To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Gdzie GPS?

krzychu - 16-09-2011, 19:13

Ja co prawda rzadko używam, ale najlepiej się sprawdza przyklejona nad nawiewami (tylko że wtedy przyssawka musi mieć żel). A Nokię to wrzucam w uchwyty na napoje i jadę na słuch. Miła pani dość trafie i precyzyjnie nawiguje. Swoją drogą Jaca71 mam cały tutorial jak wgrać na symbiana Garmina i cały zapas rożnego rodzaju map (łącznie z taką co ma szlaki górskie jak byś chciał). Ovi jest spoko na króciutkich trasach (na szybko po mieście) albo pieszo przy dłuższych niestety daje ciała szczególnie wyznaczanie sensownej trasy.
BRUNNER - 20-09-2011, 09:55

Chyba (!) znalazłem fajne miejsce: uchwyt z krótkim ramieniem przyssałem na tej listwie ozdobnej, w jej najszerszym miejscu, po prawej stronie kontrolki airbagu i włącznika świateł awaryjnych. Trzyma się pewnie, urządzenie jest na wyciągnięcie ręki, komunikaty słychać dobrze, a zerknięcie na wyświetlacz nie jest problemowe. Może stuknę jakieś fotki - lada dzień umieszczę na forum.
Trik - 21-09-2011, 00:44

To uważaj na tą listwę. Ja przykleiłem na kilka dni kawałek taśmy klejącej i mam w tym miejscu odbarwienie. Tak jakby zeszła warstewka lakieru.
sla - 21-09-2011, 11:40

Brodit ma proclipy mocujące uchwyty do nawigacji dedykowane dla poszczególnych modeli samochodów.
gzesiolek - 21-09-2011, 11:55

sla, Brodit to produkuje uchwyty w cenie nawigacji ;)
Luk - 21-09-2011, 12:22

Trik napisał/a:
To uważaj na tą listwę. Ja przykleiłem na kilka dni kawałek taśmy klejącej i mam w tym miejscu odbarwienie. Tak jakby zeszła warstewka lakieru.

Ja przykleiłem na taśmę dwustronną, ale do czarnego plastiku pod radiem. Przykleiłem na płasko sam uchwyt (bez jakiegokolwiek ramienia). Telefon to HD2 4,3". Mieści się idealnie. Minus - niestety słońce się czasami odbija i nie widać za dobrze wyświetlacza. Za to wygląda jakby była fabryczna nawigacja :)

BRUNNER - 21-09-2011, 12:30

E, tam... Brodit ma rozwiązanie, które raczej się nie sprawdzi... http://www.brodit.se/prod...=854051&pn=prod
w tym miejscu umocowana nawigacja będzie zasłonięta przez kierownicę...

Trik: na taśmie klejącej jest jakaś tam chemia. Ja po prostu przyssałem przyssawkę. Jeżeli od tego coś odlezie z listwy to po prostu będę szmelca reklamował. :evil:

[ Dodano: 21-09-2011, 12:32 ]
Luk: miejsce pod radiem faktycznie jest niezłe, ale ja niestety w tym miejscu mam zamontowany przycisk do bluetooth'a

sla - 21-09-2011, 12:56

BRUNNER napisał/a:
E, tam... Brodit ma rozwiązanie, które raczej się nie sprawdzi... http://www.brodit.se/prod...=854051&pn=prod
w tym miejscu umocowana nawigacja będzie zasłonięta przez kierownicę...

Nie masz racji, ja mialem taką, przesunęłem bardziej w prawo i było naprawdę idealnie. Nawet mają strukturę plastiku dobraną do kokpitu danej marki a wykonanie profesjonalne i solidne.

BRUNNER - 22-09-2011, 09:21

Dzisiaj będę testował nowy pomysł na umieszczenie GPS. Przyssawkę przyssałem tym razem do górnej ścianki wnęki za popielniczką. Wygląda to nawet profesjonalnie, wstawiłbym zdjęcia, ale coś nie mogę ich tu wrzucić...

Chyba będzie troszkę za nisko i nie jestem pewien czy nie będzie gubił sygnału. Przydałby się też bardziej ustawialny uchwyt...

Potestuję - dam znać.

O udało się link umieścić.

Edit mkm: a ja Ci ten link zamienilem na miniaturkę.

Luk - 22-09-2011, 11:18

BRUNNER napisał/a:
Chyba będzie troszkę za nisko i nie jestem pewien czy nie będzie gubił sygnału.

Gubić nie powinien, ja czasami jeżdżę z nawigacją wrzuconą w ten schowek i działa (na słuch). Problemem może być to, że niewygodne będzie spoglądanie tak nisko, a czasami przydaje się zerknąć...

fargo - 22-09-2011, 13:34

BRUNNER napisał/a:
Chyba będzie troszkę za nisko

Ja bym ci mandat wlepił za to rozwiązanie :mrgreen: Każde spojrzenie na navi to minimum 2 sekundy :shock: policz sobie ile wtedy przejedziesz nie patrząc przez przednią szybę jadąc 130km/h :scratch: Ja w służbowej furze (w miśku niestety się nie da przestawić) zawsze mam navi w lewym dolnym rogu przedniej szyby żeby patrząc na nią, patrzeć na drogę :yawinkle:

BRUNNER - 22-09-2011, 13:59

Ja bym CI mandat wlepił za jazdę 130km/h :twisted:

Nie mogę mieć GPSa na szybie "przed oczami". W moim przypadku to jest właśnie niebezpieczne. Zaczynam wówczas patrzeć bardziej na to co jest na wyświetlaczu, zapominając o przeszkodach na drodze. Trochę jakbym grał w grę na kompie. Kurcze, a może powinienem sobie jakieś działko zamontować? :mrgreen:

Też nie jestem przekonany do tego miejsca. Fakt, jak wspominałem wcześniej, jeżdżę głównie na słuch. Ale pokombinuję jeszcze...

Umiejscowienie w rogu szyby wymaga podniesienia zadka w przypadku chęci pogmerania w GPS... No chyba, że ktoś ma długie ręce :lol:

fargo - 22-09-2011, 14:08

BRUNNER napisał/a:
Ja bym CI mandat wlepił za jazdę 130km/h

Proponuję lekturę kodeksu drogowego :mrgreen: poczytaj jak szybko wolno w Polsce jechać na autostradzie :rolleyes:

BRUNNER - 22-09-2011, 14:33

Iiii, na autostradzie z GPSem? a gdzie tam zabłądzić? :biggrin:
a na poważnie: na co dzień poruszam się po mieście. średnia prędkość 25 km/h :sign11:

Luk - 22-09-2011, 14:36

BRUNNER napisał/a:
Iiii, na autostradzie z GPSem? a gdzie tam zabłądzić? :biggrin:

Można zjazd przegapić...