[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Zrobiło się zimno i colt przerywa
Anonymous - 23-11-2006, 10:39
Pewnie masz rację, że strojenie odbywa się na 91 itd, dlatego tym bardziej jak ma byc dobrze na 99 oktanów, z resztą każdy zrobi jak zechce, ja napewno nie zatankuje już na Neste, odradzam wszystkim!!!
saphire - 23-11-2006, 11:29
Ja ostatnio dla odmiany od BP trochę pojeździłem na Vervie i nie odczuwam różnicy.
Anonymous - 23-11-2006, 14:54
wracając do tematu postu co może być powodem przerywania, bo w moim colcie tez dzieją się cuda. Jak na gazie gwałtownie dam gazu to szarpie przerywa a na bęzynie zalewa się i po dłuższej chwili dopiero nabiera rozpędu. Tyle że ja mam gaźnik?
Hugo - 23-11-2006, 16:41
rami1000 napisał/a: | wracając do tematu postu co może być powodem przerywania, bo w moim colcie tez dzieją się cuda. Jak na gazie gwałtownie dam gazu to szarpie przerywa a na bęzynie zalewa się i po dłuższej chwili dopiero nabiera rozpędu. Tyle że ja mam gaźnik? |
Właśnie miałem o to samo spytać. Bo pomysły mi się skończyły.
Też szarpie (jest to takie typowe "wypadanie zapłonu"). Dzieje się to tylko na zimnym silniku, zarówno na gazie jak i na benzynie. Przez pierwsze kilka km jazdy. Jak mocniej wcisnę gaz to jakby zgubi zapłon na chwilę, później jedzie. Lub gdy mam np. 4 bieg i 1500 obr/min to wskazówka na 1-2 sekundy spadnie do zera po czym podskoczy na odp. obroty i dalej jade. Jest to strasznie denerwujące, bo mam czasami wrażenie, że silnik wyskoczy z ramy . Myślałe, że dzieje się to tylko na LPG, ale zrobiło się zimniej, odpalam auto na benzynie i jest to samo. Proszę o jakieś porady tych, którzy wpadną na jakiś pomysł.
Wymienione:
-świece (5000 km przejechane),
-nowa kopułka i palec,
Niestety zauważyłem wycieki z uszczelki pokrywy zaworów i leci trochę na kable i świece. Ale dlaczego na ciepłym już nie szarpie?
Aha i obroty na zimnym silniku po odpaleniu są w miarę dobre (ok. 1300), ale po przejechaniu kilkuset metrów spadają na 500. Po kilku km są już na 900 i tak się trzymają, więc OK.
Też mam gaźnik. Mechaniczny.
Anonymous - 24-11-2006, 21:45
jutro zmieniam gaźnik zobaczymy co będzie bo teżjuż nie mam sił na te obroty itp...
Koton - 25-11-2006, 02:53
Wróciłem do starych kabli i wszystko gra. Prawie wszystko
Anonymous - 25-11-2006, 14:37
a jakie kable masz i jakie byly te be?
Anonymous - 28-11-2006, 12:48
widze ze to czesty roblem z "wypadaniem zaplonu"-poszarpywaniem...
juz nie wiem za co sie zlapać...na zimno na ssaniu jest ok nie szrpie a jak lekko juz sie rozgrzeje poszarpuje przy glebszym wcisniecu gazu...sonda nowa, kable, kopulka, swiece, ust zawory i sprawdzony zaplon..obroty malina, check sie nie swieci...
wojmi1 - 30-11-2006, 20:11
Zazwyczaj jest to kwestja wilgoci i jednak kabli w/n
Hugo - 30-11-2006, 20:48
rami1000 u mnie problem rozwiązała regulacja instalacji LPG na analizatorze spalin. Teraz jest miodzio.
Anonymous - 02-12-2006, 21:43
zmieniłem gaźniki i co? i nic ale jest już kolejna chyba trafna diagnoza, nie działa przyspieszanie zpłonu. jest to rególowana z tego co patrzyłem pneumatycznie sprawdziłam ale mębranki ok, co może być powodem nieaktywnosci tego uządzenia, co tym steruje? przypomne że mój kolciak jak dostanie wiecej gazu to przerywa.
grabi_p - 31-01-2010, 16:20
Trochę minęło od ostatniego wpisu, ale już od jakiegoś czasu znów jest zimno i to bardzo, a problem pozostał bez konkretnej odpowiedzi.
W moim przypadku nie wyczuwam szarpania auta (Colt CAO 4G13 1.3 '93), ale zaobserwowałem wypadanie zapłonu i na zimnym i na ciepłym silniku (podczas ustawiania kąta wyprzedzenia zapłonu, najczęściej na 1 cylindze ale ogólnie występuje na wszystkich). Kąt wyprzedzenia ok 10 stopni, gdyż wtedy pracuje najlepiej. Świece są nowe (NGK BPR5ES-11, poprzednio BPR6ES-11), kopułka i palec również, podobnie kable WN (Sentech). Sprawdzałem i na nowych i na starych kablach. Pomierzyłem ich rezystancję:
Nowe - od 1 do 4 cylindra 5.11, 4.49, 4.49, 3.85 kohm
Stare - 16.25, 10.62, 5.85, 7.34 kohm
Tankuje na różnych stacjach, najczęsciej Pb95 i czasem 98.
Zawsze to samo.
Przypuszczam że wydech mam nieszczelny ale i tak zrobiłem analizę spalin i proszę:
CO 1.44[%vol], CO2 12.55 [%vol], HC 409 [ppm vol], O2 2.41 [%vol], Lambda 1.051
Znajomy powiedział że przyczyną wypadania zapłonu mogą być wtryski. Pomierzyłem rezystancję i każdy ma ok. 14.5 ohm. Nie mam oscyloskopu żeby sprawdzić je podczas pracy. Chciałbym tylko, żeby nie była to cewka.
Proszę Was szanowni koledzy o wypowiedź w tym temacie. Co może powodować wypadanie zapłonu?
|
|
|