[96-02]Colt CJ0 - Pytanie początkującego redukcja z 3 na 2
krzysieg - 01-06-2011, 19:26
Na pewno nie był wymieniany olej , a jaki wlałeś , ile ?
Sam dam rade to zrobić ?
Bucza - 01-06-2011, 20:24
W temacie jak to zrobić samemu niestety nie pomogę, bo robił to mechanik. Chociaż z tego co wiem nie jest to jakoś szczególnie trudne, ale ja jedyne rzeczy jakie robię w aucie sama to takie, przy których nawet jak coś mi nie wyjdzie to nie unieruchomię auta i będę w stanie dojechać do mechanika
Nie wiem też co tam wlał i ile, bo tak wiedza nie była mi potrzebna, dostałam tylko informacje, że dobrze, że przyjechałam, bo jeszcze trochę i mogłabym mieć problem z wrzuceniem jakiegokolwiek biegu. Więc u mnie to było powodem problemów ze skrzynią, w Twoim aucie przyczyna może leżeć gdzie indziej.
Jeżeli kupiłeś używany samochód i nie masz dokładnych informacji co i kiedy było ostatnio robione to warto sprawdzić/ wymienić płyny.
krzysieg - 01-06-2011, 20:39
Znalazłem temat o wymianie nie wiem tylko gdzie jest śrubka od spuszczania i zalewania oleju .
Zobaczę przy okazji w jakim stanie są ciegna od zmiany biegów czy gumowe połączenia są w dobrym stanie -żeby nie mieć kiedys problemów.
Andrew - 01-06-2011, 20:56
krzysieg napisał/a: | andrew84 - ile u Ciebie będzie kosztować naprawa ? | Min. 1000 zł. Może najpierw spróbuj zmienić olej jak tu wcześniej było mówione...
KlaudiuszBdg - 02-06-2011, 12:29
cns80 napisał/a: | piotrekdm1983 napisał/a: | Tak to normalne | Nie jest to normalne.
piotrekdm1983 napisał/a: | u mnie jest tak samo nie przerzucę z dwójki na jedynkę dopóki nie zwolnię do odpowiedniej prędkości | Dlatego że jedynka nie jest synchronizowana.
Kolega pisze o sytuacji między 3 a 2, a dwójka już jest synchronizowana i nie powinno tak być. |
Wydaje mi sie ze 1 jednak jest synchronizowana Nie jest natomiast synchronizowany wsteczny (1 w maluchu napewno nie byl synchronizowany - trzeba sie kompletnie zatrzymac aby wrzucic)
maro275 - 02-06-2011, 15:06
KlaudiuszBdg napisał/a: | cns80 napisał/a: | piotrekdm1983 napisał/a: | Tak to normalne | Nie jest to normalne.
piotrekdm1983 napisał/a: | u mnie jest tak samo nie przerzucę z dwójki na jedynkę dopóki nie zwolnię do odpowiedniej prędkości | Dlatego że jedynka nie jest synchronizowana.
Kolega pisze o sytuacji między 3 a 2, a dwójka już jest synchronizowana i nie powinno tak być. |
Wydaje mi sie ze 1 jednak jest synchronizowana Nie jest natomiast synchronizowany wsteczny (1 w maluchu napewno nie byl synchronizowany - trzeba sie kompletnie zatrzymac aby wrzucic) |
Nie jest zsynchronizowana jedynka, widziałem skrzynię od środka, zarówno 1 jak i wsteczny nie mają synchronizatorów.
krzysieg - 02-06-2011, 15:30
Zmienię olej na razie , tylko nie wiem gdzie są śruby od wlewania i wylewania .
Czytałem że od wlewu jest z boku i leje się aż poziom będzie równo z otworem-gwintem .
[IMG=http://img690.images...2.th.jpg][/IMG]
1 wlew (trochę nisko ale napisane nawet OIL )
2 śruba gwiazdkowa spuszczanie ?
KlaudiuszBdg - 02-06-2011, 21:05
W takim razie mea culpa Czlowiek uczy sie cale zycie. Choc mi jedynka wchodzi bez problemu przy wyzyszych niz 20 km/h predkosciach ... z tym ze odruchowo idzie zawsze miedzygaz
krzysieg - 02-06-2011, 21:37
To potwierdzi ktoś te śruby z obrazka że to te
maro275 - 18-07-2011, 17:54
śruba nr 1 to od sprawdzania stanu oleju w skrzyni biegów.
śruba nr 2 od spuszczania oleju.
Śruba wlewowa jest gdzieś na górze z podkładką aluminiową.
Hugo - 18-07-2011, 20:09
maro275 napisał/a: | Śruba wlewowa jest gdzieś na górze z podkładką aluminiową. | Bzdura, nie każ mu odkręcać żadnej śruby na górze, bo jeszcze sobie bałaganu narobi. Śruba nr 1 jest zarówno wlewem oleju, jak również kontrolką poziomu oleju (jak się z otworu wylewa olej to znaczy, że jest odpowiedni stan).
maro275 - 20-07-2011, 13:13
No ja tam nalewam od góry olej jest śruba 17 lub 19mm już nie pamiętam, a ta z boku 17 to jak się wylewa to wkręcam ją i jest git:)
Może wlewać tą z boku ale wg mnie trudniej i po co skoro od góry można ? niech nie odkręca 12, 13 itp tylko 17 lub 19 to jest od wlewu. Pozdrawiam
Pafab - 12-10-2012, 11:09
Odnośnie problemów wszelakich z wbijaniem biegów 2 i 3, to na własnym przykładzie wiem że nie zawsze wymiana oleju pomaga, u mnie wymiana na Valvoline Dura blend niestety nie pomogło. Padło więc na zużyte synchronizatory ale - po rozpruciu skrzyni okazało się że synchro są w stanie idealnym (sprawdzone wg serwisówki), wg mojego ojca który również badał tą skrzynie organoleptycznie, wina jest po stronie sprężyn synchro 2 i 3 biegu, prawdopodobnie tracą sprężystość przez co słabiej dociskają synchronizator.
A odnośnie wlewania oleju "od góry" nie ma tam wlewu oleju, są za to zatrzaski wałków wodzików i blokada zmieniacza, odkręcić i wlać przez nie można, ale można sobie narobić bałaganu w skrzyni, więc po co
|
|
|