[96-02]Colt CJ0 - [1.3] Szarpanie na biegu jałowym
robertdg - 18-06-2011, 08:19
Jeżeli świeca ma wypalone elektrody, najczęstsze przyczyny to:
- przeciazenie termiczne np poprzez źle ustawiony zapłon
- pozostałości spalania w komorze spalania
- uszkodzone zawory
- wadliwy aparat zapłonowy
- trefne paliwo
krzysieg - 18-06-2011, 22:29
A ta wypalona świeca jest taka jak ma być ? jeśli jest zle dobrana to też może być ta przyczyna , sprawdź może na nowej najpierw koszt ok 10 zł .
Ja mam Denso W16EPRU11 made in japan lepsze od francuskich Ngk , japońskie i chyba ze 3 złote tańsze
David - 19-06-2011, 10:15
Kupiłem nową świeca, taka sama jak reszta, i sprawdzone w katalogu, taka jak zaleca producent. Zamieniłem wtryski 2 z 3, i nadal problem był tylko na drugim cylindrze, zamieniłem kable i nadał działo się to na drugim cylindrze, więc albo kopułka albo palec. Te styki pod kopułką wyglądają nawet na lekko poprzepalanie, przeczyściłem je delikatnie papierem ściernym, palec też przeczyściłem i nadal to samo. W tygodniu zakupię kopułkę
krzysieg - 19-06-2011, 20:50
Palec daje iskrę na wszystkie kable po kolei więc to nie to.
Może sprawdź połączenie w kopułce omomierzem z wewnętrznej strony na zewnętrzną pod-kabel.
Sprawdzałeś tak jak ktoś wcześniej pisał czy jest iskra na wykręconej świecy przyłożonej do masy...?
David - 13-07-2011, 07:06
Kopułka nowa, świeca przeczyszczona, iskry dalej nie ma Przewód WN?
piotrekdm1983 - 13-07-2011, 12:54
Ja miałem podobny przypadek na poprzednim silniku , po wymianie wszystkiego co możliwe dalej szarpało i okazało się , po rozebraniu silnika że cała tuleja 3 cylindra była pęknięta i było pozamiatane , cały blok silnika musiałem nowy kupić bo w mitsubishi tuleja jest zintegrowana z blokiem silnika , nie można jej naprawić ( wymienić itd ). Dodatkowo okazało się , że kabel podciśnienia paliwa od wtryskiwacza był uwalony . Po wymianie , misiu jak nowy .
David - 13-07-2011, 14:41
I jak miałeś pęknięta tuleję to też nie palił na tamten cylinder? No chyba nie
piotrekdm1983 - 14-07-2011, 12:51
Nie palił
Przemo1979 - 18-09-2011, 22:29
Typowe. Nie ma kompresji - nie ma zapłonu.
Zobacz czy jest iskra na wykręconej świecy. Jeśli jest iskra a mimo to ten cylinder "nie pali", to pozostaje wymiana silnika. Naprawa jest nieopłacalna.
|
|
|