybór Może ograniczył bym te bajery z których nikt nie korzysta typu: alarmy, nastawiane czasy pieczenia itp. , które tylko zwiększają cenę
Student - 17-05-2011, 14:22
No to sie chwalimy po 10 latach użytkowania:
Kuchnia - Amica płyta gazowa czteropalnikowa wtedy z górnej półki zresztą na osprzęcie Siemens/Bosch
Piekarnik - Amica , termo i inne pierdoły, często używany
Lodówka - duża Amica do zabudowy , dwa agregaty
Okap - Amika 90cm, coś ok 560-600m wydajności
Pralka - Bosch.
Zmywarka - Bosch 45cm, tutaj pamiętam cenę 2800zł. chodziło o hałas i jest naprawdę cicha.
Z żadnym osprzętem nie miałem najmniejszego problemu, żadnej usterki czy coś
Więc z opluwaniem Amiki to był bym ostrożny.
Dla czego wybrałem Amicę,:
1. bo osoba która projektowała mi kuchnię (notabene mój brat pracujący w dość eksklusiw studio ) podzieliła sie swoimi doświadczeniami z wielu lat i opiniami klientów
2. wiedza o sprzęcie a właściwie podzespołach , wtedy Amica była robiona na Boschu / Siemensie , czy teraz tak jest nie wiem musiał bym sie zapytać.
3. Zakup bez VAT co był mało spotykane w tamtych latach
Zapłaciłem ok. 12tyś. be zzmywarki i jestem
gulgulq - 17-05-2011, 14:43
Student napisał/a: | 2. wiedza o sprzęcie a właściwie podzespołach , wtedy Amica była robiona na Boschu / Siemensie , czy teraz tak jest nie wiem musiał bym sie zapytać. |
zmieniło się chyba od jakiś 2 lat - teraz Amica to "podobno" kiepska jakość - ostatnio jak kupowaliśmy pralkę rodzicom do wzięliśmy Simensa - na razie stoi i czeka aż się skończy Ardo (które się już kończy od 2 lat )
jak kupowałem pralkę jakieś 6 lat temu to Amica była w super jakości - chodzi do dziś bez żadnych zastrzeżeń
Trik - 17-05-2011, 22:39
To ja też sie pochwalę. Sprzęta mają po 7 lat i jak dotąd:
Blat ceramiczny Hilight w końpletem z kuchnią Amica (wymiana pola grzejnego na gwarancji)
Okap wyspowy 60*90 cm Amica 900m3/h.
Lodówka z zamrażarką 2 agregaty Amica (wymiana sensora zamkniętych drzwi na gwarancji, wymiana uszczelki zamrażarki uszkodziliśmy ją przy czyszczeniu 55pln)
Praleczka z górnym wsadem Brandt lat 10 dopiero zaczeła przeciekać ale pierze dale j.(wymiana zasobnika proszków itp po 8 latach używania. Orginał koszmarnie drogi prawie 160pln ale okazało się że aktualnie Bosch, Siemens i coś tam jeszcze ma identyczne 70pln) Planujemy przesiadkę na Elektrolux.
Zmywarka Beko "Jeden Dotyk" czy jakoś tak, do zabudowy lat 1 wszystko gra (z tego co widziałem identyczne wnętrzności ma teraz Amica za wyższą cenę od Beko o ok 500pln.
sruba - 17-05-2011, 23:31
dzieki za wszystkie dotychczasowe opinie.
szybkie pytanie:
lodówka electrolux (wiem, że to głupie, ale odpowiada mi design) - warto ? (skąd oni wogóle są ? włosi ?)
Trik - 17-05-2011, 23:37
sruba, Chyba skandynawowie?
Marcin-Krak - 18-05-2011, 00:39
Electrolux - ze Szwecji, gdzieś w Europie jeszcze coś mają, ale większość made in Tajlandia.
Pytanie do użytkowników produktów BEKO - czy na nich jest napisane China czy Turkey ?
Antyey - 18-05-2011, 01:08
sruba napisał/a: | lodówka electrolux (wiem, że to głupie, ale odpowiada mi design) - warto ? (skąd oni wogóle są ? włosi ?) | Electrolux jest szwedzki, aczkolwiek kupili m.in. Zanussi i część produktów jest klepanych we Włoszech.
Krzyzak - 18-05-2011, 06:35
Marcin-Krak napisał/a: | Pytanie do użytkowników produktów BEKO - czy na nich jest napisane China czy Turkey ? |
u mnie turkey
ale lodówek nie polecam - potwornie głośne
jaca71 - 18-05-2011, 08:54
sruba napisał/a: | lodówka electrolux (wiem, że to głupie, ale odpowiada mi design) - warto ? (skąd oni wogóle są ? włosi ?) |
W poprzednim mieszkaniu 9 lat Electrolux 2 agregaty do zabudowy - made in Italy.
padł agregat na 3 miesiące przed końcem gwarancji. Więcej problemów brak. Bez bajerów typu No-Forst zamrażalnik nie obrasta lodem. Zadowolony. Ale do nowego domu wybrałem Libherr.
Krzyzak - 18-05-2011, 09:54
electrolux mam zmywarkę - ogólnie z opinii znajomych firma bdb, chociaż mi trudno w sumie to określić, bo zmywarkę przez rok użyłem 3x
Luk - 18-05-2011, 11:22
Krzyzak napisał/a: | zmywarkę przez rok użyłem 3x |
No jak dla mnie to podstawowe urządzenie w kuchni (może dlatego, że NIENAWIDZĘ zmywać)
A wracając do tematu: ja NIE polecam Mastercooka. Mam: płytę gazową, piekarnik, zmywarkę. I popsuł się zarówno piekarnik, jak i zmywarka. Zaraz po gwarancji Piekarnik wymaga wymiany elektroniki (150 zł w internecie, wymienię sam), a zmywarkę naprawił za darmo pan z ubezpieczenia karty kredytowej - na szczęście rozebrał nierozbieralną część, wyczyścił i pomogło. Problem jest w tym, że ta zmywarka ma grzałkę, pompę i coś tam jeszcze w jednym, teoretycznie nierozbieralnym urządzeniu... Koszt nowego 600 zł. Zmywarka kosztowała 900
Marcino - 18-05-2011, 11:38
Krzyzak napisał/a: | bo zmywarkę przez rok użyłem 3x |
Jak to możliwe..? U mnie to cvhyba co drugi dzien chodzi. Co prawda na niskotemperturowych programach (45C) ale Siemens domywa dobrze. Szkoda mi wody na mycie choćby szkła.
|
|
|