Outlander II Ogólne - 458
rezon - 01-08-2011, 18:09
-WALDOR- napisał/a: | Ta dyskusja staje się bezcelowa, i tak skończy się hymnem pochwalnym skody... | Nie masz innych - bardziej rzeczowych argumentów? Masz kompleks Skody czy co? Nie chwalę Skody, tylko stwierdzam, że pomimo kryzysu sprzedaje się lepiej - w przeciwieństwie do Outka i ma bardzo szerokie grono osób, które powtarzają zakup - też w przeciwieństwie do Outka2. Na razie z lektury forum wynika, że następny zakup to X5, Q7, Pajero - ale jakoś nie ma O2. Skoro jest to taki świetny wóz, takiej świetnej firmy, to dlaczego mało kto kupuje go ponownie - bariera cenowa? w/w są przecież droższe. -WALDOR- napisał/a: | brak odliczenia vat potraktował wszystkie suv-y (właściwie wszystkie auta) jednakowo, ale żaden suv w tym roku nie wprowadził jako podstawowego diesla silnika o pojemności powyżej 2,0l stad outlander oprócz braku możliwości odliczenia vat-u "drożeje" o zwiększoną akcyzę tj, ok 16% powodujac,że przestał byc liderem segmentu. | Nie tylko przestał być liderem segmentu, ale odnotował znaczny spadek sprzedaży trudny do uzasadnienia samą kratką, która jak zauważyłeś dotknęła jednakowo wszystkich czy nawet akcyzą skoro wstawiono znacznie lepszy silnik. Na pewno 113 jest mniej niż 135 czy 93 od 135, ale porównuj ceny takich samych wersji i ceny brutto, bo już sam piszesz, że inne też nie mają krat. Intense+ w 2008r kosztował dobrze ponad 120kzł, obecnie z upustem rocznikowym 117900, dołóż boxa i masz ponad 120kzł, dołóż jeszcze min. 2kzł za rocznik i robi się różnica między 2.0 i 2.2MIVEC ok. 10-13kzł co piszę od początku, a nie 40kzł jak porównujesz cenę netto z ub.r. do ceny brutto, na dodatek z innym silnikiem. Ponadto gama silników benzynowych pozwala dokonać zakupu Outka w znacznie niższej cenie, ale nie ma szturmu na salony. Jako jedną z przyczyn wskazuję bardzo małą liczbę powtórnych zakupów - 4-5 lat to okres, w którym wiele osób jednak zmienia samochód i o ile jak pisałem o Octavii łatwo znaleźć powtórne zakupy (podobnie jak w przypadku Alf, Lancii, Audi i innych) to trudno na forum znaleźć osobę, która zamieniła jednego Outka na drugiego nowszego - jeżeli już sprzedają Outka to zmiana jest na coś innego. Dla wielu firm takie zjawisko to poważne ostrzeżenie, że coś jest nie tak, a problem jest wg mnie znacznie szerszy niż tylko fiskalny. No chyba, że wskażesz wiele osób na forum, które powtórzyły zakup Outka - chętnie przyznam Ci rację, że to tylko wina fiskusa i dyrektyw UE, które uwzięły się na Mitsubishi, a innym pomagają
joachim69 - 01-08-2011, 19:17
cieszy mnie niezmiernie że coraz mniej sprzedaje się "glonojadów" , wywaliłem kupę forsy i tym samym chciałem ominąć traktora , jednak te tdi przynajmniej zapalały podczas gdy mój stał w ASO
brrrr nigdy więcej do tego ten wszechobecny hałas i trasie
sylb - 01-08-2011, 21:01
Dla, przykładu Nissan radzi sobie bardzo dobrze, w pierwszym półroczu 2011 sprzedał 3108 szt. Qashqai (spadek z 3457) pomimo wprowadzenia na rynek Juke (1188 szt.)
Co do ceny, to jakoś ludzi nie odstrasz Volvo XC60 (1034 szt.), BMW x3 (597 szt.) czy audi Q5 (445 szt.)
-WALDOR- - 01-08-2011, 21:10
rezon napisał/a: | -WALDOR- napisał/a: | Ta dyskusja staje się bezcelowa, i tak skończy się hymnem pochwalnym skody... | Nie masz innych - bardziej rzeczowych argumentów? Masz kompleks Skody czy co? Nie chwalę Skody, tylko stwierdzam, że pomimo kryzysu sprzedaje się lepiej - w przeciwieństwie do Outka i ma bardzo szerokie grono osób, które powtarzają zakup - też w przeciwieństwie do Outka2. Na razie z lektury forum wynika, że następny zakup to X5, Q7, Pajero - ale jakoś nie ma O2. Skoro jest to taki świetny wóz, takiej świetnej firmy, to dlaczego mało kto kupuje go ponownie - bariera cenowa? w/w są przecież droższe. -WALDOR- napisał/a: | brak odliczenia vat potraktował wszystkie suv-y (właściwie wszystkie auta) jednakowo, ale żaden suv w tym roku nie wprowadził jako podstawowego diesla silnika o pojemności powyżej 2,0l stad outlander oprócz braku możliwości odliczenia vat-u "drożeje" o zwiększoną akcyzę tj, ok 16% powodujac,że przestał byc liderem segmentu. | Nie tylko przestał być liderem segmentu, ale odnotował znaczny spadek sprzedaży trudny do uzasadnienia samą kratką, która jak zauważyłeś dotknęła jednakowo wszystkich czy nawet akcyzą skoro wstawiono znacznie lepszy silnik. Na pewno 113 jest mniej niż 135 czy 93 od 135, ale porównuj ceny takich samych wersji i ceny brutto, bo już sam piszesz, że inne też nie mają krat. Intense+ w 2008r kosztował dobrze ponad 120kzł, obecnie z upustem rocznikowym 117900, dołóż boxa i masz ponad 120kzł, dołóż jeszcze min. 2kzł za rocznik i robi się różnica między 2.0 i 2.2MIVEC ok. 10-13kzł co piszę od początku, a nie 40kzł jak porównujesz cenę netto z ub.r. do ceny brutto, na dodatek z innym silnikiem. Ponadto gama silników benzynowych pozwala dokonać zakupu Outka w znacznie niższej cenie, ale nie ma szturmu na salony. Jako jedną z przyczyn wskazuję bardzo małą liczbę powtórnych zakupów - 4-5 lat to okres, w którym wiele osób jednak zmienia samochód i o ile jak pisałem o Octavii łatwo znaleźć powtórne zakupy (podobnie jak w przypadku Alf, Lancii, Audi i innych) to trudno na forum znaleźć osobę, która zamieniła jednego Outka na drugiego nowszego - jeżeli już sprzedają Outka to zmiana jest na coś innego. Dla wielu firm takie zjawisko to poważne ostrzeżenie, że coś jest nie tak, a problem jest wg mnie znacznie szerszy niż tylko fiskalny. No chyba, że wskażesz wiele osób na forum, które powtórzyły zakup Outka - chętnie przyznam Ci rację, że to tylko wina fiskusa i dyrektyw UE, które uwzięły się na Mitsubishi, a innym pomagają |
To,że użytkownicy tego podforum z outlandera przesiadają się na Q7 czy X5(znane 2 przypadki) to znaczy,ze zaczęło być ich na nie stać czyli bardzo dobrze.
Nie pamiętam byś prowadził wiarygodne sondaże zadowolenia wśród kilkunastu tysięcy użytkowników Outka na temat ich preferencji zakupowych (dopuszczam myśl o własnej ułomności).Co do mojej rzekomej fobii do skody to u mnie ona nie występuje,po prostu irytują mnie ciągłe Twoje nawroty do jedynie słusznej marki.W każdym watku ,gdy ktokolwiek choc krzywo spojrzy na outka to już ma wiernego kompana, no i max w 3 poście śmiga superb lub oktavia.
Skoda ma swoje grono wielbicieli, outek swoje, jak się kończy romans fana skody z outkiem widać na Twoim przykładzie.
Ja porównuje koszt zakupu outka z roku 2010 w wersji intense+ w najtańszym dieslu do outka z roku 2011 w wersji intense+ w najtańszym dieslu i tak uwzględniając odliczenie vat-u w 2010 samochód kosztował 93tys a w tym kosztuje 135tys.(nie liczyłem boxa bo nawet na tym forum jest rzadkością)
Pomijając vat kosztował w 2010r. 113tys a w tym 135 tys. wiec zwyżka jest 22tys., dla niektórych to drobiazg dla innych próg zaporowy .
Outlander jest teraz zakupem za 135 tys i nie stanowi juz konkurenta dla np.kia sportage czy hyundaia i35 (aut w progu cenowym 110-120tys),gdyby nie akcyza to outek kosztował by ok 113-118 tys i na pewno sprzedawał by się lepiej.
lexus - 01-08-2011, 21:19
Panowie gdyby miał kupić outka za 135 to bym się zastanowił głęboko bo za tyle to miałbym honde w dieslu 2,2 a jest to najlepszy silnik na świecie według wielu znawców.(nie zależy mi tak bardzo na dobrym napędzie bo prawie go nie używam)A w ogóle to teraz moda wraca na benzyne ,kupujesz i zero problemów
Beduin - 01-08-2011, 22:33
Niestety cena jaką trzeba zapłacić za nowe auto O2 2.2 jest blisko dwukrotnie wyższa niż cena za jaką MMC zgarnia do własnej kieszeni - ok 80 tys. zł.
VAT i akcyza robią swoje a tak jak zostało to już stweirdzone O2 jest ofiarą polityki fiskalnej państwa, które w tym przypadku zgarnia 55 tys zł.
borsak1 - 02-08-2011, 09:17
@cimoch a co ja napisałem zgadza się 40 km na 4 biegu. Przepraszam już się nie będę przechwalał. A do konkusu nie wystawię gdyż są ładniejsze samochodu nawet na tym forum
joachim69 - 03-08-2011, 01:09
http://moto.pl/MotoPL/1,8...Mazda_CX_5.html
peszek
Dj Lexus - 03-08-2011, 16:43
joachim69 napisał/a: | cieszy mnie niezmiernie że coraz mniej sprzedaje się "glonojadów" , wywaliłem kupę forsy i tym samym chciałem ominąć traktora , jednak te tdi przynajmniej zapalały podczas gdy mój stał w ASO
brrrr nigdy więcej do tego ten wszechobecny hałas i trasie |
Diesel od BMW: drogi, zawodny i skomplikowany http://www.auto-swiat.pl/...i-skomplikowany
Jak widać po powyższym, BMW nie jest takie wspaniałe jak niektórzy sądzą.
Tak bronie Mitsubishi, bo po np dieslu trzech diamentów można spodziewać się dużej niezawodności.
Grzesq - 03-08-2011, 16:50
Dj Lexus napisał/a: | po np dieslu trzech diamentów można spodziewać się dużej niezawodności. | To pokaże życie, puki co nowy diesel Mitsubishi 2.2 jest b. krótko na rynku i ciężko o jego niezawdności się wypowiadać. Pożyjemy , zobaczymy
joachim69 - 04-08-2011, 01:41
Dj Lexus napisał/a: | joachim69 napisał/a: | cieszy mnie niezmiernie że coraz mniej sprzedaje się "glonojadów" , wywaliłem kupę forsy i tym samym chciałem ominąć traktora , jednak te tdi przynajmniej zapalały podczas gdy mój stał w ASO
brrrr nigdy więcej do tego ten wszechobecny hałas i trasie |
Diesel od BMW: drogi, zawodny i skomplikowany http://www.auto-swiat.pl/...i-skomplikowany
Jak widać po powyższym, BMW nie jest takie wspaniałe jak niektórzy sądzą.
Tak bronie Mitsubishi, bo po np dieslu trzech diamentów można spodziewać się dużej niezawodności. | tylko że ten 2.0d nawet bez wycięcia klapek z dolotu przeżyje każde tdi do tego głupio się składa że mam 3.0 bi turbo
13zbyszek13 - 04-08-2011, 08:32
[ Dodano: 04-08-2011, 08:34 ]
Brak odliczenia VAT jest główną przyczyną według mnie.
Różnica jest potężna dla przedsiębiorcy.
michu300 - 04-08-2011, 13:13
Brak odliczenia VAT może być przyczyną spadku dla całego segmentu, a nie tylko dla Outlandera! Po równo zabiera każdej marce i modelowi. Przyczyną niewspółmiernego spadku sprzedaży Outlandera jest pośrednio wycofanie silnika 2.0 czyli wzrost ceny de facto. Nie ma się co zastanawiać. Opinie na forum może coś tam dają, ale większość użytkowników Outlandera pewnie w ogóle tego forum nie czyta, albo zagląda sporadycznie.
|
|
|